REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų taryba perkelia savo veiklą į Artimuosius Rytus

Britų taryba šią savaitę paskelbė, kad savo veiklą iš Europos, taip pat ir Baltijos šalių, perkels į Artimuosius Rytus, kad pagerintų Didžiosios Britanijos įvaizdį musulmonų pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

"Dirbame Jungtinės Karalystės reikalo labui ... o Jungtinės Karalystės prioritetas yra Artimieji Rytai", - sakė Britų tarybos, užsienyje propaguojančios anglų kalbą ir Britanijos kultūrą, direktorius Artimiesiems Rytams Robas Lynesas (Robas Lainsas).

REKLAMA

"Mėginsime patraukti jaunesnius žmones", - pažymėjo jis.

Kaip ir BBC, ši organizacija atlieka svarbų vaidmenį Britanijos užsienio politikoje, šalimais karinės galios pasitelkdama vadinamą švelniąją įtaką - kalbą ir kultūrą.

Daug kas mano, kad Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) po 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakų parėmęs JAV užsienio politiką, ypač karinius veiksmus Irake, pakenkė Britanijos reputacijai ir paskatino musulmonų ekstremizmą tiek pačioje Britanijoje, tiek užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA

T.Blairas sausio mėnesį sakė, kad norint laimėti pasaulinį "karą su terorizmu", reikia pasitelkti ne tik karinę jėgą, bet ir "švelnią" diplomatinę galią propaguojant teisingumo ir lygybės vertybes.

Britų taryba paskelbė, kad Europos šalims skirtą finansavimą - maždaug 7,5 mln. svarų per metus - sumažins trečdaliu ir nukreips jį Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos ir Centrinės Azijos valstybėms, arba ten, kur tvyro priešiškumas Britanijai.

"Per pastaruosius kelis mėnesius atidarėme naujus biurus Alžyre. Taip pat plečiame savo operacijas į Libiją, Iraką ir Afganistaną. Šiuose regionuose ieškosime naujų darbuotojų. Pradėjome dirbti su naujais partneriais", - sakė R.Lynesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad nepritrūktų lėšų šioms pastangoms, dešimtyje Europos valstybių - Suomijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje, Austrijoje, Bulgarijoje, Vokietijoje, Slovakijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje - bus uždaryti Britanijos vyriausybės finansuojami Britų tarybos informacijos centrai, tarp jų ir bibliotekos.

Tačiau šiose šalyse bus tęsiamas anglų kalbos mokymas ir Britų taryba mano, kad lėšų tam pakaks.

Britų tarybos generalinis direktorius Martinas Davidsonas (Martinas Deividsonas) pirmadienį laikraščiui "The Times" sakė, kad persiorientavimas į Artimuosius Rytus "yra reikšmingiausias pokytis nuo pat Berlyno sienos griuvimo" 1989 metais.

REKLAMA

Jis "atveria fondus investicijoms tokiuose pasaulio regionuose kaip Artimieji Rytai, kuriuose kultūriniai ryšiai gali svaria dalimi prisidėti prie ilgalaikio Jungtinės Karalystės saugumo ir gerovės", teigė jis.

Lėšos, skirtos Afganistanui ir Irakui, kuriuose tarnauja britų kariai, išaugs 50 proc. ir bus pirmiausia skirtos švietimo mainams. Tačiau dėl sudėtingos saugumo padėties Britų taryba šiuo metu šiose šalyse turi tik po kelis darbuotojus.

Pakistane pagal programą "Reconnect" siekiama kurti bendrus projektus su vietinėmis islamo mokyklomis medresėmis. Šie projektai "skirti jauniems žmonėms, linkusiems į ekstremizmą", teigė M.Davidsonas.

REKLAMA

2005 metų liepos 7 dieną keturi Britanijos musulmonai surengė išpuolius Londono viešojo transporto sistemoje, nužudydami 52 žmones.

Mažiausiai du sprogdintojai lankėsi Pakistane, kur, kaip manoma, užmezgė ryšius su ekstremistinėmis grupuotėmis.

T.Blairas ir Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas (Pervezas Mušarafas) lapkričio mėnesį susitarė, kad Londonas per trejus metus Pakistano vystymuisi skirtą pagalbą padidins daugiau kaip dvigubai - iki 480 mln. svarų.

Didžioji dalis šių lėšų bus skirta tam, kad islamo mokyklose, arba medresėse, kurios kaltinamos radikalių musulmonų jaunuolių ruošimu, būtų kuriamas "apsišvietusio nuosaikumo klimatas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Daug mūsų visuomenės aspektų yra labai patrauklūs islamo pasaulio jaunimui, tačiau tarp Britanijos ir viso pasaulio musulmonų vis labiau gilėja pasitikėjimo plyšys", sakė M.Davidsonas.

Britų taryba 2006 metų kovą turėjo uždaryti savo biurą Gazos Ruože, kai jį padegė palestiniečių riaušininkai, protestavę prieš tariamą Britanijos ir Izraelio bendradarbiavimą per Izraelio pajėgų reidą į palestiniečių kalėjimą Jericho mieste.

Britų taryba, 110-yje pasaulio šalių samdanti 7 500 žmonių, iš Britanijos užsienio reikalų ministerijos gauna 186 mln. svarų finansavimą, o iš anglų kalbos kursų surenka apie 300 mln. svarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų