REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaizdas nemalonus: Rokiškį reprezentuojančioje Nepriklausomybės aikštėje ant šaligatvio gulintis žmogus. Kas turėtų padėti neblaiviam piliečiui, nesuvokiančiam, nei kur jis pats, nei kur jo kelnės? Greitosios pagalbos medikai baksnoja į policiją, o pastaroji teisinasi neturinti kur priglausti nelaimėlio.

REKLAMA
REKLAMA

Ligonis ar alkoholikas?

Nepriklausomybės aikštėje ant šaligatvio gulintis žmogus traukė praeivių dėmesį. Jų reakcija į tatuiruotą, tik trumpikėmis mūvintį vyriškį buvo įvairi: vieni jį stengėsi apeiti, kiti įdėmiai apžiūrinėjo, rinko pagalbos telefoną 112 ir kvietė nelaimėliui pagalbą, treti bandė užčiuopti jo pulsą... Išbudintas vyras dejavo, judino kojas, rankas, retsykiais pakeldavo galvą ir išplėstomis akimis žvalgėsi aplink. Kartkartėmis jis lyg ir bandė kažką sakyti, tačiau žodžiai buvo nerišlūs, tad suprasti, ką jis nori pasakyti, buvo neįmanoma...

REKLAMA

Prie vyriškio stovėję praeiviai pasakojo, jog apie pusvalandį jis blaškėsi po aikštę, nusimovė kelnes, pametė batus, po to atsigulė ant šaligatvio. Žmonės spėliojo, kas jam galėjo nutikti: karštą dieną neišlaikė saulės kaitros, krisdamas stipriai susižalojo, ištiko priepuolis, o gal padaugino alkoholio?

Tik sunkiai sergantiems

Atsakyti į praeivių klausimus padėjo į Nepriklausomybės aikštę atvykę greitosios medicinos pagalbos medikai. Apžiūrėję nelaimėlį, jie aplinkinius nuramino: girtas. Pavojus miegančiojo sveikatai negrėsė. Manydami, kad neblaivus pilietis pažeidžia viešąją tvarką, apie jį greitosios medikai pranešė policijai. Deja, pastaroji atsisakė važiuoti. „Policija neturi kur dėti girtų žmonių, liepia juos vežti į Rokiškio rajono ligoninę. Ten jų taip pat niekas nenori priimti: lėšų nepakanka sunkiems ligoniams, ką jau bekalbėti apie neblaivius piliečius“, - rankomis skėsčiojo greitosios pagalbos slaugytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Kol medikai svarstė, kur dėti girtą vyriškį, prie jo priėjo moteris. Pasakiusi, kad gulintįjį pažįsta, apmovė jam kelnes, mėgino kelti, tačiau nesisekė. „Jam iš viso negalima gerti. Kai tik „sugriešija“, jį ištinka epilepsijos priepuoliai. Gal ir dabar tas pats atsitiko? Kuo skubiau gabenkite į ligoninę“, - įsakmiai kalbėjo moteris. Su jos reikalavimu nesutiko greitosios medikai, tikinę, jog jiems nesunku atskirti epilepsijos kamuojamą žmogų nuo neblaivaus. Moteriškė pasakė, kur nelaimėlis gyvena, prisiminė ir jo vardą, pavardę. „Tai Elis Gilbrantas. Visi jį vadina Generolu“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išskirtiniai pacientai

„Toks vaizdas nepuošia Nepriklausomybės aikštės. Ką apie mus dabar pagalvotų turistai?“ - girdėjosi susirinkusiųjų replikos. „Reikia baigti diskusijas ir skubiai nuspręsti, ką darysime. Adresą žinome, vežame į jo namus. Aš prisiimsiu atsakomybę“, - ryžtingai tarė greitosios pagalbos medikas Egidijus Staigis ir sugriebė pacientą už pažastų. Pagalbon šoko jo kolegos, ir Generolas atsidūrė automobilyje. Greitajai išvažiavus po kelių minučių įvykio vietoje pasirodė ir policijos ekipažas.

REKLAMA

Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (RPASPC) direktorės Zitos Kapušinskienės žodžiais, sulaukę iškvietimo Greitosios medicinos pagalbos skyriaus medikai privalo apžiūrėti pacientą įvykio vietoje. Jeigu kyla įtarimų dėl sveikatos būklės, pacientas gabenamas į Rokiškio rajono ligoninės Priėmimo skyrių tyrimams. „Neblaivūs asmenys - išskirtiniai pacientai. Dažnokai esame kviečiami jiems padėti. Kartais pagalbos šiems iš viso neprireikia, atsigauna patys“, - sakė medicinos įstaigos vadovė. Anot jos, teisės aktuose nėra reglamentuota, kaip tokiu atveju turėtų elgtis greitosios pagalbos medikai. „Patariu vadovautis teisingumo, protingumo ir sąžiningumo kriterijais. Jeigu medikai sugeba iškvosti apsvaigusio žmogaus adresą, tuomet jį derėtų vežti namo, jei ne, - į ligoninę. Agresyviam piliečiui reikia kviesti policiją“, - sakė p. Kapušinskienė.

REKLAMA

Didžiulė problema

„Neblaivūs pacientai - didžiulė problema“, - ne kartą šią frazę kartojo Rokiškio rajono ligoninės direktoriaus pavaduotoja Marijona Čeponytė. Anot jos, ligoninė neteikia išblaivinimo paslaugų, tad apsinuodiję alkoholiu žmonės į ją guldomi tik tuo atveju, jei girtumas kelia pavojų gyvybei. „Greitosios pagalbos slaugytojai taip pat neturi kur dėti girtų žmonių. Ypač sunku žiemą: baisu neblaivius palikti lauke. Kartais jie atvežami į ligoninę ir keletą valandų stebimi Priėmimo skyriaus palatoje"“, - aiškino gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neblaivių asmenų neturime kur dėti. Laikino sulaikymo kameros skirtos nusikaltusiems asmenims. Girti elgiasi agresyviai, kelia triukšmą, trukdo pareigūnams dirbti“, - sakė laikinai einantis Rokiškio policijos komisariato vadovo pareigas Robertas Krasauskas.

Anot jo, tik agresyviai nusiteikę, viešoje vietoje triukšmaujantys girti asmenys yra vežami į Policijos komisariatą. Už viešosios tvarkos pažeidimą tokiems surašomi protokolai, jiems gresia piniginės baudos. Jeigu neblaivus asmuo nekelia pavojaus aplinkiniams, mėginama sužinoti jo adresą ir parvežti jį namo. Policijai daugiausia problemų kelia nuolat girtaujantys, gyvenamosios vietos neturintys rajono gyventojai.

„Naktį praleidę policijos komisariate, dieną jie vėl girtauja. Vakare atsivežame girtus, ryte išleidžiame blaivius... Taip ir sukamės užburtame rate. Baudų tokie, žinoma, nesumoka“, - pokalbį baigė policijos pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų