REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 8-ąją Žemės ūkio ministerijoje, kuri vadovauja Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (Programa) įgyvendinimui, įvyko posėdis, kuriame svarstyti probleminiai klausimai dėl „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimo“ priemonės pareiškėjų finansavimo galimybių ir dėl priemonės „Profesinio mokymo ir informavimo veikla“ veiklos srities „Žemės ir miškų ūkio veiklos ir žemės ūkio produktų perdirbimo ūkyje mokslo žinių ir inovacinės praktikos sklaida“ tinkamų pareiškėjų rato išplėtimo.

REKLAMA
REKLAMA

Posėdyje dalyvavo žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, viceministrai Mindaugas Kuklierius ir Edvardas Raugalas, Kaimo plėtros departamento (KPD) direktorė Vilma Daugalienė ir kiti atsakingi ministerijos pareigūnai, praneša Žemės ūkio ministerija.

REKLAMA

Paramos prašoma žymiai daugiau negu skirta lėšų

KPD direktorė V.Daugalienė, aiškindama, kokia situacija susiklostė dėl paramos jauniesiems ūkininkams, pažymėjo, jog pagal priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ 2010 metais gauta 719 paraiškų, kuriose prašoma paramos suma siekia 96,8 mln. litų, tuo tarpu priemonės šių metų įsipareigojimams iš viso skirta 15 mln. litų. Europos Komisijos pritarimu šiai priemonei dar leista papildomai skirti 20 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš galimų sprendimų variantų – 2010-aisiais pateiktoms paraiškoms skirti tik tiek paramos lėšų, kiek jų reikia finansuoti paraiškas, patenkančias į I-ąjį prioritetą (t. y. kai valda yra perimama ir dalyvaujama priemonėje „Ankstyvas pasitraukimas iš prekinės žemės ūkio gamybos“). Tokių pareiškėjų yra 147, o jų paraiškose prašoma paramos suma – 19,287 mln. litų. Šių pareiškėjų paramai beveik pakaktų 2010 m. skirtų 15 mln. litų, papildomai skiriant tik 4,287 mln. litų. Visiems kitiems 2010 metais paraiškas pateikusiems pareiškėjams parama nebūtų skiriama, o likusi paramos suma (apie 15,7 mln. litų) būtų teikiama 2011 metais surinktoms paraiškoms finansuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita galima alternatyva tokia, kad 2010 metais surinktoms paraiškoms finansuoti skirti visus turimus 35 mln. litų (15 mln. litų + papildomi 20 mln. litų), o 2011–2013 metų laikotarpiu paraiškų surinkimo visiškai nebeskelbti. Šiuo atveju paramą galėtų gauti visi I-ąjį prioritetą atitinkantys pareiškėjai ir tik ketvirtadalis – II-ąjį prioritetą atitinkančių pareiškėjų (II-asis prioritetas – pareiškėjas kaime gyvena ne trumpiau kaip 3 metus). Paramos negautų didžioji dalis (3/4) visų 2010 metais paraiškas pateikusių tinkamų pareiškėjų.

REKLAMA

Ministras K.Starkevičius akcentavo, kad ši parama turi būti tikslinga, ir rengiant nuostatas dėl paramos kaimo plėtrai po 2013 metų, svarbu skatinti jaunuosius ūkininkus imtis veiklos apleistose žemėse ar auginti mėsinius galvijus, tai būtų labai svarbu mūsų šalies žemės ūkio ekonomikai.

Posėdžio metu nuspręsta tenkinti pareiškėjų, atitinkančių I-ąjį prioritetą, paraiškas, bei toliau ieškoti galimybių patenkinti ir likusiųjų pareiškėjų prašymus.

Paramą galės gauti ir konsultavimo institucijos

KPD direktorė V.Daugalienė, aptardama klausimą dėl paramos gavėjų rato išplėtimo, paaiškino, kad šiuo metu pagal priemonės „Profesinio mokymo ir informavimo veikla“ veiklos sritį „Žemės ir miškų ūkio veiklos ir žemės ūkio produktų perdirbimo ūkyje mokslo žinių ir inovacinės praktikos sklaida“ paramą gali gauti mokslo ir studijų institucijos ir (ar) jų filialai ar jų asociacijos, vienijančios narius, vykdančius žemės ir miškų ūkio, žemės ūkio ir maisto produktų apdorojimo ir perdirbimo ūkyje mokslinius tyrimus ir užsiimančius jų rezultatų ir inovacinės praktikos sklaida.

V.Daugalienė pažymėjo, kad gauta nemažai ūkininkų pageidavimų tobulinti mokymų organizavimą ir į tinkamų paramos gavėjų ratą įtraukti konsultavimo institucijas. Atsižvelgiant į tai, kaip svarbu diegti pažangias technologijas ir inovacijas, pritarta pasiūlymui papildyti šią priemonę nuostata, kad pareiškėjais gauti paramą gali būti ir konsultavimo institucijos, turinčios išplėtotą konsultacijų teikimo tinklą visoje Lietuvos teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų