REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministerijos siūlymu Vyriausybė įteisino racionalesnius, ekonomiškesnius – biudžeto lėšas taupančius – konfiskuoto tabako naikinimo ir perdirbimo būdus.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol buvęs įteisintas vienintelis konfiskuotų ir valstybės naudai perduotų tabako gaminių naikinimo būdas – deginimas – nėra nei optimalus, nei pakankamas, o jo galimybės ribotos (per menkas deginimo krosnių pajėgumas), be to, susidaro didelė aplinkos tarša.

REKLAMA

Dėl šių priežasčių Finansų ministerijos nuomone, tikslinga įteisinti kiek platesnį konfiskuoto tabako administravimo mechanizmą, pagal kurį tabakas galėtų būti ne tik naikinamas, bet ir panaudojamas. Todėl nutarta leisti naudoti bet kuriuos tinkamus Atliekų tvarkymo įstatyme numatytus būdus. Tai galėtų būti, pavyzdžiui, naudojimas kurui, energijai gauti, apdorojimas žemėje, naudingas žemės ūkiui ar gerinantis aplinkos būklę, šalinimas specialiai įrengtuose sąvartynuose, biologinis ar fizikinis-cheminis apdorojimas, kurio metu gaunami galutiniai junginiai, kurie po to šalinami kitais galimais būdais.

REKLAMA
REKLAMA

Užtikrinti, kad tabako sunaikinimas ar panaudojimas būtų negrįžtamas, t.y. kad jo nebūtų įmanoma panaudoti pagal tiesioginę paskirtį, turės atsakingų valstybės institucijų atstovų komisija, kurią sudarys valstybinės mokesčių inspekcijos ir Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos atstovai, o kontrabandos atveju ir policijos, muitinės ar Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos prie LRV (t.y. institucijos, surašiusios administracinių teisės pažeidimų protokolą) atstovai.

Priėmus šiuos Vyriausybės nutarimo dėl konfiskuotų ir valstybės naudai perduotų tabako gaminių sunaikinimo tvarkos pakeitimus, bus sutaupytos valstybės biudžeto lėšos, šiuo metu skiriamos ilgam tabako saugojimui iki sunaikinimo, taip pat dalis transportavimo ir paties naikinimo išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų