REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus rajono savivaldybė neigia rajone egzistuojant darželinukų ugdymo lietuvių kalba problemą. Nors ir pripažįstama, kad yra darželių, kur nėra lietuviškų grupių, bet ir poreikio jas steigti esą nebuvo iškilę.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą atlikusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė atkreipė dėmesį, kad iš 25 rajone veikiančių ikimokyklinių įstaigų keturiose nėra sudaryta galimybių vaikus ugdyti valstybine kalba ir rekomendavo Lavoriškių ir Rudaminos lopšeliuose–darželiuose bei Buivydžių ir Mostiškių vaikų darželiuose įsteigti bent po vieną lietuvišką grupę.

REKLAMA

Tokia informacija papiktino Vilniaus rajono valdininkus, kurie išplatintame pranešime pažymėjo, kad Rudaminoje ir Mickūnuose, be Vilniaus rajono savivaldybei pavaldžių ikimokyklinių įstaigų, veikia dabar Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pavaldumo ikimokyklinio ugdymo įstaigos, teikiančios ugdymą tik lietuvių valstybine kalba. Rudaminos vaikų darželyje yra 4, o Mickūnuose – 3 grupės.

Buivydiškėse ir Riešėje veikia vaikų darželiai tik lietuvių ugdomosiomis kalbomis, o lenkų ar rusų ugdomosiomis kalbomis vaikai gali būti ugdomi tik Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Iki šiol nebuvo vaikų darželio ar grupių lenkų ugdomąja kalba Mickūnuose, nors čia gyvena 80 proc. lenkų tautybės gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus rajono savivaldybės atstovai teigia, kad Buivydžių ir Mostiškių apylinkėse gyvena lenkų tautybės gyventojų dauguma. Buivydžiuose 95 proc. gyventojų yra lenkų tautybės, Mostiškėse – 70 proc. lenkų tautybės ir 5 proc. lietuvių tautybės. Esą iki šiol poreikio steigti lietuviškas grupes veikiančiuose vaikų darželiuose nebuvo, nes nebuvo gauta nė vieno gyventojo prašymo.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės atstovų, vaikų rajono ugdymo įstaigose mažėja ne tik dėl demografinės situacijos, emigracijos ar ugdomosios kalbos pasirinkimo, bet ir dėl skurdo: tėvai, neturėdami darbo ir pajamų, nenori ir negali leisti vaiko į ugdymo įstaigą ir iki mokyklinio amžiaus ugdo patys namuose. Buivydžių vaikų darželyje ugdoma 16 vaikų, Mostiškių – 24. Vilniaus rajono savivaldybės taryba negali dirbtinai įsteigti papildomų grupių ikimokyklinėse įstaigose, kol nėra pateikta tėvų prašymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų