REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) paskirtas Nacionalinės žvalgybos direktorius Johnas Negroponte'as (Džonas Negropontas) atsistatydina, kad galėtų tapti valstybės sekretorės Condoleezzos Rice (Kondolizos Rais) pavaduotoju, trečiadienį pranešė vienas aukšto rango pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienos apie J.Negroponte'o atsistatydinimą paskelbtos kelios dienos prieš tai, kai G.W.Bushas turi pristatyti savo naująją strategiją dėl Irako, kur J.Negroponte'as 10 mėnesių, kol 2005-ųjų balandį buvo paskirtas pirmuoju Nacionalinės žvalgybos direktoriumi, dirbo ambasadoriumi.

REKLAMA

Nors šiemet įvairiuose interviu sakė, kad liks vadovauti žvalgybai iki G.W.Busho kadencijos pabaigos 2008-ųjų sausį, 67 metų J.Negroponte'as sutiko grįžti į Valstybės departamentą ir užimti valstybės sekretorės pavaduotojo postą, sakė aukštas departamento pareigūnas.

Apie jo atsistatydinimą ir naują paskyrimą bus paskelbta šią savaitę, nurodė pareigūnas, kuris nenorėjo, kad būtų skelbiama jo pavardė.

C.Rice pavaduotojo neturėjo nuo 2006 metų birželio, kai atsistatydino Robertas Zoellickas (Robertas Zelikas), ir buvo "labai patenkinta", kad karjeros diplomatas J.Negroponte'as sutiko užimti šį postą, sakė šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA

Šį paskyrimą dar turi patvirtinti Senatas, kur per lapkričio rinkimus daugumą užsitikrino demokratai, tad dar neaišku, kada J.Negroponte'as galės pradėti dirbti.

Prieš išvykdamas į Iraką J.Negroponte'as buvo JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) ir koordinavo nesėkmingą JAV kampaniją siekiant gauti JT pritarimą Irako lyderio Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) nuvertimui.

Nuo 1960 iki 1997 metų J.Negroponte'as, be darbų Valstybės departamente ir Baltuosiuose rūmuose, dar dirbo aštuoniuose skirtinguose postuose Azijoje, Europoje ir Lotynų Amerikoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1993-1996 metais jis buvo JAV ambasadorius Filipinuose, bet prieštaringiausiai buvo vertinamas jo darbas JAV pasiuntiniu Hondūre nuo 1981-ųjų iki 1985-ųjų, kai jis, kaip įtarta, buvo susijęs su slaptų Nikaragvos kontrų finansavimu ir pro pirštus žiūrėjo į žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos darė JAV finansuoti Hondūro kariškiai.

Nacionalinės žvalgybos direktoriaus postas buvo įsteigtas 2005 metais, pertvarkant JAV žvalgybą po nesėkmių Irake ir po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų Niujorke ir Vašingtone.

Dirbdamas šiame poste J.Negroponte'as kuravo 16 atskirų JAV žvalgybos agentūrų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų