REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsibėgėjo mėlynių uogų rinkimo sezonas. Į Karšuvos girią prigužėjo uogautojų, tačiau dauguma jų daro žalą gamtai. Kaip informavo Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcija, daugėja uogautojų, kurie tikėdamiesi greitesnio ir didesnio uždarbio, mėlynes renka draudžiamu įrankiu - „šukomis“. Uogaudami tokiais įrankiais, nesąžiningi uogautojai ilgam laikui suniokoja mėlynių puskrūmius.

REKLAMA
REKLAMA

„Šukomis“ nudraskomi lapai, ūgliai, nutraukiamos šaknys, dažnai išraunamas ir visas krūmelis. Dėl tokio barbariško elgesio kelis metus „nušukuotuose“ mėlynojuose uogos nebedera arba jų derlius būna labai menkas. Mažėja laukinės gyvūnijos mitybiniai ištekliai. Uogienojai yra buveinė daugeliui rūšių, ypač vabzdžių. Galiausiai tai piktina ir sąžiningus uogautojus,  radusius „nušukuotus“ plotus.

REKLAMA

Vien tik per pastarąją savaitę Viešvilės rezervato inspektoriai sulaikė 11 nesąžiningų uogautojų, kuriems buvo surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai ir konfiskuoti įrankiai. Mėlynojuose surastos dar dešimt paslėptų „šukų“. Viena tokių pažeidėjų visiškai ignoravo pareigūno nurodymus. Ši „šukuotoja“ patraukta administracinėn atsakomybėn už trukdymą vykdyti aplinkos apsaugos kontrolę.

Apgailestaujant tenka pastebėti, kad neretai šalia suaugusiųjų su „šukomis“ mėlyniauja ir vaikai. Dauguma jų vėliau mėlynes priduoda surinkimo punktuose arba parduoda pakelėse.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyr. inspektoriaus Sauliaus Bartmino, norėtųsi apeliuoti į uogautojų sąmoningumą ir prašyti, kad Lietuvos miškai ir uogienojai nebūtų niokojami tokiu būdu. Vien tik aplinkosaugininkų veiksmų nepakanka. Reikia supratimo, kad negalima,  barbarišku būdu draskant uogienojus, niokoti gamtos.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos ragina uogautojus tinkamai uogauti ne tik jautriose gamtos teritorijose, bet ir visuose miškuose. Lietuvos teisės aktai („Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarka") draudžia,  renkant uogas - rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų