REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ateinančių 10 metų ES kelių eismo saugos planas

2009 metais Europos Sąjungos (ES) keliuose žuvo 35 tūkst. žmonių – 36 proc. mažiau nei 2001 metais, kai Europos Komisija pirmą kartą iškėlė tikslą perpus sumažinti per metus keliuose žūstančiųjų skaičių. Daugiausia į eismo nelaimes patenka jaunuoliai ir motociklininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Kelios pagrindinės žūties ES keliuose priežastys – greičio viršijimas, vairavimas išgėrus ir saugos diržų neužsisegimas. Nereikalingą pavojų kelia ir nesaugios transporto priemonės bei prasti keliai. Į visas šias problemas atkreiptas dėmesys naujoje ES programoje.

REKLAMA

Per ateinančius 10 metų:

• įsigalios naujos taisyklės, kuriomis bus reikalaujama, kad daugiau transporto priemonių būtų įrengtos automatinės įspėjimo sistemos, įskaitant įspėjimo apie greičio viršijimą ir išvažiavimą iš kelio juostos sistemas,

• ES finansuos tik su ES kelių eismo saugos teisės aktų nuostatomis suderintus kelių tiesimo projektus,

• ES bendradarbiaus su nacionalinėmis valdžios institucijomis, kad parengtų bendrą kelių eismo dalyvių švietimo ir mokymo strategiją,

REKLAMA
REKLAMA

• bus imtasi daugiau priemonių didesniam motociklininkų saugumui užtikrinti. Pastaraisiais metais žūstančiųjų skaičius visų rūšių transporto priemonių eismo nelaimėse sumažėjo. Nesumažėjo tik motociklininkų žūčių. Kasmet tarp žūstančiųjų yra apie 17 proc. motociklininkų arba mopedų vairuotojų, nors jie sudaro tik 2 proc. kelių eismo dalyvių.

Remiantis neseniai atliktos ES apklausos rezultatais, europiečiai mano, kad reikėtų imtis daugiau veiksmų siekiant sumažinti eismo nelaimių skaičių. Daugumos apklaustųjų nuomone, šalių vyriausybės turėtų gerinti kelius ir užtikrinti, kad būtų įgyvendinami kelių eismo saugos teisės aktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik keturioms šalims – Latvijai, Ispanijai, Estijai ir Portugalijai – pavyko perpus, palyginti su 2001 metais, sumažinti per metus keliuose žūstančiųjų skaičių. Rumunijoje ir Maltoje žūčių keliuose padaugėjo.

2009 metais Jungtinės Karalystės, Nyderlandų ir Švedijos keliuose žuvo mažiausiai žmonių, o Graikijos ir Rumunijos – daugiausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų