REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviams gerai žinomi Stepono Dariaus ir Stasio Girėno vardai. Jų žygdarbiui –skrydžiui per Atlantą lėktuvu „Lituanica“ 1933 m. – abejingų tikriausiai nėra. Artėja liepos septynioliktoji – Dariaus ir Girėno žuvimo diena. Šį kartą Sporto muziejaus rubrikoje norėtume prisiminti vieną iš šių dviejų Lietuvos didvyrių – Steponą Darių. Jis buvo ne tik drąsus lakūnas, bet ir sportininkas, teisėjas, treneris, sporto organizatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Sportą pamėgo Amerikoje

Steponas Jucevičius, dabar žinomas kaip Steponas Darius, gimė 1896 m. sausio 9 d. Rubiškės vienkiemyje, Klaipėdos rajone. Būdamas 10 m. jis išvyko į Ameriką. Ten mokydamasis mokykloje, vėliau koledže, žaidė futbolą, krepšinį, beisbolą, regbį, mėgo boksą, užsiiminėjo lengvąja atletika. Aukštesniojoje mokykloje jis buvo išrinktas krepšinio komandos kapitonu.

REKLAMA

Propagavo sportą Lietuvoje

Kai S. Darius 1920 m. sugrįžo į Lietuvą, valstybės politinis, ūkinis ir kultūrinis gyvenimas buvo labai sudėtingas. Visi šalies materialiniai ir dvasiniai ištekliai buvo sutelkti valstybingumui įtvirtinti, todėl sportas didelio vyriausybės dėmesio tuo metu nesulaukė. Sportinio sąjūdžio pradmenys ryškiausiai reiškėsi Lietuvos kariuomenėje, kurioje S. Darius pradėjęs karišką tarnybą entuziastingai įsijungė į kariuomenės sporto organizavimą. Smarkiai išjudinęs sportinį gyvenimą kariuomenėje, S. Darius neliko abejingas ir visos Lietuvos sporto reikalams. Jis rodė asmeninį pavyzdį, propagavo mažai žinomas sporto šakas, kūrė organizacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Nusipelnė Lietuvos krepšiniui

1922 m. Kaune įvyko pirmos oficialios Lietuvos krepšinio rungtynės. Vienoje iš komandų žaidė ir S. Darius. Po dvejų metų šiam sportininkui buvo suteiktas pirmos kategorijos, tuo metu aukščiausios Lietuvoje, krepšinio teisėjo vardas. Steponas prisidėjo prie to, kad ši sporto šaka taptų populiariausia Lietuvoje ir ją žaistų ne tik vyrai, bet ir moterys. Jis organizavo varžybas, aiškino taisykles, rūpinosi aikštelių įrengimu.

S. Darius propagavo ir vystė ne tik krepšinį, bet ir futbolą, beisbolą, ledo ritulį, boksą, sunkiąją ir lengvąją atletiką bei kitas sporto šakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiauliams išugdė olimpietį

Į pirmąsias oficialias 1925 m. Kaune vykusias Lietuvos bokso pirmenybes iš Šiaulių atvyko stiprus, aukštas sunkumų kilnotojas Juozas Vinča. S. Darius ir kiti sporto propaguotojai patarė boksuotis, supažindino jį su pagrindiniais bokso elementais ir taisyklėmis. Vėliau J. Vinča tapo daugkartiniu šalies čempionu, pačiu geriausiu prieškario Lietuvos boksininku, žinomu ir tarptautiniuose bokso ringuose. Jis dalyvavo 1928 m. vasaros Olimpinėse žaidynėse Amsterdame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų