REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį universitetai paskelbė kviečiamųjų studijuoti sąrašus, tačiau Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas profesorius Pranas Žiliukas tvirtino, kad esminių pokyčių šiemet – nėra.

REKLAMA
REKLAMA

„Vis dėlto paskelbus kviečiamų studijuoti sąrašus, jau galime pasakyti, kad šiek tiek atsigavo informatikos mokslai, kuriuos studijuoti šiemet panoro gausesnis dvyliktokų būrys. Nustebino technologijos mokslai kolegijų sektoriuje: pernai liko daug nepanaudotų studijų krepšelių, o šiemet viskas išdalyta „švariai“. Taip pat auga medicinos trauka“, – subtilybes pasakojo P. Žiliukas.

REKLAMA

LAMA BPO prezidentas pabrėžė, kad šiemet daugelį nustebino ypač didelis konkursas stojantiems į menų studijas. „Šiemet toje srityje konkursas išaugo iki neįtikėtinų aukštumų“, – sakė P. Žiliukas. Pasak jo, valstybė nusprendė finansuoti studijas maždaug keturiems šimtams studentų, tuo tarpu stojamuosius egzaminus laikė daugiau nei 3 tūkst. abiturientų. Pernai stojančiųjų buvo kone tūkstančiu mažiau, o finansuojamų vietų – daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto dažniausiai abiturientai rinkosi ekonomikos, teisės, psichologijos studijas. Pasak P. Žiliuko, netgi trauka į profesines statybų srities studijas ne ką pamažėjo.

Paklaustas, kodėl šalies abiturientai renkasi jau tradicija tapusias studijas, LAMA BPO prezidentas teigė, kad taip greičiausiai susiklostė dėl to, jog dauguma abiturientų kilę iš mažų šeimų, kuriose visi tikisi, kad vaikui pavyks gauti patį „švariausią“ ir prestižiškiausią darbą. „Gamyba, technologijos, ypač universitetiniame sektoriuje, jiems atrodo „nieko gero“. Bet tai – nieko naujo: Vakaruose tas pats, tačiau ten stojantiems į šias sritis siūlomos specialios stipendijos, įsteigiamos tikslinės studijos ir pan.“ – aiškino P. Žiliukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet tikslinės stipendijos buvo pasiūlytos ir lietuvaičiams, nusprendusiems tapti mokytojais. „Tiesa, kolegijų sektoriuje šis pasiūlymas abiturientų nesuviliojo ir dar yra likę laisvų vietų, tačiau universitetiniame sektoriuje motyvacinį testą laikė beveik du tūkstančiai norinčių studijuoti. Štai, pavyzdžiui, Vilniaus pedagoginis universitetas šiemet krepšelių gaus kur kas daugiau nei pernai“, – pabrėžė LAMA BPO prezidentas.

Paklaustas, kiek po pirmojo stojimų etapo liko laisvų valstybės finansuojamų vietų, P. Žiliukas tvirtino, jog skaičiai – nėra dideli. „Koleginių studijų srityje liko 30 laisvų krepšelių stojantiems į muziką, teatrą, kiną, šokį. Keista, mat universitetinių studijų srityje šioje kategorijoje – muštynės, o čia – dar ir liko vietų. Taip pat, kalbant apie kolegijas, socialinių mokslų srityje liko 300 laisvų vietų bei dar 77 studijų krepšeliai laisvi švietimo ir ugdymo grupėje. Manau, antrame etape nesunkiai pasiskirstys šios vietos“ – tikino profesorius, pastebėjęs, jog šiemet valstybės finansuojamų studijų vietos kolegijose pasiskirstė tolygiau.

Antrojo pagrindinio priėmimo etapo metu keitusiems savo studijų pageidavimus kvietimai studijuoti bus paskelbti liepos 29 dieną. Pasirašyti studijų sutartis šie moksleiviai galės iki rugpjūčio 4 dienos, tuo tarpu likusios laisvos vietos bus skelbiamos rugpjūčio 5 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų