REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienio pavakarę tradicinėje „Tour de France“ lenktynių finišo vietoje – Les Champs Elysees,– savo 5-tąją pergalę šiose lenktynėse, kaip ir tikėjosi, nuskynė Markas Cavendishas („Columbia“), aplenkęs Alessandro Petacchi („Lampre“) ir Julianą Deaną („Garmin“).

REKLAMA
REKLAMA

Verta prisiminti, kad Markas Cavendishas laimėjo paskutinįjį „Tour de France“ etapą ir praėjusiais metais.

REKLAMA

Beveik 3 valandas (2 val. 42 min. 21 sek.) užtrukusi „paskutinė kelionė“ arba, optimistiškiau vertinant, paskutinis pasivažinėjimas š. m. „Tour de France“ lenktynėse, baigėsi jau vakar atskiro starto lenktynėse nulemtu ispanų čempiono Alberto Contadoro triumfu prieš vieną iš dviejų liuksemburgiečių brolių, Andy Schlecką.

Iš kairės į dešinę: A. Schleckas, A. Contadoras, Denisas Menchovas (Reuters nuotr.)Iš kairės į dešinę - „Tour de France 2010“ nugalėtojų pakyla: A. Schleckas, A. Contadoras, D. Menchovas (Reuters nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA

Lyderių 3-tuką uždarė Denisas Menchovas („Rabobank“), likus vienai dienai iki lenktynių pabaigos, pakilęs į Samuelio Sanchezo („Euskaltel“) vietą.

Ispanų čempionui, Samueliui Sanchezui, tai netikėtas, bet vis dėlto happyendas, nes dviratininkas ir taip pateko į komandos istoriją, kadangi dar niekam iš „Euskaltel“ komandos nėra pavykę pasiekti tokios aukštos vietos pirmajame lyderių 10-tuke.

1. Alberto Contadoras (ISP) „Astana“ 91 val. 58 min. 48 sek.

2. Andy Schleckas (LIUK) „Saxo Bank“ +39 sek.

3. Denisas Menchovas (RUS) „Rabobank“ +2 min. 01 sek.

4. Samuelis Sanchezas (ISP) „Euskaltel - Euskadi“ +3 min. 40 sek.

5. Jurgenas Van Den Broeckas (BEL) „Omega“ +6 min. 54 sek.

6. Robertas Gesinkas (OLA) „Rabobank“ +9 min. 31 sek.

7. Ryderis Hesjedalis (KAN) „Garmin“ +10 min. 15 sek.

8. Joaquinas Rodriguezas (ISP) „Katusha“ +11 min. 37 sek.

9. Romanas Kreuzigeris (ČEK) „Liquigas“ +11 min. 54 sek.

10. Chrisas Horneris (JAV) „RadioShack“ +12 min. 02 sek.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Belgas Jurgenas van den Broeckas („Om ega“) nupūtė dulkes Belgijos dviračių istorijoje, kurioje po Claude Criqueliono, jau 24 metus joks belgas nėra patekęs į „Tour de France“ lenktynių lyderių 5-tuką.

Visai patenkintas liko ir būsimasis Ramūno Navardausko komandos draugas Ryderis Hesjedalis („Garmin“), galutinėje įskaitoje užėmęs 7 vietą (+10 min. 15 sek.). Juolab, kad iš lenktynių iškritus Christianui Vande Veldei (3 etapas), R. Hesjedalis stojo į komandos lyderio vietą.

Prisiekę Lance'o Armstrongo ir „RadioShack“ komandos gerbėjai gali pasidžiaugti tuo, kad lyderių 10-tuke yra vienas jų atstovas, Chrisas Horneris, kuris startavo mažiausiai tikėdamasis išeiti į lyderių 10-tuką, bet nusiteikęs į jį atvesti „RadioShack“ komandos lyderį ir bičiulį Lance'ą Armstrongą.

REKLAMA

13 ir 14 vietas atitinkamai užėmė komandos lyderiu perkrikštytas Levi Leipheimeris ir Andreasas Klodenas. Kalbama, kad Lance'ui Armstrongui pasitraukus į užtarnautą poilsį, šios amerikiečių komandos lyderio vieton gali stoti 27-erių metų slovėnas Janezas Brajkovičius.

Lance'as Armstrongas (Reuters nuotr.)

Net ir paskutinę lenktynių dieną, kuri laikoma prestižiškiausiu „Tour de France“ lenktynių etapu su finišu Paryžiuje, „RadioShack“ komanda į startą susirinko vilkėdami juodais marškinėliais, pažymėtais skaičiumi 28, žyminčiu 28 mln. žmonių visame pasaulyje, sergančių vėžiu. Ši, nors ir kilni bei visiškai geranoriška akcija, amerikiečių komandos iždui atsieis nemenką baudos sumelę, nes marškinėlių pakeitimas nėra sankcionuotas UCI (Tarptautinės dviračių sporto sąjungos).

REKLAMA

Kaip ten bebūtų, legendinio čempiono, 7 kartus laimėjusio „Tour de France“ lenktynes, išėjimas iš dviračių sporto 23 vietoje (+39 min. 20 sek.) visų mūsų atmintyje išliks garbingas (jeigu netikėti ar bent kol nėra išaiškinta Floydo Landis paskleisti kompromituojantys gandai dėl dopingo vartojimo).

Įdomu pastebėti, kad kartu su L. Armstrongu šiemet „Tour de France“ paskutiniąkart važiavo ir prancūzų veteranas, amerikiečio vienmetis, Christophe Moreau („Caisse d'Epargne“). Galutinėje įskaitoje amžiams įsitvirtinęs šalia L. Armstrongo 22 vietoje (+34 min. 01 sek.), Ch. Moreau atsisveikins su dviračių sportu aukštai iškelta galva, pretendavęs į Kalnų įskaitos marškinėlius, kurie galiausiai atiteko prancūzui Antony Charteau („BBox“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek liūdniau baigėsi Taškų įskaitos dalybos, kuriose laimėjo Alessandro Petacchi („Lampre“), o ilgai dominavęs – galiausiai į 3 vietą buvo nustumtas „Cervelo“ komandos sprinteris Thoras Hushovdas, ir tik 11 taškų iki Žaliųjų marškinėlių pritrūko 5 pergales š. m. „Tour de France“ lenktynėse laimėjusiam Markui Cavendishui („Columbia“).

Susiję tekstai:

„Tour de France“ atomazgoje – užtvirtintas I. Konovalovo debiutas

M. Cavendishas: „Tikiuosi laimėti ir finišą Paryžiuje“

A. Schleckas laimėjo etapą, bet ar laimės „Tour de France“?

Paskutinis Andy Schlecko šansas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų