REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Prabėgo metai, kuriuos įvardinčiau labai įvairiai, jie buvo visokie, tokie, kokie buvo kiekvienam Lietuvos žmogui – ir skausmingi, ir sunkūs, ir teikiantys optimizmo. Visokie, taigi ir man jie buvo visokie“, – pirmadienį spaudos konferencijoje ištarė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Apibendrindama pirmuosius savo darbo metus ji žeria priekaištus valstybinėms institucijoms, kai kurioms ministerijoms, teismams, užsimena susidūrusi netgi su nusikaltėliais.

REKLAMA
REKLAMA

Klausiama, ar ko nors gailisi nepadariusi, D. Grybauskaitė prisipažino nesitikėjusi, kad dirbti bus taip sunku. „Susidūriau su didele valstybės aparato, įstatymų spragų, procedūrų inercija. Nesitikėjau tokios kriminalizacijos ir korupcijos bangos, su kuria teko susidurti. Tai yra nemalonūs dalykai“, – kalbėjo šalies vadovė.

REKLAMA

Kliuvo ministerijoms, ne Vyriausybei

Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) bei Aplinkos ministerijos (AM) yra tos, kurios turėtų dirbti efektyviau, mano D. Grybauskaitė. Anot šalies vadovės, skirtingos ministerijos turi kitokias atsakomybės sferas ir problemų mastus, tačiau daugiausia jų yra dviejose.

„Daug rezervų pasitempti ir kokybiškiau galėtų dirbti Aplinkos ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Tai, ko gero, būtų jautriausios ir sudėtingiausios ministerijos, kur rezultato reikėtų geresnio“, – atsakydama į klausimą, kuriems ministrams ar ministerijoms turi priekaištų dėl darbo, pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

V. Putino nebelaukia?

Paklausta, ką yra pasirengusi padaryti, kad Rusijos premjeras atvyktų į Lietuvą, D. Grybauskaitė atsakė: „O kodėl tai taip reikšminga? Aš manyčiau, kad dabartinėmis komunikacijos priemonėmis, kai gali bendrauti tiesiogiai, vizitai turbūt yra archaiški, jie nebūtini santykių palaikymui arba tobulinimui“.

Per metus D. Grybauskaitė nurodė, jog vyko į 26 darbo vizitus užsienyje.

Galvų daugiau nebekapos?

Per antruosius savo darbo metus prezidentė D. Grybauskaitė didesnės sau pavaldžių asmenų kaitos neprognozuoja, bet sakė iš naujai paskirtųjų aktyviau reikalausianti darbo rezultatų. Šalies vadovė teigė sieksianti pokyčių teisėsaugos ir teismų sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Liko pakeitimų, kuriuos tikrai reikia dėl rotacijos daryti – teismuose, teisėsaugos institucijose, bet iš principo didesnių bangų iš man pavaldžių institucijų neturėtų būti. Prasidės darbas tiems, kas naujai paskirtas", – sakė D. Grybauskaitė pirmadienį per pirmiesiems Prezidentės darbo metams skirtą spaudos konferenciją.

Ar paskirtieji yra geresni už buvusius, laikas parodys, sakė valstybės vadovė. Privalumu Prezidentė įvardina tai, kad naujieji yra jaunesni, mažiau susiję su buvusia sistema ir objektyvesni.

REKLAMA

„Prezidentė neslėpė turinti priekaištų ir policijos darbui, esą ir čia yra nemažai neišnaudotų rezervų. "Turime daugiau policininkų, tenkančių 1000 gyventojų, nei kitos Baltijos šalys, o efektyvumo mažiau", - sakė D. Grybauskaitė.

Tačiau Prezidentė didesnių priekaištų generaliniam komisarui Vizgirdui Telyčėnui sakė neturinti.

Kliuvo mokesčių inspekcijai

Valstybės mokesčių inspekcija, anot D. Grybauskaitės, dirba blogai. Esą VMI turi labai daug galių ir labai daug informacijos, tačiau ne visada geba šią informaciją išanalizuoti. Pasak prezidentės, VMI turi informaciją apie asmenų pajamas ir gali gauti duomenis apie valdomą turtą. „Niekas neanalizuoja tokios informacijos“, – kalbėjo prezidentė ir sakė siūlysianti įtvirtinti turto konfiskavimo bausmę už nelegaliai įsigyta turtą, tačiau D. Grybauskaitė sako, kad analizė apie valdomą turtą, sąmoningai ar ne, nebuvo daroma.

REKLAMA

D. Grybauskaitė taip pat pasišaipė iš paskelbtos informacijos, kad iš viso valstybės valdomo turto per metus gauta tik apie keliasdešimt milijonų pelno. „Žinote, gėda, o galbūt ir nereikėtų skelbti, nes tai rodo bejėgiškumą, neatsakomybę", – ironizavo ji.

Kirto teismui

Prezidentė  teigė esanti šokiruota bylos, kuria „Akropolis“ bando prisiteisti iš valstybės 20 mln. litų už neva ikikriziniu laikotarpiu per brangiai įsigytą sklypą.

„Esu nustebusi ir šokiruota, kad naudojami tie patys būdai, ir teisėsauga daro tam tikras išvadas. Nenoriu dabar vertinti pirmosios instancijos teismo sprendimo. Tik žinau ir palaikau, kad mes padėjome paruošti kreipimąsi į aukštesnės instancijos teismą. Tokie veiksmai neturi būti toleruojami“, - sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėgins rasti pragmatišką poziciją

Prezidentė užsienio politikoje tarp didžiausių iššūkių regi pokyčius tarptautinėje erdvėje ir perėjimą prie realios narystės tarptautinėse organizacijose.

„Tarptautinėje erdvėje matome daug pokyčių. Lietuva turės prisitaikyti ir rasti sau patogiausią ir naudingiausią nišą. Matydama pokyčius tiek Europos Sąjungos – Rusijos santykiuose, tiek JAV – Rusijos santykiuose, Lietuva turės mėginti rasti sau pragmatiškiausiai naudingą poziciją. Tokia kryptis bus kitų metų darbe", – sakė D. Grybauskaitė pirmadienį per spaudos konferenciją, skirtą apžvelgti jos pirmųjų metų darbams.

REKLAMA

Prezidentė savo uždaviniu laiko perėjimą nuo, kaip pati įvardina, formalios narystės tarptautinėse organizacijose – NATO, ES – prie realios.

„Saugumo srityje pirmą kartą po šešerių metų Lietuva pasiekė, kad būtų girdima, ir su jos interesais būtų skaitomasi netgi NATO sudėtyje. Vien tik pasidėti pliusiuką, kad esame NATO arba ES, neužtenka, turime pereiti prie realios narystės ir realių rezultatų“, – sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos valstybės vadovė teigia besirenkanti daugiausia trumpus darbinius, o ne reprezentacinius vizitus.

REKLAMA

„Reprezentacinį laikotarpį Lietuva turėjo išgyventi, todėl koncentravausi į darbinius ir dalykinius santykius“, – sakė D. Grybauskaitė, kuri bendrai užsienio vizitus laiko archaiška priemone palaikyti santykius.

Prezidentės metų veikla buvo apibendrinta skaičiais (Balsas.lt nuotr.)Prezidentės metų veikla buvo apibendrinta skaičiais (Balsas.lt nuotr.)

Didelių priekaištų generaliniam komisarui neturi

Prezidentė taip pat teigia neturinti didelių priekaištų generaliniam komisarui V. Telyčėnui, tačiau policiją, kaip ir kitas teisėsaugos institucijas, ragina dirbti geriau.

Šalies vadovė policijos darbe įžvelgia ir gerų pastangų, ir pasyvumo bei neišnaudotų rezervų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, kai policija skundžiasi, kad trūksta lėšų vienam ar kitam dalykui, randame, kad didelė dalis policininkų dirba grynai komercinėje veikloje. Kalbu apie privačių objektų apsaugą, kas ne visai atitinka policijos funkcijas. Jeigu pasižiūrime, kiek policininkų turime tūkstančiui gyventojų, tai, palyginus su kitomis Baltijos šalimis, turime gerokai daugiau, o rezultatyvumo – mažiau", – pareiškė Prezidentė pirmadienį per spaudos konferenciją.

D. Grybauskaitė sakė rimtų pastabų V. Telyčėnui neturinti.

„Bet apskritai policijos darbui, kaip ir bet kuriai teisėsaugos institucijai, rezervų tobulėti ir tvarkytis yra", konstatavo šalies vadovė.

REKLAMA

Bažnyčia – tabu

D. Grybauskaitė spaudos konferencijos vengė komentuoti savo santykį su Кatalikų bažnyčia ir klausiama neatskleidė, ar yra giliai tikinti.

„Klausiate apie asmeninį santykį, tai asmeniškai ir pasiliksiu sau, - atkirto D. Grybauskaitė, - Ar giliai tikinti, ar mažiau giliai, ar kiek procentų, tai irgi mano asmeninis reikalas“.

Primename, kad D. Grybauskaitė, komentuodama Bažnyčios elgesį Algirdo Brazausko laidotuvių metu, suabejojo vyskupų sprendimu neįleisti velionio palaikų į Vilniaus Arkikatedrą.

Regi gerėjančią ekonomiką

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad šiais metais Lietuvos biudžeto deficitas bus mažesnis negu planuota anksčiau, o Europa išvengs antrosios ekonominės krizės bangos.

REKLAMA

„Dėl ekonominių prognozių – tikiuosi, kad jos bus geresnės, negu manėme metų pradžioje. Tikiuosi, ir deficitas bus mažesnis negu planavome“, – pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė šalies vadovė, vertindama, kur link juda šalies ekonomika.

Optimistinės prognozės, anot D. Grybauskaitės, esą priklauso nuo pozityvių signalų, kuriuos rodo Lietuva bei atsigaunančios pasaulinės rinkos.

„Paliekame klaustuką situacijoje su Pietų Europa, bet labai tikiuosi, kad antro smūgio vis dėlto neturės pati Europa, ir mes sugebėsime visi – tiek Europoje, tiek Lietuvoje, - atsistoti ant kojų. Todėl mano prognozės kol kas yra optimistiškesnės negu metų pradžioje“, – sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų