REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip išgelbėti pasaulį nuo maliarijos? Kol kas vakcinos nėra. Kasmet šia liga, naikinančia raudonuosius kraujo kūnelius, užsikrečia apie 250 mln. žmonių, iš kurių 1 mln. miršta.

REKLAMA
REKLAMA

Galima mėginti naikinti maliariją sukeliančius parazitus - vienaląsčius, lotyniškai vadinamus Plasmodium. Tai iš esmės neįmanoma misija. Arizonos universiteto mokslininkai pasirinko kitą kelią – jie genetiškai modifikavo šių parazitų nešiotojus – moskitus (Anopheles). Vabzdžiai tapo atsparūs maliarijos sukėlėjams ir nebegali užkrėsti šia mirtinai pavojinga liga žmonių.

REKLAMA

Tai nebuvo lengva. Po pirmųjų bandymų tokį atsparumą įgaudavo 97% moskitų. Naujame eksperimente mokslininkai susintetino genetinės informacijos fragmentą, kuris pats įsiterpia į moskito genomą. Kai tokie „pagerinti“ vabzdžiai paragaudavo užkrėsto kraujo, nė vienas parazitas nesugebėjo susargdinti eksperimente naudoto gyvūno. Įvedus minėtą antimaliarinę molekulę į moskito kiaušinėlius, pakeisti genai perduodami kitai vabzdžių kartai. Negana to, sutrumpėja moskito gyvenimo trukmė ir maliarijos sukėlėjas nebespėja subręsti nešiotojo kūne.

Tačiau kaip paskleisti šią pražūtingą parazitams ir nenaudingą moskitams mutaciją? Genetiškai modifikuotieji turi būti pranašesni už laukinius savo giminaičius, kad juos nukonkuruotų. Tuo mokslininkai ir ketina užsiimti artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų