REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) jau paskelbė šių metų brandos egzaminų sesijos rezultatus ir lengviau atsikvėpusių abiturientų, jų tėvų ir mokytojų laukia bene didžiausia mokykline švente laikomos išleistuvės.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto ruošiantis galutinai užverti mokyklos duris laukia ne tik džiaugsmas, bet ir tenka ir plačiau atverti piniginę, mat didžiausiu rūpesčiu tampa noras gerai atrodyti paskutinėse mokyklinėse nuotraukose ir kuo smagiau pažymėti šį įvykį. Tam pasitelkiamos įvairiausios priemonės: nuo itin brangių ir ištaigingų kostiumų iki prabangių, kartais net kelis šimtus litų vienam asmeniui kainuojančių, puotų.

REKLAMA

Nenori būti panašios į nuotakas

Vaikinai išleistuvių vakarui tradiciškai renkasi kostiumu, tuo tarpu merginų laukia kur kas didesnis galvosūkis, mat joms skirtų vakarinių drabužių pasirinkimas – kur kas gausesnis.

Suknelių nuomos salono „Kornelija“ savininkė Margarita Kondrotienė pasakojo, kad paskutinius porą mėnesių į jos vadovaujamame salone aktyviai lankosi merginos, ieškančios sau patinkančio vakarinio drabužio. „Aišku, didelė dalis merginų nuomojasi sukneles, tačiau atsiranda ir tokių, kurios vakarinį drabužį perkasi, siuvasi“, – pasakojo moteris, paklausta, ką linkusios daryti abiturientės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasakyti, kokio stiliaus, spalvos sukneles noriai renkasi šių metų dvyliktokės M. Kondrotienė negalėjo. „Kiekviena renkasi pagal tai, kas jai tinka. Kai kurios ateina pasitarusios su bendraklasėmis, ieško panašių, o kartais ir vienodų suknelių – kiekviena mokykla turi savo madą. Galiu pasakyti tik tiek, kad baltų ir šampano spalvos suknių merginos vengia. Sako, kad nenori būti panašios į nuotakas“, – juokėsi salono vadovė.

Nuomotis racionaliau nei pirkti

Pasak suknelių nuomos salono savininkės, šiemet daugelis klientų linkę taupyti ir bando apsieiti be vieno ar kito dalyko. Pavyzdžiui, nesinuomoja suknelės ir batelių, mat batelius jau turi, todėl bando drabužį pritaikyti prie turimo daikto. „Pasiruošti išleistuvėms kainuoja tikrai nemažai“, – sakė M. Kondrotienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suknelės nuomos kainos „Kornelijos“ salone svyruoja nuo 50 iki 350 litų. Šukuosena kirpykloje ar grožio salone taip pat kainuos nuo 50 iki 150 litų. Dažna abiturientė prieš išleistuves užsuka ir pasidaryti manikiūro, pedikiūro, tad šiam malonumui tenka išleisti dar maždaug 70 litų.

Paklausta, kas racionaliau: suknelę nuomotis ar pirkti, M. Kondrotienė teigė, jog, jos nuomone, paprasčiau suknelę išsinuomoti. „Nusipirkti gerą ir kokybišką vakarinį drabužį tikrai nepigu. Be to, dažnai pasitaiko taip, kad mergina nusiperka suknelę, o vėliau jos niekur nepanaudoja, tad ji tik užima spintoje vietą. Galų gale, moterims visuomet norisi atrodyti vis kitaip, tad su tuo pačiu vakariniu drabužiu daug kur neprivaikščiosi“, – juokėsi salono savininkė.

REKLAMA

Svarbu nesureikšminti suknelės

Vakarinio drabužio merginos dažniausiai pradeda ieškotis likus maždaug mėnesiui iki šventės. M. Kondrotienė neslėpė, kad dalis merginų drabužio paieškas pradeda labai anksti, tačiau atsiranda ir tokių, kurios suknelės prašo sakydamos, kad renginys – kitą dieną.

„Ieškančioms suknelės rekomenduočiau gerai pagalvoti, ko nori, o jeigu sunku apsipręsti, vertėtų kreiptis į salone dirbančius specialistus, kurie tikrai padės atrodyti dailiai, – teigė „Kornelijos“ vadovė. – Daugelis merginų nepasitiki, tačiau veltui. Juk nei vienas salonas nėra suinteresuotas išleisti negražios mergaitės.“

REKLAMA

Pasak M. Kondrotienės, geriausia būtų norimo drabužio pradėti ieškoti likus porai mėnesių iki šventės, kad vėliau mergina nesijaustų nepatenkinta ar negraži, tačiau net ir likus dienai iki šventės suknelę išsirinkusios dvyliktokės lieka laimingos. „Svarbiausia prisiminti, kad tai – tik sunknelė, nereikia jos per daug sureikšminti. Daug svarbiau gera nuotaika“, – patarė suknelių nuomos salono savininkė.

Vengiama ir juodos spalvos

„MJ salono“ Kaune atstovas Mindaugas pasakojo, kad į šį saloną dvyliktokės užsuka iki pačių išleistuvių likus dar nemažai laiko. „Merginos renkasi pačias įvairiausias sukneles, tačiau dažniausiai – neilgas. Be to, pastebėjome, kad vengiama juodos spalvos“, – pasakojo salono atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsinuomoti suknelę šiame salone kainuoja nuo 150 iki 400 litų.

Kaune esančio „A&R salono“ darbuotojai pasakojo, kad pas juos pastaruoju metu taip pat dažnai užsuka abiturientės, ieškančios drabužio išleistuvių vakarui. „Ne itin dažnai, tačiau užeina ir kone visada išeina išsirinkusios suknelę“, – pasakojo jie.

Pusilgės suknelės nuoma šiame salone kainuos 200 litų, ilgos suknelės nuoma – 250 litų.

Limuzinai vis dar populiarūs

Ne paslaptis, kad ypač dažnai abiturientai į mokyklą atvažiuoja nuomotais prabangiais limuzinais. Vis dėlto šiemet ne visi limuzinų nuomos punktai jaučia klientų apgultį.

REKLAMA

„O išleistuvės dar nesibaigė?“ – stebėjosi „Limobus“ komercijos direktorius Aurimas Survila. Įmonės, siūlančios išsinuomoti 35 vietų limuziną, vairuotojams jau teko kelis kartus pavežėti švenčiančius abiturientus, tačiau apgulties, tikino A. Survila, jie nejaučia.

Valandą pasivažinėti didžiuoju limuzinu abiturientams kainuotų 400 litų.

Kiek kitokių nuotaikų apimti įmonės „Autopramogos“ atstovai. „Nespėjame netgi vykdyti visų užsakymų, – prisipažino įmonės direktorius Donatas Zataveckas. – Turėtume dešimt limuzinų, visus ir išnuomotume.“

REKLAMA

Jis tvirtino, kad žmonės nuomojasi limuzinus nepaisydami sunkmečio. „Galbūt maisto prekių kainos parduotuvėse nepakito, tačiau įvairios paslaugos ir pramogos kainuoja pigiau. Manau, kad tiesiog visi priprato prie pinigų stygiaus“, – šypsojosi D. Zataveckas.

Išsinuomoti limuziną šioje įmonėje kainuoja nuo 100 iki 350 litų. „Žinoma, būna žmonių, kurie išsižioja išgirdę kainą, tačiau jei į devynių vietų limuziką, kurio nuoma kainuoja 100 litų, įsėda devyni žmonės, vienam žmogui nuoma bus truputį didesnė nei dešimt litų“, – skaičiavo „Autopramogos“ direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Zataveckas pasakojo, kad išsinuomoję limuzinus abiturientai dažniausiai keliauja pasiimti savo mokytojų ir važiuoja į mokyklą, arba atvirkščiai – nuo mokyklų prašo nuvežti į vietą, kurioje vyks šventė.

Renginių organizatoriai mažina kainas

Pastaraisiais metais itin madinga planuojant išleistuves kreiptis į renginių organizatorius. Jie švenčiantiems išleistuves pasiūlyti gali visko – nuo populiarių grupių koncertų iki šventės ant vandens.

„Viskas priklauso nuo to, kuriame mieste norima šventės, kokių pramogų norima bei kiek žmonių joje ruošiasi dalyvauti“, – pasakojo įmonės „Jūsų pramogos“ renginių organizatorė Vilma Litvaitienė.

REKLAMA

Pasak jos, palyginus su ankstesniais metais, sunkmečiu tokių švenčių kaina vienam žmogui ženkliai mažesnė, mat siekdami išlikti konkurencingais, daugelis sumažino savo siūlomų pramogų kainas. Štai paprastas pasisėdėjimas jaukioje aplinkoje su muzikantais, maistu ir gėrimais šimtui žmonių kainuotų maždaug po šimtą litų.

V. Litvaitienė tikino, kad organizuoti galėtų praktiškai viską, ko pageidautų šventės užsakovai, svarbu – jog užtektų laiko. „Gerai, kai kreipiamasi likus bent mėnesiui iki numatytos datos, tačiau esant reikalui šventę galima surengti ir per savaitę, tik tuomet gali būti taip, kad teks pasiūlyti ne vieną alternatyvą, pvz., šventė gali vykti ne norimoje vietoje, gali būti kiti muzikantai ir panašiai.“

REKLAMA

Piktina noras surengti prabangias puotas

Nors nuotraukose daugelis abiturientų šypsosi, vis dėlto artėjančiomis pompastiškomis šventėmis patenkinti yra ne visi. Savo vardo nepanorusi viešinti abiturientė Balsas.lt portalui pasakojo, labiausiai ją piktina faktas, jog visi nori atrodyti kuo geriau nepaisydami šeimų, kurios susiduria su finansiniais sunkumais.

„Mano pačios tėtis neteko darbo, dirba tik mama, tad pinigų šeimoje tikrai nėra daug. Tuo tarpu išleistuves planuojantys žmonės nori surengti kuo prabangesnę šventę nepagalvodami, kad daugelis negali sau jos leisti“, – piktinosi dvyliktokė.

Mergina pasakojo, kad per porą mėnesių jai pavyko atsidėti išleistuvėms, suknelei ir kitiems dalykams reikiamą sumą, tačiau į išleistuves jai teks keliauti be tėvų, mat vienam asmeniui šventinis vakaras su visomis pramogomis kainuoja 250 litų. „Tikrai labai gaila, kad po tiek metų negalėsiu išleistuvių vakaro sutikti su tėvais“, – nuliūdusi sakė mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų