REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 26–rugpjūčio 15 dienomis Neringoje vėl sklis tradicinio tarptautinio kamerinės muzikos vasaros festivalio „Kuršių nerija“ muzikos garsai. Nidos ir Juodkrantės bažnyčiose klausytojų lauks septynios spalvingos programos: nuo baroko muzikos, iki sumaniai įkomponuotų šiuolaikinių kūrinių. Programas su įvairiais Lietuvos solistais rengia nuolatinis pagrindinis festivalio atlikėjas – Lietuvos nacionalinės filharmonijos kamerinės muzikos ansamblis „Musica humana“ ir jo bei festivalio meno vadovas ir dirigentas Algirdas Vizgirda. Uždarymo koncerte dalyvaus ir dirigento Vaclovo Augustino vadovaujamas Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“.

REKLAMA
REKLAMA

1999 m. rugpjūtį prof. Algirdo Vizgirdos iniciatyva Neringoje pirmąkart surengtas ir šiemet jau dvyliktą kartą vyksiantis vasaros festivalis „Kuršių nerija“ tapo tradiciniu šio regiono kultūriniu akcentu. Festivalio misija – į Neringą atvykstantiems poilsiautojams ir turistams pateikti iškiliausius baroko, klasicizmo bei Pabaltijo regiono šalių šiuolaikinių kompozitorių kūrinius – glaudžiai siejasi su itin svarbia Lietuvos regionų kultūros plėtros programa. Festivalio koncertai vyksta Nidos ir Juodkrantės evangelikų liuteronų bei Nidos Marijos krikščionių pagalbos katalikų bažnyčiose. Puikioje akustinėje erdvėje ir nuostabios gamtos apsuptyje ypač įtaigiai skamba įvairių epochų sakralinė ir pasaulietinė muzika. Muzikantų profesionaliai atliekamos programos sulaukia ypatingo klausytojų dėmesio.

REKLAMA

Muzikos atgaiva šiemet klausytojai galės mėgautis dvylikoje koncertų. Festivalio atidarymui (liepos 26 d. Nidos Švč. Mergelės Marijos krikščionių pagalbos katalikų bažnyčioje) skambės programa „Venecijos genijus Antonio Vivaldi“. Solistai Julija Stupnianek (sopranas), Jurga Prakelytė (mecosopranas), Mindaugas Zimkus (tenoras), Ignas Misiūra (bosas-baritonas), Paulius Biveinis ir Irma Bakševičiūtė (smuikai) su festivalio metu iki orkestro išaugančia „Musica humana“ primins šio genijaus instrumentinių ir vokalinių kūrinių palikimą. Antra programa „Nuo rokoko iki romantikų“ (liepos 28 d. Juodkrantės ir 29 d. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčiose) taps savita kelių epochų iškilių kūrėjų muzikos retrospektyva, čia su orkestru muzikuos solistai Raminta Vaicekauskaitė (sopranas) ir Robertas Beinaris (obojus). Trečiąja programa „J.S. Bachas ir Lietuvos muzika“ (liepos 31 d. Juodkrantės ir rugpjūčio 1 d. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčiose) be kita ko bus pristatyta šiemet ansamblio „Musica humana“ išleista kompaktinė plokštelė „Raktažodis“. Skambės lietuvių kompozitorių V. Striaupaitės-Beinarienės, O. Balakausko ir A. Malcio kūriniai, solo su orkestru gros Ula Čaplikaitė (fleita) ir R. Beinaris (obojus). Klasikos genijaus Wolfgango Amadejaus Mozarto sąsajas su Londonu primins programa „W.A. Mozartas ir Londonas“ (rugpjūčio 4 d. Juodkrantės ir 5 d. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčiose). Čia solo muzikuos iš Londono į Lietuvą atvykusi dainininkė Lauryna Bendžiūnaitė (sopranas) ir R. Beinaris (obojus). Su solistėmis Gintare Skeryte (sopranas) ir Simona Vaitkevičiūte bei Ula Čaplikaite (fleitos) parengtoje programoje „Collegium Musicum“ (rugpjūčio 8 d. Juodkrantės ir 9 d. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčiose) bus gretinama trijų kompozitorių – A. Vivaldi, J. S. Bacho ir G. Ph. Telemanno kūryba. Į baroko epochą nardins programa „G. F. Händelio muzika ant vandens“ (rugpjūčio 11 d. Juodkrantės ir 12 d. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčiose), atliekama su solistais J. Stupnianek, I. Misiūra ir R. Beinariu. Žvalgytuvėms po vieno kūrėjo muzikos lobynus bus skirta ir festivalio uždarymo programa „Wolfgangas Amadeus Mozartas“ (rugpjūčio 15 d. Nidos Švč. Mergelės Marijos krikščionių pagalbos katalikų bažnyčioje). Skambės dvasią visada pakylėjanti W. A. Mozarto muzika, atliekama festivalio orkestro, choro „Jauna muzika“, solistų Aistės Širvinskaitės (sopranas), J. Prakelytės (mecosopranas), M. Zimkaus (tenoras), I. Misiūros (bosas-baritonas) ir R. Beinario (obojus).

Visų koncertų pradžia – 20 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų