REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 21 d. 17 val. „Vilniaus fotografijos galerijoje“ (Stiklių g. 4, įėjimas iš Didžiosios g. 19) atidaroma „Minsko“ fotoklubo fotografijų paroda, skirta klubo 50-mečiui.

REKLAMA
REKLAMA

Prie 1960 m. susikūrusio „Minsko“ fotoklubo ištakų prisidėjo kultūrai nusipelnę žmonės. Pirmuoju garbės pirmininku tapo aistringas fotomėgėjas, Baltarusijos mokslų akademijos prezidentas Vasilijus Fiodorovičius Kuprevičius. Fotografijų meniškumu rūpinosi vienas seniausių Baltarusijos fotografų Izaokas Osipovičius Soloveičikas, taipogi Valerija Michailovna Barchatova, nuveikusi milžinišką organizacinį darbą, kurdama ir vystydama fotomėgėjų judėjimą Minske.

REKLAMA

„Minsko“ fotoklubas buvo kuriamas kaip visuomeninė organizacija, būrusi sostinės fotomėgėjus, bet labai greitai nebetilpo vieno miesto ribose. Minskas – senas fotografijos tradicijas turintis miestas. Čia 1850 m. Antono Prušinskio dagerotimų ateljė gimė baltarusių fotografija. Minske savo fotografinę veiklą pradėjo žymus portretininkas Moisejus Napelbaumas ir fotografas publicistas Janas Bulhakas. Todėl mėgėjiška fotografija čia rado palankią dirvą ir per trumpą laiką išaugo iki galingo judėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Minsko pavyzdžiu ir kituose Baltarusijos miestuose: Vitebske, Mogiliove, Gardine, Borisove, Gomelyje, Svetlogorske ir kt, buvo įkurti fotoklubai. Daugeliui jų „Minsko“ fotoklubas buvo ne tik pavyzdys, bet ir „krikštatėvis“ – teikė organizacinę ir metodinę paramą. Daugybę kartų „Minsko“ fotoklube suformuotos fotografijų kolekcijos atstovavo kūrybinei Baltarusijos fotografijai parodose už respublikos ribų.

Per penkias dešimtis metų fotoklubo „Minskas“ nariais tapo šimtai fotomėgėjų ir profesionalų. Tačiau visada buvo meistrai, lyderiai, kurių vardai klube tariami su pasididžiavimu. Tai – Izaokas Osipovičius Soloveičikas, Aleksandras Glinskis, Georgijus Menšikovas, Michailas Moničius, Nikolajus Boicovas, Feliksas Kučeris, Vladimiras Nechaičikas, Jevgenijus Koziulia, Viktoras Butra, Anatolijus Dudkinas, Michailas Žilinskis, Valerijus Lobko, Jakovas Metelica, Aleksandras Korotkij, Margarina Trenina, Viktoras Gončarenko, Viktoras Žuravkovas, Albertas Cechanovičius, Sergejus Kovaliovas, Viktoras Sedich bei kiti.

Klubo veikla tęsiasi, jau atėjo ketvirtoji jaunų, talentingų, išsilavinusių fotoklubiečių karta.

Į šeštąją savo veiklos dešimtį fotoklubas įžengia kaip susikristalizavęs kolektyvas, su naujomis kūrybinėmis idėjomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų