REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per 2010 m. pirmąjį pusmetį nustatė 15 nesaugių importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų bei 1 nesaugių pašarų atvejus. Tarp šių produktų buvo net ir kūdikiams skirtas maistas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie visus 16 atvejų buvo informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema(RASFF). Iš Europos Komisijos RASFF sistema per šį laikotarpį buvo gauta 19 pranešimų. Šalies viduje, vietine RASFF sistema buvo išsiųsta 14 pranešimų. Šių operatyvių pranešimų pagalba per pirmąjį šių metų pusmetį buvo sulaikyta daugiau kaip 535 tonos nesaugios produkcijos.

REKLAMA

Dėl saugos reikalavimų neatitikimų Lietuvos rinkoje buvo uždrausta realizuoti 195 t. apelsinų iš Turkijos bei Egipto (dėl nustatytų pesticidų), 17 t. granatų iš Izraelio, 42 t. vynuogių iš Indijos, 1 728 vnt. BEBI kviečių uogų košelės, skirtos kūdikių maistui (dėl nustatytų parazitų), 18 t. šaldyto starkio filė iš Rusijos (buvo užteršta hidrauliniu tepalu), 26 t. vištienos ketvirčių iš JAV (dėl didelio sulfitų kiekio), 10 t. džiovintų abrikosų iš Turkijos (dėl per didelio sorbo rūgšties kiekio), 4 t. džiovintų slyvų (dėl neleistino maisto priedo E 952 naudojimo)iš Rusijos, 128 t. majonezo (dėl rastų gyvūninės kilmės sudedamųjų dalių) iš Rusijos, 80 t. žuvies miltų iš Indijos, 500 kg tirpios kavos  (dėl nustatytų stiklo dalelių), 15 t. sairos iš Rusijos (dėl nustatyto temperatūrinio rėžimo pažeidimo).

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija informavo, kad per pirmąjį šių metų pusmetį gavo per 1 530 skubiųjų pranešimų dėl maisto produktų saugos reikalavimų neatitikimo. 819 atvejų buvo nustatyti rinkos kontrolės metu, 711 – importo kontrolės metu. Pagal kilmės šalis skubūs pranešimai buvo gaunami dažniausiai dėl maisto produktų, įvežamų iš Kinijos (209), Turkijos (95), Indijos (89), JAV (76), Argentinos (71), Vokietijos (69), Prancūzijos (68), Ispanijos (68).

Per 2010 m. I pusmetį daugiausia skubių pranešimų apie nesaugius maisto produktus Europos Komisija gavo iš Italijos (288), Vokietijos (180), Ispanijos (155), Jungtinės Karalystės (108), Olandijos (99), Graikijos (87) ir kt..

„Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF leidžia ne tik operatyviai nustatyti nesaugius produktus, juos išimti iš rinkos, bet ir laiku identifikuoti galimai nesaugią produkciją, paimti mėginius, uždrausti realizavimą. Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje ši sistema veikia nuo 2004 metų. Lietuvoje teritorinių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybų ir pasienio veterinarijos postų specialistai, nustatę nesaugius produktus, nedelsiant patalpina informaciją apie tai į vietinę RASFF sistemą. Gavus pranešimus, nesaugios produkcijos realizavimas kuo skubiau stabdomas“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų