REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet, palyginti su pernai, padaugėjo abiturientų, siekiančių tapti medikais ir informatikais, tačiau sumažėjo norinčiųjų krimsti kitus technologijų ir fizinius mokslus, teigė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos Bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas prof. Pranas Žiliukas.

REKLAMA
REKLAMA

„Didelių pokyčių, lyginant su praėjusiais metais, neįvyko. Kaip ir kitose Europos šalyse, tarp pageidavimų dominuoja socialiniai mokslai. Pirmuoju numeriu juos studijuoti universitetuose norėtų 53 proc. kandidatų, kolegijose – 49 proc. kandidatų. Palyginti su pernai, ūgtelėjo norinčiųjų studijuoti mediciną, dabar jų grupė sudaro 15 proc.", – vardino P. Žiliukas.

REKLAMA

Pasak LAMA BPO prezidento, šiek tiek sumažėjo stojančiųjų į technologijos mokslus. Juos pageidauja studijuoti apie 12 proc. kandidatų, toks vidurkis yra artimas europiniam. Tik 6 proc. kandidatų pageidauja krimsti fizinius mokslus, ši mokslų grupė irgi silpsta. Vienintelis išskirtinumas joje yra informatikos studijos, šiemet į jas pretenduoja daugiau jaunuolių.

„O į ekonomiką, teisę, psichologiją, verslo administravimą, vadybą, kaip rašė didžiuliai kiekiai prašymus, taip ir rašo. Menuose irgi šiek tiek padaugėjo norinčiųjų, daugiau jaunuolių laikė stojamuosius", – dėstė P. Žiliukas.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp universitetų, pasak LAMA BPO prezidento, aiškiu favoritu išlieka Vilniaus universitetas. „Po jo eina kitas sluoksnis – Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos, Mykolo Romerio, Vytauto Didžiojo universitetai, jie žengia apylygiai. Dar toliau – Klaipėdos, Šiaulių ir kiti universitetai", – sakė P. Žiliukas.

Tarp kolegijų, pasak jo, dideliu pageidavimų skaičiumi išsiskiria Vilniaus ir Kauno kolegijos. 65 proc. visų pageidavimų teko universitetams, 35 proc. – kolegijoms.

LAMA BPO prezidentas spėja, kad apie porą tūkstančių jaunuolių šiemet patrauks studijuoti į Vakarus.

„Tą prognozuoti labai sudėtinga. Šiemet nauja interneto sistema užsiregistravo rekordinis skaičius pretendentų – 43 tūkst. 730. Bet toli gražu ne visi tęsia likusias procedūras. Prašymus su pageidavimais užpildė apie 39 tūkst., tačiau dalis jų nepristatė atestatų. Manau, turėsime apie 36 tūkst. stojančiųjų. Iš to galima spėlioti, kad apie porą tūkstančių patraukė į Vakarus", – sakė P. Žiliukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų