REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užuot vartoję migdomuosius ar raminamuosius vaistus, žmonės galėtų pauostyti jazmininę gardeniją, kurios eterinio aliejaus molekulinė sandara labai panaši į vaisto valiumo, teigia Vokietijos mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnale „Biological Chemistry“ paskelbtoje jų tyrimo medžiagoje konstatuojama, kad Gardenia jasminoides kvapas padeda užmigti ir slopina nerimą.

REKLAMA

Šio kvapo molekulės, iš plaučių patenkančios į kraują, gali tapti potencialiu psichotropinių vaistų pakaitalu, tvirtina Heinricho Heinės universiteto Diuseldorfe tyrėjai.

Jie su laboratorinėmis pelėmis ir žmonėmis išbandė šimtus kvepalų, norėdami išsiaiškinti, kaip jie veikia neurotransmiterio GABA, kurio poveikį stiprina valiumas ir kiti įprasti vaistai, funkcionavimą. Paaiškėjo, kad du specifiniai kvepalai, gauti iš Gardenia jasminoides žiedų, veikė stipriausiai ir šio neurotransmiterio atsaką skatino taip pat aktyviai, kaip ir žinomi vaistai.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami išsklaidyti paskutines abejones dėl šių žiedų kvapo kaip raminamųjų vaistų pakaitalo, mokslininkai atliko bandymus su pelėmis. Joms suleidus ar įkvėpus šio eterinio aliejaus raminamasis poveikis buvo akivaizdus, teigiama H. Heinės universiteto pranešime.

Dabar vokiečių mokslininkai ketina eksperimentuoti su chemine šio kvapo struktūra tikėdamiesi sukurti dar stipresnį gydomąjį efektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų