REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią vasarą Lietuvos pajūrį aplankiusiųjų liudijimu, paplūdimiuose prekes, dažniausiai maistą (čeburekus, ledus), pardavinėja ir vaikai. Ar tai legalu? Ar pamačius per karščius prekiaujantį vaiką yra pagrindo pranešti apie tai atsakingoms institucijoms? O gal verta ir savo vaikui leisti užsidirbti vieną kitą litą?

REKLAMA
REKLAMA

Vaikai iki 14 metų dirbti negali

Lietuvos Respublikos darbo kodekso 13 straipsnyje numatyta, kad visiškas darbinis teisnumas ir galėjimas savo veiksmais įgyti darbo teises bei sukurti darbo pareigas atsiranda asmeniui, kuriam suėjo 16 metų. Vadovaujantis šiuo kodeksu, asmenų iki 16 metų darbas yra draudžiamas, išskyrus jų fizines galimybes atitinkančius lengvus darbus.

REKLAMA

Vaikai iki 14 metų iš viso negali būti darbo teisės subjektais. Vaikai nuo 14 iki 16 metų gali dirbti tik įstatymu leistus lengvus darbus. Prekiavimo pajūryje šiame leistinų darbų sąraše nėra.

Įdarbinti gali patys tėvai

Pasak Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės, siekiant apsaugoti jaunų asmenų sveikatą, fizinį, psichinį, moralinį vystymąsi, jiems nustatomos specialios darbo ir poilsio laiko trukmės normos, kurių laikymąsi užtikrina darbdavys. Yra taikomas sutrumpintas darbo laikas, taip pat nustatomos ir kitos lengvatos (pavyzdžiui, draudžiama skirti dirbti nakties darbo laiku; draudžiama skirti dirbti viršvalandinius darbus ir kt.).

REKLAMA
REKLAMA

Darbdavys, priimdamas į darbą nepilnametį nuo 14 iki 16 metų, turi prašyti gimimo liudijimo, mokyklos, kurioje mokosi, taip pat vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo pagal įstatymą raštiško sutikimo bei vaiko sveikatą prižiūrinčio gydytojo leidimo.

Darbdaviai privalo užtikrinti, kad būtų laikomasi jaunų asmenų įdarbinimo tvarkos, paisoma jiems nustatyto darbo ir poilsio laiko, būtų sudarytos jiems saugios ir sveikos darbo sąlygos.

Atsižvelgiant į šias nuostatas, jei darbdaviai su vaikais sudaro darbo sutartis dėl ledų ar kitų prekių pardavinėjimo (Valstybinės darbo inspekcijos konsultantų teigimu) ir laikosi nustatytų darbo sąlygų bei reikalavimų, tuomet tai yra legalu. Taip pat pažymėtina, kad tėvai gali įrašyti į savo verslo liudijimus ir vaikus nuo 14 metų dėl minėtų darbų atlikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas rūpinasi šių vaikų darbo priežiūra?

„Pirmiausiai darbdaviai atsako už savo darbuotojų (taip pat ir nepilnamečių) priežiūrą, jie turi sudaryti tinkamas darbo sąlygas atsižvelgiant į numatytus teisės aktus. Jei darbdavys nesilaiko numatytų teisės aktų, tuomet darbuotojai ar jų įstatyminiai atstovai gali kreiptis į Lietuvos Respublikos Valstybinę darbo inspekciją“, – teigė E. Žiobienė.

Nelegalus darbas užtraukia baudą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį nuo trijų iki dešimties tūkstančių litų. Jeigu bauda yra pakartotinė, ji būna nuo dešimties iki dvidešimties tūkstančių litų“, – sakė Valstybinės darbo inspekcijos Teisės skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Airinė Černauskaitė.

REKLAMA

E. Žiobienė pažymėjo, kad tėvai turi prižiūrėti savo vaikus, rūpintis jų sveikata, todėl jeigu vaikas dirba nelegaliai ir netinkamomis sąlygomis, jų pareiga yra užtikrinti, kad taip nebūtų. „Jie atsako už vaikus, domisi ką veikia vaikas, iš kur pas jį atsiranda pinigai ir t.t. Tėvams sužinojus, kad jų vaikai dirba nelegaliai, jie privalo kreiptis į nelegalaus darbo kontrolę ir prevenciją vykdančią instituciją – Valstybinę darbo inspekciją, – komentavo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė. – Jeigu tėvai verčia savo vaikus nelegaliai dirbti neleistiną darbą, tuomet tai yra jo teisių ir teisėtų interesų pažeidimas. Esant tokiems pažeidimams, būtina kreiptis į savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrių“.

REKLAMA

Pasiruošimas savarankiškam gyvenimui

Anot E. Žiobienės, vaikai dažnai nori savo poreikiams užsidirbti pinigų. Pavyzdžiui, šeima neišgali nupirkti vaikui mobilaus telefono, kompiuterio ar kokio kito norimo daikto, todėl jam lieka vienintelė išeitis – pačiam susirasti darbą.

„Tai tikrai nėra blogai, nes tai – pasiruošimas savarankiškam gyvenimui, kai vaikas išmoksta ne tik leisti pinigus, bet juos ir uždirbti - tuomet keičiasi ir jo požiūris į materialinius dalykus. Vaikai taip pat turi pareigą padėti tėvams, prisidėti prie biudžeto, ypatingai esant sunkiai materialinei padėčiai, žinoma jei tai nekenkia vaiko mokslams ar kitoms jo teisėms ir teisėtiems interesams, – aiškino Vaiko teisių apsaugos kontrolierė. – Nemanytina, kad tai būtų kažkoks vaikų išnaudojimas. Taip pat neturėtų būti laikomas vaikų išnaudojimu, jei jie padėtų padirbėti savo socialinėje aplinkoje ir be užmokesčio, pavyzdžiui, sutvarkyti aplinką, gėlynus, rinkti braškes ir taip toliau“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TIK FAKTAI

Vaikai nuo 14 iki 16 metų gali dirbti tik lengvus darbus. Tai gali būti: daržų ravėjimas, daržovių retinimas, kaupimas, laistymas (su žarna); uogų, vaisių skynimas, daržovių ir bulvių rinkimas ir perrinkimas; gėlių, pasodintų atvirame grunte, priežiūra, skynimas ir skabymas, gėlių sėklų ir gumbelių rinkimas; vaistažolių rinkimas; nemechanizuotas šieno vartymas, grėbimas; mažų naminių gyvuliukų ir paukščių priežiūra; gyvulių ir paukščių ganymas, išskyrus veislinius gyvulius; medelių ir krūmų sodinimas, rišimas, laistymas; nukritusių kankorėžių rinkimas; reklamų, laikraščių, afišų klijavimas gatvių stenduose; laikraščių, reklaminių lankstinukų, pranešimų pristatymas į namus, įstaigas; laikraščių, kitų spaudinių lankstymas, rūšiavimas; laikraščių ir žurnalų pardavimas; pašto ir įstaigos pasiuntinio darbai; prekių kainų žymėjimas; smulkių ir lengvų prekių priėmimas, skaičiavimas, rūšiavimas ir pakavimas; etikečių ant įvairių gaminių, pakų klijavimas; lengvi gaminių surinkimo, rūšiavimo darbai rankomis (kojinių, pirštinių surinkimas poromis, jų sudėjimas į dėžutes pagal rūšis ir panašiai), raištelių vėrimas į avalynę; popieriaus, kartono ir jų gaminių klijavimas klijais, neturinčiais pavojingų medžiagų; lengvi pagalbiniai darbai įvairių smulkių prekių kioskuose, parduotuvėse, spaudos kioskuose; smulkių gaminių valymas, blizginimas nenaudojant kenksmingųjų medžiagų; smulkūs remonto darbai (siuvimas, klijavimas ir panašiai); žaislų aprengimas drabužiais, žaislų valymas, pakavimas; švarių skalbinių rūšiavimas ir pakavimas skalbykloje; stalų serviravimas (servetėlių, indų su prieskoniais dėliojimas ir panašiai), stalų valymas; naudotų indų ir įrankių rinkimas į vežimėlius ir vežimas į indų plovyklą; aikščių, skverų valymas (vasarą) ir gėlynų aikštėse, skveruose priežiūra; tvorų, suolelių, vaikų žaidimui skirtų įrenginių dažymas teptuku lauke nenaudojant dažų, kurių sudėtyje yra pavojingų cheminių medžiagų; darbas asmens sveikatos priežiūros įstaigos registratūroje (asmens ligos kortelių, laboratorinių tyrimų rezultatų išnešiojimas); pagalbiniai knygų išdavimo darbai bibliotekoje; patalpų (išskyrus tualetus) valymas vaikų ugdymo, maitinimo įstaigose; teatro, muzikiniai ar kiti renginiai, reklamos ar visuomenės informavimo priemonių (radijo, televizijos) įrašai, garso ar vaizdo įrašai, nuotraukų ar filmų sesijos ar peržiūros, neturintys neigiamo poveikio dorovei; drabužių ir kitų prekių demonstravimas.

Vaikams nuo 16 metų yra numatytas tik sąrašas draudžiamų dirbti darbų (pavyzdžiui, auramino gamyba, darbas su plėšriaisiais ar nuodingaisiais gyvūnais, darbas, keliantis aukštos įtampos elektros poveikio pavojų ir kt.), todėl jie gali dirbti visus kitus nedraudžiamus darbus, jei jie nekelia pavojaus jo sveikatai, fiziniam, protiniam ir dvasiniam vystymuisi, nekenkia mokymuisi. Kiekvienu atveju, įdarbindamas jauną asmenį, darbdavys turi šias aplinkybes įvertinti. Valstybinės darbo inspekcijos Teisės skyriaus vyriausiosios darbo inspektorės Airinės Černauskaitės teigimu, draudžiama jaunus asmenis skirti nakties darbo laiku, viršvalandinius darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų