REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtariama trichineliozė Panevėžio mieste

Panevėžio visuomenės sveikatos centras dar liepos 7 d. gavo 3 pranešimus apie galimus susirgimų trichinelioze atvejus Panevėžio mieste. Įtariama, kad trichinelioze susirgo 3 Panevėžio miesto gyventojai, valgę rūkytą šernienos dešrą.

REKLAMA
REKLAMA

Centras primena, kad Lietuvoje pagrindinis trichineliozės šaltinis yra infekuota trichinelėmis kiauliena ir dažniausiai privačiuose šeimyniniuose ūkiuose užaugintų kiaulių mėsa, kuri nebuvo tikrinta dėl trichineliozės.

REKLAMA

Tokie židiniai būna gana išplitę ir apima nemažą užsikrėtusių žmonių skaičių, nes dažnai, ypač prieš šventes, skerdiena padalinama giminėms, pavaišinami draugai ir kaimynai.

Žmonės šia helmintoze užsikrečia vartodami žalią ar nepakankamai šiluminiai apdorotą užsikrėtusių gyvūnų mėsą, kurioje yra cistų su trichinelių lervomis. Užsikrėtus, pirmieji ligos požymiai gali pasirodyti po 3 ar tik po 45 dienų. Tai priklauso nuo užkrėstos mėsos valgymo dažnumo ir kiekio, mėsos paruošimo būdo (rūkyta, sūdyta, kepta ar žalia), patekusių lervų skaičiaus ir jų gyvybingumo bei žmogaus individualaus jautrumo infekcijai. Liga pasireiškia įvairiais požymiais.

REKLAMA
REKLAMA

Ligos pradžioje, kai kirmėlės yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, vėmimas, viduriavimas. Vėliau, lervoms migruojant į raumenis (1-2 savaites po užsikrėtimo), atsiranda veido ir akių pabrinkimai (edemos), vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimai, nemiga.

Esant sunkiai ligos eigai, gali vystytis plaučių uždegimas, širdies nepakankamumas. Esant lengvai infekcijai, ligos simptomų gali ir nebūti. Vaikams dažniau nei suaugusiesiems, trichineliozės eiga būna lengva. Įtarus, kad asmuo gali sirgti trichinelioze, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diagnozė nustatoma atsižvelgiant į būdingus ligos požymius, epidemiologinius duomenis, atliekami kraujo serologiniai tyrimai.

Panevėžio apskrityje susirgimų ūmine trichinelioze 2009 metais nebuvo registruota, tuo tarpu sergamumas ūmine trichinelioze 2008 metais siekė 0,24 atvejo / 10 000 gyventojų ir tai viršijo šalies vidurkį 2 kartus (sergamumas ūmine trichinelioze 2008 metais Lietuvoje siekė  0,12 atvejo / 10 000 gyventojų). 2010 metų sausio - gegužės mėnesiais ūminės trichineliozės susirgimai registruoti tik Kauno ir Vilniaus apskrityse.

Centro specialistai primena, kad  saugant savo ir artimųjų sveikatą, reikėtų kiaulės ar sumedžiotų šernų skerdieną patikrinti dėl trichineliozės. Juo labiau, kad tyrimai atliekami greitai, nebrangiai, o ir tiriamos medžiagos reikia nedaug. Reikia nupjauti gabaliuką (apie 100 gramų) raumenų (geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų) ir nunešti į artimiausią Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją. Negalima vartoti mėsos, kol nėra atsakymo iš laboratorijos ir tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų