REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kol jis neparodys bilieto, toliau nebevažiuosiu, praleidžiu kitą troleibusą. Važiuokite, kaip norite“, - ištarė sostinės troleibuso vairuotoja ir nukabino „ūsus“, o keleiviai apleido transporto priemonę, nes inteligentiškai atrodantis vyriškis troleibuso vairuotojai kategoriškai atsisakė parodyti bilietą. Esą ši tvarka jam nepriimtina, o vairuotoja – ne kontrolierė. Tokią situaciją Vilniuje, Žaliojo tilto stotelėje, nufilmavo „Balsas.lt“ žurnalistai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, po kokių 15 minučių vyriškis nusileido. "Jei jau užlaikau troleibusą, tai ateikite, parodysiu tą nuolatinį", -  kabinoje sėdinčiai vairuotojai sušuko iš sėdimosios vietos salone nė nepasijudinęs keleivis.

REKLAMA

Tik tada troleibusas su likusiais trimis keleiviais pajudėjo.

Vaizdo įrašą žiūrėkite straipsnio pabaigoje

Valdžia: bus tik patogiau

Primename, kad troleibusais ir autobusais keliaujantys vilniečiai nuo ketvirtadienio, liepos 15-osios, į viešąjį transportą įlipti galės tik pro priekines duris, o galinės ir vidurinės durys bus skirtos išlipimui. Nors apie šią naujovę informuota buvo iš anksto, nemaža dalis vilniečių sutriko supratę, kad teks ne tik įlipti pro priekines duris, bet ir prie vairuotojo įrengtame komposteryje pasižymėti bilietą arba jį čia pat nusipirkti. Tiesa, ne vienas gyrė naują tvarką sakydamas, jog šitaip bus užtikrinta patogesnė kelionė.

REKLAMA
REKLAMA

„Susisiekimo paslaugos“ direktorius Gintas Bliuvas portalui Balsas.lt ketvirtadienį popiet tvirtino, jog pats neseniai grįžo iš Vilniaus centro, kur stebėjo, kaip sekasi įgyvendinti naują tvarką. „Labai noriu pasidžiaugti vilniečiais. Nors iš anksto buvo daugybė neigiamų nuomonių, įspūdis toks, kad ši tvarka galioja jau keletą mėnesių, – tvirtino G. Bliuvas. – Žmonės labai pozityvūs, tvarkingi. Nebuvome tokie optimistai, tačiau pirmą dieną rezultatai daugiau nei džiuginantys.“

Vairuotojus motyvuos didesni bilietų pardavimai

Pasak G. Bliuvo, anksti sakyti, kokios nuomonės yra sostinės viešojo transporto vairuotojai. Pastarieji viešojoje erdvėje ne sykį tvirtino, kad yra nepatenkinti, mat padidės jų darbo krūvis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, darbo vairuotojams daugiau, tačiau padidės ir jų atlygis, mat atsiras daugiau perkančių bilietus troleibusuose. Jei žmonės perka bilietus transporto priemonėje, tam tikra bilieto kainos dalis tenka tiesiogiai vairuotojams“ – pasakojo „Susisiekimo paslaugų“ vadovas. Anot jo, būtent ši priežastis skatins vairuotojus prižiūrėti, kad naujosios tvarkos būtų laikomasi.

Tiesa, zuikiai į troleibusą gali prasmukti turėdami elektroninius bilietus, kurių patikrinti vairuotojai galimybės neturi. „Šiandien tikriname, ar žmogus iš viso turi kažkokį kelionės dokumentą, o tai, ar bilietas galiojantis, ar žmogus turi kažkokį lengvatinį dokumentą, tikrins keleivių kontrolė, kuri šiomis dienomis sustiprinta, – teigė G. Bliuvas. – Tie, kurie parodo vairuotojui tuščią elektroninio bilieto kortelę, gali nesitikėti, kad toliau važiuos ramiai.“

REKLAMA

Kol kas vilniečiams teks susitaikyti su vėlavimais

Pirmą kartą su naująja tvarka susidūrę vilniečiai jau ketvirtadienio rytą skundėsi, kad vėlavo į darbus, laukė vėluojančio viešojo transporto, stovėjo eilėse. Tačiau pasak „Susisiekimo paslaugų“ vadovo, su šia situacija bent kol kas sostinės gyventojai turėtų susitaikyti.

„Kai žiūrėjome, kaip viskas vyksta, visi norintys išlipti nebūdavo išlipę, o norintys įlipti jau buvo sulipę. Reikia suprasti, kad kurį laiką, kol visi žmonės išmoks tvarkingai įlipti, kol paruoš iš anksto pinigus, bilietėlius, elektroninius bilietus, o ne pradės tą daryti įlipę, spūstys ir vėlavimai bus“, – sakė G. Bliuvas.

REKLAMA

Anot jo, kituose miestuose, kuriuose galioja ši tvarka jau seniau, pvz., Klaipėdoje, vėlavimų ir spūsčių problemos nėra, mat žmonės jau įpratę įlipti pro priekines duris.

Į pagalbą skubės saugos tarnyba

Pristatę naują įlipimo ir išlipimo iš viešojo transporto sistemą, „Susisiekimo paslaugos“ pavadino tai eksperimentu. Vis dėlto būtinybės atšaukti naujos tvarkos vykdymą G. Bliuvas nemato. „Kiek matau dabar, žmonės iš tikrųjų nusiteikę pozityviai ir pamažu atras tokios sistemos tvarką. Triukšmą kėlė ir nepasitenkinimą, mūsų nuomone, reiškė tie žmonės, kurie nenori tvarkingai gyventi, nori važinėti ir nemokėti už bilietus ir panašiai“, – svarstė „Susisiekimo paslaugų“ direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak SĮ „Susisiekimo paslaugos“, naujoji tvarka turėtų užtikrinti ir tai, kad į viešąjį transportą nepateks neblaivūs, asocialūs, agresyvūs asmenys. Užtikrinti, kad jų nebus transporto priemonėje, turėtų patys vairuotojai, mat jie matys, kas įlipa į viešąjį transportą, tuo tarpu anksčiau neblaivūs, asocialūs asmenys į viešąjį transportą lipdavo pro galines duris, ko nebuvo galima kontroliuoti.

„Dabar vairuotojas pamatęs, kas lipa, galės paprasčiausiai užverti duris. Be to, daug ką atbaido tas faktas, kad įlipti teks stebint vairuotojui. Galų gale, jei toks žmogus įlipo į viešąjį transportą, vairuotojai galės skambinti ir pranešti, kas vyksta. Į pagalbą turėtų atskubėti keleivių kontrolė, taip pat turėsime ir saugos tarnybą“, – pasakojo G. Bliuvas.

REKLAMA

Spūsčių rudenį nesibaimina

Įlipti ir išlipti iš viešojo transporto vilnieičiai mokosi vasarą, kai autobusai ir troleibusai – pustuščiai, mat miestą palikę studentai. Tuo tarpu rudenį, artėjant rugsėjo 1-ąjai, viešajame transporte ir vėl prasidės grūstys. Vis dėlto to, tikino G. Bliuvas, „Susisiekimo paslaugos“ nesibaimina.

„Mes specialiai ir pradėjome naują tvarką vykdyti vasarą, kad vairuotojai spėtų priprasti, sistema apsišlifuotų, vilniečiai išmoktų įlipti ir išlipti. Žmonės pripras prie tvarkos ir natūralu, kad kai didelė dalis keleivių elgsis vienaip, paskui juos seks ir kiti“, – sakė „Susisiekimo paslaugų“ vadovas.

REKLAMA

Paklaustas, kaip dabar vairuotojai pratina vilniečius į viešąjį transportą lipti pro priekines duris, G. Bliuvas nusijuokė. „Tą darome labai paprastai. Kai autobusas ar troleibusas atvažiuoja į stotelę, keliom sekundėm anksčiau nei kitos atidaromos priekinės durys ir tik po to, kai žmonės pradeda lipti pro priekines, atidaromos galinės ir leidžiama keleiviams išlipti“, – pasakojo jis.

Tokia keliavimo viešuoju transportu tvarka jau įvesta ir galioja Klaipėdoje, Panevėžyje, Kėdainiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų