REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės „Specializuotas transportas“ direktorius Rolandas Stanys leidžia suprasti nežinąs, ko iš jo nori „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“. Tačiau užfiksuoti vaizdai kalba patys už save: kairėje vaizdelis Lyros g., dešinėje – Sevastopolio g.Vaido SIMANAUSKO nuotr.

REKLAMA
REKLAMA

Perpildyti konteineriai, birbiančios musės ir nosį riečiantis dvokas. Net ir atslūgus karščiams. Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras vežėjus jau apdalijo baudomis ir įspėjimais, vežėjai priekaištauja, kad konteineriai tikrinami iš anksto neįspėjus, o miestiečiai ir toliau kenčia dvoką.

REKLAMA

Sąvartynai

Sevastopolio gatvėje, šalia dvylikaaukščio stovintis konteineris (vadinamasis „tankas“)  – perpildytas. Aplinkui mėtosi krūvos šiukšlių, senų  dėžių, nosį riečia iš tolo.

Toks pat vaizdelis –  ir Lyros gatvėje. Konteineris pilnas šiukšlių, o kažkas dar atitempė  ir šalia sukrovė senus baldus.

Panašūs vaizdeliai praėjusį – ir kitose pietinio miesto rajono dalyse, kurias aptarnauja bendrovė „Specializuotas transportas“. Todėl net sekmadienį šiukšlių ir smarvės neapsikentę gyventojai skambino į redakciją ir prašė pagelbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Vežėjus įspėjo ir baudė

Praėjusią savaitę  viešosios įstaigos „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“ specialistai tikrino, kaip Šiauliuose atliekas vežančios bendrovės laikosi sutarčių – veža šiukšles, plauna, dezinfekuoja konteinerius ir kt. Įspėjimų sulaukė ir bendrovė „Specializuotas transportas“, ir bendrovė „Švarinta“, kuriai dar skirta ir bauda.

„Baudos – tūkstantinės“, - sakė sumos neįvardijusi „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro“ atstovė žiniasklaidai Monika Narbutienė. Jos žodžiais, baudos bus skirtos ir bendrovei „Specializuotas transportas“, kai baigsis konteinerių dezinfekavimo grafikas. Specialistė neatmetė galimybės, kad baudos gali didėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Narbutienės žodžiais, sulaukta gyventojų skundų, kad „Specializuoto transporto“  darbininkai ištuštinę konteinerį neuždaro dangčio, nors privalėtų, rasta nedezinfekuotų konteinerių.

Kvėpina citrinomis?

Bendrovės „Specializuotas transportas“ direktorius Rolandas Stanys nusistebėjo išgirdęs, kad bendrovei skirtas įspėjimas. Po to vėl nusistebėjo, kad „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro“ specialistai tikrino iš anksto neįspėję. Direktoriaus teigimu, sutartyje numatyta, kad tikrinant privalo dalyvauti ir „Specializuoto transporto“ atstovas.

REKLAMA

„Tegul baudžia, nes esame ramūs. Jeigu žinočiau, kad nedezinfekuoja, nebūčiau toks ramus“, - teigė bendrovės direktorius R. Stanys. Jo žodžiais, konteineriai dezinfekuojami medžiagomis, turinčiomis citrinos kvapą (įdomu, ar kas jau užuodė nuo konteinerių dvelkiant citrinas? - red. klaus.).

Po pokalbio „Specializuoto transporto“ direktorius R. Stanys atsiuntė elektroninį  laišką, kuriame teigiama: „Konteineriai dezinfekuojami pagal grafiką, kuris buvo pateiktas ŠRATC oficialiu raštu, nurodant miesto gatves. Konteinerių dezinfekavimas vykdomas palaipsniui, nuo pietinio rajono - link centro. Pirmiausiai dezinfekuojami didžiatūriai konteineriai“.

REKLAMA

Be to, anot direktoriaus, darbuotojus užpuolė ir sugėlė širšės.

Laukia „rimtas pokalbis“

„Jei atvirai – turėsime labai rimtą pokalbį su „Specializuotu transportu“, - telefonu atsiliepęs sakė šiuo metu atostogaujantis „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro“ direktorius Raimondas Jakutis. Anot jo, problemų būta ir Medelyno rajone, kur atliekas veža „Specializuotas transportas“, ir Vaidoto gatvės rajone, kur dirba bendrovė „Švarinta“.

R. Jakučio žodžiais, šiuo metu vyksta eksperimentas – gyventojams išdalyti konteineriai žaliosioms, biodegraduojančioms atliekoms, kurios iki šiol metamos į bendrus konteinerius. Žaliąsias atliekas ketinama vežti į Kairių sąvartyne įrengtą specialią aikštelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro“ vadovo žodžiais, per dvi savaites „Specializuotas transportas“ individualių valdų savininkams privalėjo išdalyti apie keturis šimtus konteinerių žaliosioms atliekoms, tačiau tai sugebėjo padaryti tik per tris mėnesius. „Jeigu tokiais tempais būtų daroma visame mieste, užtruktume dvejus metus“, - piktinasi R. Jakutis.

Viską  neigia

Anot R. Stanio, jo vadovaujama bendrovė viską daro teisingai, o pats ŠRATV-as nesistengia miestiečius šviesti, kad reikia atskirai rinkti žaliąsias atliekas, kurios galinčios virsti kompostu arba biodujomis. Direktoriaus žodžiais, maišai atliekoms išdalyti beveik keturiems šimtams miestiečių, tačiau pilni „grįžo“ tik dvylika maišų.

REKLAMA

Atsikirsdamas R. Jakučiui R. Stanys pareiškė, jog būtent jo vadovaujamos bendrovės iniciatyva ir renkamos žaliosios atliekos. Įmonė esą daranti labdarą, nes už tai jai niekas nemokąs.

„Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro“ veiksmai mums kol kas yra mįslė“, - elektroniniame laiške rašo R. Stanys.

Savivaldybė  nekontroliuoja

Aiškinantis, kas privalo kontroliuoti atliekų vežėjus, kad konteineriai būtų laiku ištuštinti ir išdezinfektuoti, paaiškėjo keistų dalykų. Už švarą ir tvarką mieste atsako savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, dar visai neseniai vadintas Sanitarijos skyriumi. Tačiau švara neskuba pasirūpinti.

REKLAMA

Paaiškėjo, jog Viešosios tvarkos skyrius privalėtų kontroliuoti, kad aplink konteinerius nesiveistų šiukšlės, o patys konteineriai būtų tvarkingi. Tačiau, sprendžiant iš skyriaus specialistės Valdonės Kaminskienės atsakymų, to nedaroma. V. Kaminskienės žodžiais, skyrius nėra gavęs skundų, o jei nėra skundų, tai ir netikrinama. Specialistė užsirašė adresus, iš kurių gyventojai skambino į redakciją, ir pažadėjo patikrinti informaciją.

Tačiau kyla klausimas, kodėl Savivaldybės „sanitarai“ netikrina atliekų vežėjų  patys? Į „Specializuotą transportą“ Savivaldybės specialistai pro pirštus žiūrėjo dar nuo tada, kai įmonė nebuvo privatizuota. Be to, vieša paslaptis, kad Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys ir „Specializuoto transporto“ savininkas – iš to paties politinio lizdo, liberalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų