REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui išsprendus savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimo problemą, kai kurie vietos politikai ieško būdų, kaip pakliūti į naują skandalą. Jie užsigeidė gauti algą už darbą savivaldybės taryboje.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas pakeitė vietos savivaldos įstatymo 26 straipsnį. Nuo šių metų spalio 1 dienos Tarybos nariui su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugoms, kiek jų nesuteikia ar tiesiogiai neapmoka savivaldybės administracija, apmokėti kas mėnesį gali būti skiriama išmoka atsiskaitytinai. Šios išmokos dydis ir atsiskaitymo tvarka nustatoma reglamente.

REKLAMA

Kol kas tarybų nariai tokias išmokas gauna neatsiskaitydami, todėl visuomenė ir sulygino šias dotacijas su nesąžiningų darbdavių mokamais atlyginimais vokeliuose. Ne kartą žiniasklaida už tuos vokelius pagrįstai skalbdavo išrinktuosius į savivaldybių tarybas. Pačioms taryboms trūko politinės valios priimti sprendimus, kad vietos politikams būtina atsiskaityti už gaunamas išmokas, todėl šią problemą išsprendė Seimas.

Vietos savivaldos įstatymo 26 straipsnis taip pat numato, kad tarybos nariams, išskyrus merą ir mero pavaduotoją, už darbą atliekant savivaldybės tarybos nario pareigas yra atlyginama.

REKLAMA
REKLAMA

Šis atlyginimas apskaičiuojamas pagal skelbiamą VMDU dydį atsižvelgiant į faktiškai dirbtą laiką, kurio trukmė patvirtinama reglamente nustatyta tvarka. Šio atlyginimo dydį nustato savivaldybės taryba.

Tačiau tai nereiškia, kad tuo pat metu galima gauti algą ir iš savo pagrindinės darbovietės. Įstatymuose yra aiškiai nurodyta, kad savivaldybių tarybų narių pagrindinėje darbovietėje negautas atlyginimas už laiką, praleistą tarybos, komitetų, komisijų, kolegijos posėdžiuose, taip pat už laiką, praleistą vykdant kitas savivaldybės tarybos nario pareigas, mokamas Vietos savivaldos įstatymo nustatytais pagrindais. (Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo 4 str. 3 dalis).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės tarnybos įstatymo 16 str. 1 dalyje taip pat nurodyta, kad valstybės tarnautojai, atlikdami tarybos narių funkcijas, gali gauti algą, jei tuo pat metu jiems nemokama už darbą pagrindinėje darbovietėje.

Todėl keistai atrodo daugelio Kauno miesto tarybos narių pageidavimas gauti tuo pat metu algą ir pagrindinėje darbovietėje, ir miesto taryboje.

Savivaldybių politikai renkami į tarybas kaip visuomenininkai, todėl negali gauti už pastarąjį darbą atlyginimo, kaip savo pagrindinėse darbovietėse. Tačiau tarybos nariams nereikia primokėti iš savo kišenės už tai, kad atstovauja rinkėjams. Įstatymai numato kompensacijas, jei dirbančiam taryboje nemokamas atlygis pagrindinėje darbovietėje.

REKLAMA

Be to, vietos politikams kompensuojamos su tarybos nario, veikla susijusios išlaidos. Kaip minėjau: nuo spalio 1 dienos už pastarąsias teks atsiskaityti.

Beje, vietiniai politikai turi įstatymu įtvirtintą garantiją būti atleistiems nuo tiesioginio darbo ar pareigų bet kurioje institucijoje, įstaigoje, įmonėje ar organizacijoje savivaldybės tarybos, komitetų posėdžių laiku, taip pat kitais reglamento nustatytais atvejais. (Vietos savivaldos įstatymo 16 str. 4 dalis)

Antra vertus, tarybos nariai gali tapti apmokamais politikais. Reikia „mažmožio“ – laimėti rinkimus, juk meras ir jo komanda gauna algas iš savivaldybės biudžeto. Tiesa, po ateinančių rinkimų tarybos nariais nebegalės būti mero politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai. Tačiau partijai ar koalicijai, nugalėjusiai per rinkimus, atsiranda galimybių užimti ir labai svarbias pareigas savivaldybės administracijoje, nuo kurios profesionalumo labai priklauso tarybos darbas.

Kiekvienas politikas, dalyvaudamas rinkimuose žino, kad išrinktas į savivaldybės tarybą negaus atlyginimo už tarybos nario pareigų vykdymą. Todėl būkime sąžiningi savo rinkėjams ir nedrumskime vandens dėl algų, tapę savivaldybės tarybos nariais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų