REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Alinantys karščiai — išmėginimas tiek mums, tiek mūsų augintiniams. Tokiu oru daugelis gyvūnų rizikuoja gauti šilumos smūgį. Praėjusį savaitgalį, ši liūdna lemtis ištiko ir Natalijos Zvonkės Sfinksų veislės katiną Demoną. Manoma, kad katiną ištiko insultas, nes jis persikaitino saulėje.

REKLAMA
REKLAMA

Grupės „Yva“ lyderė pasakojo, jog apie tai, kad nugaišo mylimas katinas, kurį ji laikė šeimos nariu, sužinojo pažadinta griaustinio. Anot atlikėjos, katinas buvo sveikas, tačiau mėgo gulėti saulės atokaitoje bei buvo gana baikštus, todėl nuaidėjęs griaustinis taip pat galėjo būti šios netikėtos netekties priežastimi.

REKLAMA

„Demonas buvo mano šeimos narys ir geriausias draugas. Labai skauda, kuomet supranti, kad namai yra tušti. Jis buvo pripratęs prie kelionių ir visur keliaudavo kartu su manimi. Kito augintinio nenoriu, manau, kad tokio, koks buvo Demonas, aš neturėsiu,“ — nusiminusi pasakojo N. Zvonkė.

Atlikėja sakė, kad katinas buvo sveikas ir  judrus. Katino fizinė forma buvo puiki, be to, jį nuolatos tikrindavo veterinarai. Nors Demonui skrodimas atliktas nebuvo, veterinaro nuomone, jį ištiko insultas nuo šilumos arba nuo išgąsčio. Anot atlikėjos, katinas galėjo išsigąsti tą naktį nuaidėjusio griaustinio, nes gana jautriai reaguodavo į nepažįstamus garsus bei dažnai puldavo į paniką.

REKLAMA
REKLAMA

„Jį reguliariai tikrindavo veterinarai,“ — paaiškino dainininkė pridurdama, kad likus pusvalandžiui iki jo nugaišimo, šis dar spėjo įkąsti aktoriui Vitalijui Cololo, —„Demonas turėjo tvirtą charakterį. Mano draugai net sakė, kad mes esame panašūs tiek charakteriu, tiek išvaizda.“

Kauno „Veterinarijos klinikoje“ dirbantis veterinaras Artūras Džiugas tikina, kad atvejų, kuomet gyvūnai patiria šilumos smūgį, Lietuvoje šiais metais padaugėjo. Pasak jo, esant tokiai aukštai temperatūrai, augintinius gali ištikti greita mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šeimininkai turi labai gerai stebėti savo augintinius. Simptomai gali pasireikšti staiga, o laiku jų nepastebėjus rezultatas gali būti tragiškas. Esant 30 laipsnių temperatūrai ir spiginant saulei gyvūnų organizmas nesugeba savęs atvėsinti, todėl juos būtina vesti į pavėsį ar atvėsinti šaltu, vandenyje sudrėkintu rankšluosčiu,“ - teigė A. Džiugas.

Anot veterinaro, dar vienas pavojus tyko gyvūnus paliekant automobilyje. Net ir labai trumpas laiko tarpas gali būti lemtingas, nes įkaitęs mašinos salonas ir geležinis karkasas gali iššaukti šilumos smūgį.

REKLAMA

Vienintelis ir efektyviausias būdas, apsaugoti savo mylimus augintinius — atidžiai juos stebėti ir nuolatos matuoti jų temperatūra, pastebėjus, kad kažkas negerai.

„Keturkojų temperatūra svyruoja tarp 38-39 laipsnių, jei ji yra aukštesne nei 39,1 laipsnis, reikia kuo skubiau gyvūną atvėsinti šlapiu rankšluosčiu bei kreiptis į artimiausią veterinarą,— paaiškino veterinaras ir pridūrė, —žinoma, kad taip neatsitiktų, reikia imtis visų įmanomų prevencinių priemonių, o pirmiausia — karštomis dienomis stenkitės laikyti gyvūną gerai vėdinamose, vėsiose patalpose. Iš bėdos tiks ir rūsys. Kita vertus, jei persistengsite, gyvūnas gali susirgti plaučių uždegimu.“

REKLAMA

Veterinaras įspėja, kad pastebėję, jog jūsų šuo smarkiai lekuoja, jam pakilusi temperatūra arba prasidėjęs vėmimas, augintinius reikia nedelsiant vežti pas veterinarą, nes tai pirmieji šilumos smūgio simptomai.

Oro temperatūrai pasiekus 30 laipsnių nepatartina vedžioti keturkojų lauke. Tinkamiausias laikas yra ankstyvus rytas arba vakaras, kuomet saulė nebėra zenite, todėl oras atvėsta.

Veterinaras A. Džiugas pataria:


  • Laikyti gyvūnus kuo vėsesnėje, vėdinamoje patalpoje, kad atvėstų jų organizmas;

  • Nuolatos matuoti temperatūrą;

  • Stebėti gyvūno elgseną. Jei jis lekuoja, prasidėjo vėmimas arba pakilo temperatūra, nedelsiant kreiptis į artimiausią veterinarą;

  • Gyvūną galima atvėsinti nuvedus jį į šaltesnę patalpą (rūsį) arba apvyniojus šaltu vandeniu sušlapintu rankšluosčiu;

  • Vedžioti augintinius patartina tik ryte ir vakare, nes tuomet saulė nėra tokia kaitri;

  • Negalima palikti keturkojo mašinoje net ir tuomet, jei atidarote langus.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų