REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marijampolėje, po šventų Mišių, kuriomis buvo pradėta palaimintajam Jurgiui Matulaičiui atminti skirta maldų savaitė, prie palaimintojo sarkofago buvo pašventinti 4 nauji votai, liudijantys apie J. Matulaičio užtarimu gautas tikinčiųjų malones.

REKLAMA
REKLAMA

„Votum" lotyniškai reiškia linkėjimą, dovaną, pažadą. Senovėje didikai ir kariūnai bažnyčiose kabindavo votus, atsidėkodami Dievui ir šv. Mergelei Marijai už pergales. Dažniausiai votai – nedideli kuklūs gautos malonės ženklai – ir dabar daugelyje bažnyčių yra kabinami prie to atvaizdo, prie kurio patirta arba prašoma dangiškosios pagalbos.

REKLAMA

Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas Andrius Šidlauskas perskaitė keturis naujus liudijimus, patirtus užtariant palaimintajam Jurgiui Matulaičiui. Antai vienas votas paaukotas, kai seserims pavyko išmelsti sveikatos savo sunkia vėžio forma sirgusiai seseriai. Kitą dovanojo motina, kurios sūnus smarkiai rūkė, piktnaudžiavo alkoholiu. Motina prisipažįsta dėl šios ydos keliais ėjusi apie palaimintojo J. Matulaičio atvaizdą ir prašiusi pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar jos sūnus negeria ir nerūko.

Vyskupas Juozapo Žemaičio aukotose mišiose tikinčiųjų prašyta pranešti apie visas malones, patirtas meldžiantis palaimintajam Jurgiui Matulaičiui. „Didžiausias stebuklas mums būtų palaimintąjį paskelbus šventuoju, - sakė vyskupas. – Melskimės ir tikėkime, kad šis stebuklas įvyks“.

Lūginės kaime šalia Marijampolės gimęs  vyskupas J. Matulaitis – vienintelis dvidešimtojo amžiaus lietuvis, paskelbtas palaimintuoju. Lietuvos Bažnyčia siekia, kad palaimintasis J. Matulaitis būtų paskelbtas šventuoju, tačiau šis procesas gali trukti labai ilgai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikintieji, besimeldžiantieji ir prašantieji J. Matulaičio užtarimo gaunant įvairias malones, turi įrodyti, kad dėl šio užtarimo įvyko stebuklas, pavyzdžiui,  pasveiko sergantys nepagydomomis ligomis ligoniai.

Įvykus stebuklui,  bažnyčia pradeda kruopštų jo tyrimą. Tik įrodžius, kad stebuklo kitaip neįmanoma paaiškinti, kaip dangiškąja parama,  žmogui, kuriam buvo meldžiamasi, gali būti pradėtas konsekracijos – paskelbimo šventuoju – procesas.

Dar 1953 metais prie J. Matulaičio sarkofago ėmė melstis tikintieji, kurie neabejojo jo šventumu. Apie gautas malones jie palikdavo raštelių.

REKLAMA

Romoje buvo pradėtas tyrimas, rinkti įrodymai apie J. Matulaičio užtarimus gaunant malones. Maždaug 1000 liudijimų apie jas įregistruota iki 1987 metų, kai beatifikacijos aktu J. Matulaitį popiežius Jonas Paulius  antrasis paskelbė palaimintuoju.

Kiekvienais metais liepos mėnesį Marijampolėje rengiama palaimintojo minėjimo savaitė. Šiemet ji prasidėjo sekmadienį. Tikintieji meldžiasi už jaunimą, darbininkus, atkirus vyskupijos dekanatus, lanko Lūginėje esančią koplyčią. Svarbiausiu minėjimo įvykiu bus liepos 18 dieną, šv. arkangelo Mykolo bazilikoje arkivyskupo Audrio Jono Bačkio aukojamos šv. mišios, kuriose J. Matulaičio intencija melsis visi Lietuvos vyskupai bei atvykusieji iš užsienio.

Liucija Burbienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų