REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip praneša AFP, dėl pralaimėjimo rinkimuose Japonijos ministrui pirmininkui sunkiai seksis įgyvendinti prižadėtas ekonomines reformas.

REKLAMA
REKLAMA

Naoto Kanas, dabartinis Japonijos ministras pirmininkas, per ketverius metus yra penktasis vyriausybės vadovas. Sekmadienį jo centro kairės Japonijos demokratų partija pralaimėjo rinkimus į aukštuosius parlamento rūmus. Rinkimuose ši partija gavo 106 vietas iš 242; daugumai gauti reikia bent 122 vietų. Nors rinkimai į aukštuosius parlamento rūmus pralaimėti, tačiau vyriausybės vadovo partija dominuoja žemuosiuose parlamento rūmuose.

REKLAMA

Dabartinio ministro pirmininko partijos pralaimėjimas rinkimuose reiškia, kad antra pagal dydį pasaulio ekonomika gali likti be stiprios valdžios. Tai yra ypač skaudus pralaimėjimas, kadangi Japonija jau antrą dešimtmetį iš eilės bando įveikti ekonominę stagnaciją.

Iš vyriausybės pusės vis labiau išreiškiamas noras tartis su opozicinėmis partijomis.

Ekspertai teigia, kad po šių rinkimų kils dar didesnė sumaištis, kadangi Japonijos demokratų partijai teks ieškoti naujų koalicijos partnerių sudaryti daugumai aukštuosiuose parlamento rūmuose. Tačiau partnerių paieškos, tikėtina, bus sunkios.

REKLAMA
REKLAMA

Naoto Kanas Japonijos ministru pirmininku tapo šių metų birželį. Jis perėmė vadovavimą vyriausybei iš Yukio Hatoyamos, taip pat priklausančio Japonijos demokratų partijai. Yukio Hatoyama turėjo atsistatydinti po skandalo, kilusio dėl JAV karinės bazės Japonijoje.

Naoto Kanas pakeitė politinę kryptį ir pradėjo koncentruotis ties ekonominiais klausimais. Šiuo metu Japonijos biudžeto deficitas siekia 200 procentų BVP; bijoma, kad Japoniją ištiks Graikijos likimas.

Pastebima, kad dabartinės vyriausybės vadovas netenka rinkėjų paramos, kadangi jis siekia padidinti vartojimo mokestį. Kaip teigia analitikai, „vyriausybės vadovas nesugebėjo įtikinamai paaiškinti, kam vartojimo mokestis turėtų būti padidintas“.

Kredito reitingų agentūra „Standard and Poor's“ pirmadienį įspėjo, kad galbūt sumažins Japonijos reitingą, jei vyriausybė nesugebės sutvarkyti viešųjų finansų politikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų