REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afganistano valdžios siekis gauti donorų paramą per valstybės biudžetą gali būti įmanomas tik įrodžius gebėjimus skaidriai tvarkytis su viešaisiais finansais, teigia Europos Sąjungos (ES) specialusis įgaliotinis Afganistane Vygaudas Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes esame atviri suteikti paramą per Afganistano vyriausybės biudžetą, tačiau norime matyti, kaip jie skaidriai ir efektyviai valdys viešuosius finansus, kaip bus užtikrinama kova su korupcija. Nuo jų veiksmų priklausys ir ES skiriamos paramos dalies skirstymo galimybės per vyriausybės biudžetą“, - Eltai sakė V. Ušackas.

REKLAMA

Ši užduotis yra nelengva Afganistano, tituluojamo antrąja pagal korumpuotumą šalimi pasaulyje, valdžiai. Pagal „Transparancy international“ 2009 metais sudarytą korupcijos suvokimo indeksą už Afganistaną žemiau buvo tik Somalis. Šiemet organizacija „Integrity Watch“ paskelbė, kad korupcijos mastai Afganistane, lyginant su 2007aisiais, padvigubėjo. Beveik trečdalis respondentų teigė davę kyšį, kad gautų viešąsias paslaugas. Vienoje vargingiausių pasaulio valstybių kyšiams per metus išleistas beveik 1 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Afganų ūkio ir ekonomikos raida yra priklausoma nuo donorų paramos. Prieš apsisprendžiant dėl paramos ateinantiems trejiems metams ES, pasak specialiojo įgaliotinio, norima išgirsti pačių afganų prioritetus ir įsipareigojimus. Tam yra rengiama Kabulo konferencija.

Tai bus pirmasis tokio masto tarptautinis renginys Afganistane po to, kai šalis buvo išlaisvinta iš Talibano. Liepos 20 dieną Kabule rengiamoje konferencijoje žada dalyvauti Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Pan Gi Munas (Ban Ki-moon), NATO generalinis sekretorius Andersas Fogas Rasmusenas (Anders Fogh Rasmussen), JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton (Hillary Clinton), ES aukštoji įgaliotinė bendrajai užsienio ir saugumo politikai Katerina Ešton (Catherine Ashton), dar apie 50 užsienio reikalų ministrų, kitų aukštų svečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Afganistane intensyviai rengiamasi saugumo užtikrinimui renginio metu. "Bus imamasi ypatingų priemonių. Kiek žinau, liepos 20 dieną Kabule bus paskelbta poilsio diena", - pasakojo V. Ušackas.

Pasak ES įgaliotinio, ši konferencija bus ypatinga tuo, kad pirmą kartą afganų valdžia pateiks savo socialinės ekonominės raidos prioritetus, o ES kartu su kitais partneriais JAV ir kitais donorais juos vertins atsižvelgdama į tokius sektorius: ekonomikos ir infrastruktūros, žemės ūkio vystymą, žmogiškuosius išteklius, gerą valdymą ir teisingumą.

REKLAMA

„Mes adaptuosime savo programas pagal jų prioritetus. Taip pat bus numatyti laikotarpiai, per kuriuos afganai įsipareigos vykdyti tam tikras reformas“, - sakė V. Ušackas.

Pasak ES įgaliotinio, ES specialiai tam atidėjo sprendimą dėl paramos biudžeto 2011-2013 metams patvirtinimo. Biudžetą ketinama tvirtinti rugsėjį. EK iš savo biudžeto per metus numato skirti 200 mln. eurų. Bendra suma trejiems metams sudarys 600 mln. eurų.

„Šie metai yra atsakomybės ir lyderystės perleidimo afganams metai. Akivaizdu, kad afganų valdžia deda pastangas, kad taikos žinia paplistų. Mes, ES, tai remiame ir finansiškai, ir politiškai. Karo nualintoje šalyje, kur yra labai daug priešpriešų ir tarp genčių, ir tarp tautybių, ir tarp šiaurės, ir pietų, procesas užtruks. Mums svarbu padėti afganams patiems sukurti savo karines, policijos pajėgas, stiprinti valdymo sistemą, kad jie galėtų patys perimti lyderystę“, - Eltai sakė V. Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų