REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose iš 141 parlamentaro dalyvavo maždaug 30, tačiau vos keli iš jų, sužinoję rinkimų rezultatus, svarstys galimybę palikti kėdę Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Gausiausiai savivaldos rinkimus "okupavo" Darbo partijos parlamentarai - iš 26 Seimo "darbiečių" rinkimuose dalyvavo 8, tačiau nė vienas iš jų po rinkimų nežada kelti sparnų iš Seimo.

REKLAMA

Kėdainiuose pirmoji pagal Darbo partijos sąrašą išrinkta buvusi šio miesto merė, parlamentarė Virginija Balraitienė neslepia, jog tikriausiai ji pasiliks Seime.

"Pilietinės demokratijos partija jau giriasi, kad formuoja valdančiąją koaliciją ir jei mums nebus įmanoma jos formuoti Kėdainiuose, tai pasiliksiu Seime", - žurnalistams trečiadienį sakė V.Baltraitienė.

BNS duomenimis, Kėdainiuose dėl valdančiosios koalicijos jau derasi "pilietininkai", socialdemokratai, konservatoriai ir liberalcentristai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje pirmasis pagal socialdemokratų sąrašą išrinktas parlamentaras Algirdas Paleckis taip pat pripažįsta, dėl parlamentaro mandato apsispręs, kai sužinos, kas valdys Vilnių.

"Aš dar turiu 3 savaites pagal įstatymą apsispręsti, o tai darysiu tik paaiškėjus valdančiosios koalicijos sudėčiai ir mano vaidmeniui joje", - BNS sakė A.Paleckis.

Socialdemokratai, Tėvynės sąjunga ir Liberalų sąjūdis yra sudarę vadinamąją "švaros koaliciją", tačiau iki daugumos Vilniaus taryboje jiems dar trūksta 6 mandatų.

Tokios pat pozicijos, kaip ir A.Paleckis, laikosi ir liberaldemokratas Remigijus Ačas, kandidatavęs į Raseinių rajono tarybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aš pagal sąrašą išrinktas pirmas, tačiau, jei mūsų partija suformuos tvirtą valdančiąją koaliciją, tuomet būsiu meru ir paliksiu Seimą, tačiau jei bus silpnoka, pasiliksiu Seime", - BNS teigė R.Ačas.

Tiesa, rinkimuose dalyvavo ne tik Seimo nariai, bet ir ūkio ministras valstietis liaudininkas Vytas Navickas, kandidatavęs į Vilniaus miesto tarybą, tačiau šiam net nepavyko gauti tiek rinkėjų balsų, kad atsirastų teorinė galimybė ministro krėslą keisti į sostinės tarybos kėdę.

Seime atsirado ir tokių frakcijų, kurios "ignoravo" savivaldybių tarybų rinkimus. Nė vienas iš Artūro Zuoko vadovaujamos Liberalų ir centro sąjungos parlamentarų nedalyvavo savivaldybių tarybų rinkimuose. Pasak liberalcentristo Algio Čapliko, parlamentarai, dalyvaudami savivaldybių rinkimuose, mulkina rinkėjus.

REKLAMA

"Kai kurie Seimo nariai toliau atvirai demonstruoja moralinį supuvimą ir atvirą nepagarbą rinkėjams, aktyviai dalyvaudami vietos valdžių formavime, nors akivaizdu, kad prieš pat pirmąjį savivaldos tarybos posėdį jie atsainiai nutėkš rinkėjų jiems suteiktą savivaldybių tarybos nario mandatą ir vėl sugrįš į Seimą", - pranešime spaudai cituojamas A.Čaplikas.

2006-ųjų pabaigoje parlamentarams buvo siūloma įstatymo pataisa, pagal kuria būtų uždrausta parlamentarams vesti savo partijas į savivaldybių tarybų rinkimus, tačiau Seimo nariai tokį siūlymą atmetė.

2002 metais Konstitucinis Teismas (KT), aiškindamas tarybos nario mandato suderinamumą su kitomis pareigomis, yra konstatavęs, kad jokios užimamos pareigos negali apriboti piliečio teisės siekti išrinkimo į savivaldybės tarybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų