REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Organizme sukaupus daug vitamino E komponentų, sumažėja tikimybė senatvėje susirgti Alzheimerio liga, ir tai perša išvadą, kad vitaminas E gali apsaugoti nuo senų žmonių protinės veiklos nykimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios išvados pateikiamos Švedijos mokslininkų tyrime, kurio ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Alzheimer's Disease“.

REKLAMA

Vitaminui E priskiriamos 8 chemiškai giminingos medžiagos, tačiau daugelis Alzheimerio ligai skirtų tyrimų iki šiol nagrinėjo tik vienos tokių medžiagų - tokoferolio – poveikį.

„Mes iškėlėme hipotezę, kad visi vitamino E šeimos nariai gali būti svarbūs apsisaugant nuo Alzheimerio ligos. Jei tai pasitvirtintų, tokie rezultatai turėtų įtakos tiek individams, tiek ir visuomenei, kadangi 70 procentų visų silpnaprotystės atvejų tenka vyresniems nei 75 metų žmonėms, o mūsų tyrimas rodo apsauginį poveikį nuo Alzheimerio ligos žmonėms, kuriems per 80 metų“, – sako tyrimo vadovė dr. Francesca Mangialasche.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą atliko Stokholmo Karolinska instituto Senėjimo tyrimų centras, bendradarbiaudamas su Italijos Perudžijos universiteto Gerontologijos ir geriatrijos institutu.

Mokslininkai tyrė 232 Stokholmo gyventojus, kurie pradedant tyrimą buvo vyresni nei 80 metų amžiaus ir nesirgo silpnaprotyste. Per 6 metus trukusį tyrimą nustatyti 57 Alzheimerio ligos atvejai, praneša sciencedaily.com.

Pradedant tyrimą, buvo nustatyti visų aštuonių vitamino E komponentų kiekiai tiriamųjų kraujyje, po to buvo lyginami silpnaprotystės atvejai daugiausia ir mažiausia vitamino E turėjusių tiriamųjų grupėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgę į įvairius faktorius, mokslininkai padarė išvadą, kad daugiausia vitamino E turėjusių tiriamųjų grupėje rizika susirgti Alzheimerio liga buvo 45-54 procentais mažesnė – priklausomai nuo to, kokių vitamino E komponentų kraujyje buvo daugiausia.

„Mūsų išvadas reikai patvirtinti kitais tyrimais, tačiau jos nurodo galimybę, kad organizme esant subalansuotam kiekiui įvairių vitamino E formų, tai gali turėti neuroapsauginį poveikį“, – sako dr. F. Mangialasche.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, oficiali rekomenduojama vitamino E paros norma yra 12 miligramų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų