REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu pasiryžtama sutaupyti nevažiuojant nuosavu automobiliu, bet patiriant šiokių tokių nepatogumų, kurią transporto priemonę rinktis: traukinį, autobusą ar mikroautobusą?

REKLAMA
REKLAMA

Nuo durų iki durų, bet brangu

Keliauti nuosavu automobiliu, tai – komfortas, nepriklausomybė nuo autobusų ar traukinio važiavimo grafikų, galimybė pasiimti daugiau bagažo bei atvažiuoti iki pat reikiamos vietos, net jeigu ji – miško glūdumoje. Tačiau į kelionę išsiruošus su šeima, mokama vis tiek „iš vienos kišenės“. Kartais ir kompanionų, jeigu tai yra draugai, nesiryžtama paprašyti prisidėti prie kelionės išlaidų. Finansiniu atžvilgiu savu automobiliu keliauti neabejotinai apsimoka tik tuomet, kai išlaidos padalijamos tarp kelių žmonių. Kitas trūkumas yra tas, kad vienas iš keliautojų turi vairuoti, negali labai atsipalaiduoti.

REKLAMA

Kelionė autobusu

Populiariausi maršrutai

Šią vasarą daugiausiai žmonių autobusais važiuoja į Palangą ir Nidą. Pasak „Tolimojo keleivinio transporto kompanija“ (TOKS) generalinio direktoriaus Arūno Indrašiaus, populiarios kryptys, tik jau ne Lietuvoje, yra į Rygą, Taliną, Romą.

Kaina

Pasak „Tolimojo keleivinio transporto kompanija“ (TOKS) generalinio direktoriaus Arūno Indrašiaus, kainos buvo pakeltos tik pridėtinį vertės mokestį (PVM) padidinus iki 19 proc. ir daugiau nekeistos (nuo šių metų sausio 1-osios PVM padidintas iki 21 proc.). „Konkuruoti kainomis mums labai sunku. Europoje važiuoti traukiniais brangiau nei autobusais, pas mus – pigiau. Taip yra dėl to, kad Lietuvos geležinkeliams leidžiama nuostolius, atsiradusius sumažėjus keleivių, padengti pajamomis už krovinių pervežimą. Be to, mūsų klientus „vagia“ nelegalūs vežėjai, susirenkantys juos prieš autobusui išvažiuojant. To prevencijai mes kasmet išleidžiame po 200 tūkst. litų – kad apsauga išvaikytų. Vėlgi – tai nėra labai efektyvu, o valdžiai šie dalykai nerūpi“, - sakė A. Indrašius.

REKLAMA
REKLAMA

Važiavimo iš Vilniaus į Palangą autobusu kaina svyruoja nuo 50 iki 77 litų, priklausomai nuo pasirinktos savaitės dienos ir autobuso tipo. Pagal internete pateikiamus duomenis, pigiau iš Vilniaus važiuoti su vežėjais „Vlasava“, „Klaipėdos autobusų parkas“, TOKS, kiek brangiau su „Kautra“.

Už maždaug šimto kilometrų atstumą, pavyzdžiui, maršrutą Vilnius–Kaunas ar Kaunas–Raseiniai, važiuojant autobusais teks susimokėti apie 19 litų.

Nuolaidos

TOKS taiko standartines Kelių transporto kodekso nustatytas nuolaidas vaikams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams. 30 proc. nuolaida, nepriklausomai nuo to, ar jau turima kito pobūdžio nuolaida, taikoma atgaliniam bilietui, jeigu jis perkamas iš karto. Kai kuriems tarptautiniams maršrutams galioja tokia nuolaida: surinkus vieno maršruto trijų bilietų kuponus, išrašytus vienoda pavarde, gaunama 50 proc. nuolaida ketvirtai kelionei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė „Kautra“ šią vasarą jokių specialių nuolaidų nesiūlo.

„Vlaslava“ orientuojasi į pajūrin vykstančius žmones ir siūlo bene pigiausius bilietus: iš Vilniaus į Klaipėdą galima rasti bilietų už 45 litus, į Klaipėdą – už 48, į Šventąją – už 50 litų.

Kelionė mikroautobusu

Populiariausi maršrutai

Mikroautobusai važiuoja trumpesnius atstumus. Pavyzdžiui, iš Vilniaus į pajūrį TOKS neveža, tačiau nemažai žmonių iš sostinės važiuoja į Kauną, Lazdijus. Kaip sakė TOKS generalinis direktorius, mikroautobusai yra mažiau patogūs nei autobusai: čia mažiau vietos keleivių kojoms, labiau jaučiamas kratymas.

REKLAMA

Kaina, nuolaidos

Kaip ir važiuojant autobusu.

Kelionė traukiniu

Populiariausi maršrutai

Geležinkelių tinklas ir traukinių maršrutai yra mažiau lankstūs nei autobusų. Taigi, nors traukiniais keliauti pigiau, bet galimų kelionių sąrašas – mažesnis. Kaip akcijomis rekomenduojamus ir populiarius „Lietuvos geležinkeliai“ yra išskyrę maršrutus Kaunas–Šiauliai–Kaunas, Vilnius–Kretinga, Vilnius–Ignalina,Vilnius–Kaunas, Ignalina–Visaginas, Vilnius–Klaipėda, Vilnius–Lazdėnai, Kaunas–Lazdėnai.

Kaina

Iš Vilniaus į Klaipėdą traukiniu galima nuvažiuoti už 51,20 lito. Tačiau iš Klaipėdos norint nuvažiuoti į Palangą ar kitą kurortą, reikės susimokėti už mikroautobusą. Tai kainuos dar kelis litus. Nuo Kauno iki Kybartų (šimto kilometrų atstumas) be nuolaidos galima nuvažiuoti už 14,30 lito.

REKLAMA

Nuolaidos

Yra visa puokštė nuolaidų terminuotiems bilietams, taip pat nuo 10 iki 20 proc. nuolaidos taikomos su vienkartiniais bilietais vykstančioms keleivių grupėms. Tačiau šios nuolaidos netaikomos, jeigu bilietas įsigytas su kuria nors standartine nuolaida. Perkant bilietą kelionei maršrutu Vilnius–Klaipėda–Vilnius iš anksto – likus 3 ir daugiau kalendorinių dienų iki traukinių išvykimo – taikoma 15 proc. nuolaida. Iki vasaros pabaigos galioja 30 proc. nuolaida jaunimui nuo 10 iki 26 metų. Pigesnių bilietų akcijos taikomos populiariesiems aukščiau išvardintiems maršrutams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų