REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio rinkų apžvalga

JAV akcijų indeksai smuko dėl prastų ekonomikos duomenų ir įmonių rezultatų. Rinkos balansuoja tarp lūkesčių dėl gerų II ketv. įmonių rezultatų ir lėtėjančio ekonomikos atsigavimo. Rusijos prekybos perteklius išaugo 2,2 karto. Nedarbo lygis Turkijoje sumažėjo iki 12 proc. Auksas vėl krito žemiau 1200 JAV dolerių už Trojos unciją. Vario atsargos Šanchajaus metalų biržoje praėjusią savaitę smuko.

REKLAMA
REKLAMA

JAV

JAV akcijų indeksai penktadienį smuko investuotojams nusivylus „Bank of America“, „City Group“ ir „General Electric“ rezultatais bei mažiausiu per metus vartotojų pasitikėjimo indeksu.

REKLAMA

„Thomson Reuters“ skaičiuojamas preliminarus vartotojų pasitikėjimo indeksas smuko iki žemiausios ribos nuo 2009 rugpjūčio ir buvo mažesnis net už pesimistiškiausias prognozes. Indekso reikšmė liepą sumažėjo iki 66,5 punkto nuo 76 punktų birželį. Toks nuosmukis pakirto ne tik JAV akcijų, bet ir metalų bei naftos rinkas. Investuotojai nerimauja dėl galimos antros recesijos bangos. Dalis rinkos dalyvių svarsto, kad iš jau paskelbtų finansinių rezultatų (apie 10 proc. visų skelbtinų) matyti, kad įmonės pelnus pasiekė ne dėl paklausos jų prekėms ir paslaugoms augimo, o dėl sąnaudų mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Bank of America“ akcijų kaina smuko 9,16 proc., arba daugiausia nuo 2009 m. birželio, „City Group“ – 6,25 proc., o „General Electric“ – 4,59 proc. Visos šios įmonės paskelbė prastesnius nei laukta ketvirčio rezultatus.

Šią savaitę ketvirčio finansinių rezultatų skelbimas įsibėgės – juos turėtų skelbti net 122 iš 500 didžiausių įmonių. Tarp jų – „IBM“, „Microsoft“, „Coca Cola“, „American Express“, „Apple“ ir „Ford Motor“. Rezultatai ir įmonių teikiamos prognozės leis investuotojams geriau įvertinti, kaip šiuo ekonomikos laikotarpiu laikosi įmonės, o kartu ir vartotojai. Kol kas įmonių pelnai labiau atitinka lūkesčius nei pajamos. Tikimasi, kad bendros įmonių, sudarančių S&P 500 indeksą, pajamos augs 9 proc., o pelnai – 28 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarų Europa

Penktadienį Vakarų Europos akcijų indeksų reikšmės mažėjo iš paskos nepalankioms naujienoms JAV. Kitapus Atlanto investuotojus nuvylė bankų „Bank of America“, „Citigroup“ II ketv. rezultatai bei prastėjantis vartotojų pasitikėjimas. Visos praėjusios savaitės akcijų rinkų grąža taip pat buvo neigiama – nors II ketv. įmonių veiklos rezultatų iš esmės tikimasi gerų, tačiau nuogąstavimai dėl išsikvėpiančios ekonomikos plėtros ima viršų. Nuo naftos nuotėkio Meksikos įlankoje nukentėjusi britų bendrovė „BP“ visgi sugebėjo pabrangti 12 proc. per praėjusią savaitę, kai pasklido žinia, kad gal pagaliau pavyko sustabdyti naftos nuotėkį, sukėlusį vieną didžiausių pastarojo meto ekologinių katastrofų prie JAV krantų.

REKLAMA

Šią savaitę rinkos gali sulaukti nemažai naujienų, paveiksiančių bankų sektoriaus kryptį – šį penktadienį bus paskelbti euro zonos bankų testavimo nepalankiomis sąlygomis rezultatai, keletą dienų anksčiau antradienį ir trečiadienį JAV bus skelbiami bankų „Goldman Sachs“ ir „Morgan Stanley“ II ketv. rezultatai kurie gal lemti rinkų kryptis ne tik JAV bet Europoje.

Vidurio ir Rytų Europa

Lenkijos nedarbo lygis birželį augo 1,1 proc. ir buvo didžiausias nuo 2008 m. gruodžio mėnesio. Toks rezultatas yra kiek prastesnis nei laukta (1,1 proc.), kaip ir vidutinio atlyginimo įmonėse augimas – jis siekė 3,5 proc. vietoje lauktų 5 proc.

REKLAMA

Paaiškėjus, kad investuotojai pageidauja daugiau nei 9 proc. pajamingumo, Ukraina atsisako planų leisti euroobligacijų emisiją. Pasak vyriausybės atstovų, Ukrainos padėtis nėra tokia sunki, kad ji būtų priversta taip brangiai skolintis. Ukraina iki šiol planavo išplatinti 8-10 metų trukmės 2 mlrd. JAV dolerių dydžio euroobligacijų emisiją.

Rusijos prekybos perteklius per penkis šių metų mėnesius išaugo 2,2 karto iki 73,2 mlrd. JAV dolerių. Užsienio prekyba šalyje išaugo 44 proc., o eksportas ir importas 56,1 proc. ir 25,8 proc. atitinkamai. Paminėtina, kad Rusijos prekybos balansas beveik pasiekė prieš krizinį lygį, kuomet 2008 m. sausio-gegužės prekybos perteklius siekė 82,8 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedarbo lygis Turkijoje balandžio mėnesį sumažėjo iki 12 proc. Kovą šis rodiklis siekė 13,7 proc. Nedarbo statistikos duomenys vertintini kaip geresni nei tikėtasi, nes rinkos dalyvių konsensusas buvo 12,8 proc. Nedarbo mažėjimas Turkijoje susijęs su sezoniškumu, nes tokiu metų laiku išauga darbuotojų poreikis šalies žemės ūkio ir turizmo sektoriuose, tačiau sezoniškai koreguoti duomenys taip pat rodo nedarbo lygio sumažėjimą nuo 12,5 proc. kovą iki 12 proc. balandį, todėl galima teigti, kad situacija Turkijos darbo rinkoje gerėja.

REKLAMA

Žaliavos

Nors penktadienį „WTI“ naftos ateities sandorių kaina „NYMEX“ biržoje smuko trečią dieną iš eilės, ji išsilaikė aukščiau 76 JAV dolerių už barelį prekybos uždarymo metu. Naftos pigimas penktadienį buvo pakankamai mažas, lyginant su JAV akcijų indeksų kritimu. Naftos rinkai svarbios naujienos praėjusią savaitę buvo įvairialypės – skelbti makroekonominiai rodikliai rodė, kad didžiųjų ekonomikų augimo tempas lėtėja, tačiau padėtį gerino pranešimai apie kritusias naftos atsargas bei naftos paklausos prognozių 2010 m. ir 2011 m. gerinimai. Naftos kainą palaiko ir silpnėjantis svarbiausių valiutų atžvilgiu JAV doleris. Artimiausiomis dienomis sunku tikėtis naftos brangimo – padėtį galėtų pagerinti pranešimai apie vėl kritusias naftos atsargas JAV.

REKLAMA

Aukso kaina rinkoje penktadienį vėl krito žemiau 1 200 JAV dolerių už Trojos unciją. Dienos kainos pokytis buvo pakankamai didelis, o jį iššaukė stiprus aukso pardavėjų aktyvumas, kurį sukėlė stiprėjantis euras JAV dolerio atžvilgiu dėl gerėjančių euro zonos regiono ekonomikų perspektyvų. Istoriškai euras juda viena kryptimi su aukso kaina, bet šiais metais, atsiskleidus euro zonos skolų problemoms, investuotojai pardavinėjo eurinius aktyvus ir pirko auksą. Dabar, silpnėjantis JAV doleris verčia tuos pačius investuotojus fiksuoti pelną ir grįžti atgal į eurą, taip smukdant aukso kainą. Tiesa, reiktų pabrėžti, kad aukso kainos palaikymas ties 1200 JAV dolerių už Trojos unciją yra didelis, o valstybių skolos problemos yra ilgalaikės, todėl aukso kainos didesnis kritimas bus sutinkamas su aktyvesniu pirkėjų susidomėjimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vario kaina Londono metalų biržoje paskutinę praėjusios savaitės prekybos dieną krito beveik 3 proc., o šį smukimą išprovokavo baimė, kad JAV ekonomikos aktyvumas lėtėja ir vario suvartojimas šioje šalyje gali vėl nustoti augęs. Pigimą paskatino ir metalo atsargų išaugimas Šanchajaus metalų biržos sandėliuose. Visgi Londono metalų biržoje vario atsargos toliau krinta, o pažymų apie sandėlius paliksiantį varį skaičius nemažėja, tad tai rodo, kad metalo paklausa išlieka stipri.

Parengė AB banko „Finasta“ analizės departamentas

Informacijos šaltiniai: „Bloomberg“, „CNN Money“, „Reuters“, „MarketWatch“, „Wall Street Journal“, „Concorde Capital“ ir“ „Dragon Capital“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų