REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Niekam daugiau nelemta tiek vandens turėti“, – drąsiai tvirtino Zarasų rajono turizmo informacijos centro vadovė Gražina Ragauskaitė, savo kraštą vadinanti „dangaus kraštu žemėje“. Būtent Zarasų krašte gimęs projektas tapo konkurso „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2010. Darnusis vandens turizmas“ nugalėtoju.

REKLAMA
REKLAMA

Ketverius metus Europos Sąjungos šalys dalyvauja projekte EDEN (European Destiantion of Excellence), kuriuo siekiama plačiai visuomenei pristatyti šalių savitus turistų traukos centrus, apie kuriuos ne itin daug žino net ir vietiniai gyventojai, o užsienio svečiams jie tampa tikrais atradimų perliukais.

REKLAMA

„Kiekvienas laimėtojas gauna žinomumą ir reklamą tarptautiniu mastu“, – sakė Lietuvos Ūkio ministerijos Investicijų ir eksporto departamento Turizmo politikos skyriaus vedėja Lidija Bajarūnienė.

17 vandens turizmo pasiūlymų

Lietuva EDEN projekte dalyvauja nuo 2008-ųjų metų. Tuomet pirmuoju šalies laimėtoju tapo Platelių kraštas su Užgavėnių šventimo tradicijomis. Dar po metų žinomumą gavo Šilutės Nemuno deltos regioninis parkas, o šiemet rengtame konkurse dalyvavo net 17 projektų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak konkurso organizatorių, buvo svarbu, kad dalyvių siūlomi projektai nesikirstų su gamtosauga, siūlytų darnias turizmo paslaugas, kad vietovės būtų ne pernelyg žinomos, o vandens telkiniai – registruoti.

„Tikimės, kad šis konkursas mums padės į lankomų objektų sąrašą įtraukti daugiau turistinių vietovių“, – vylėsi Lietuvos turizmo departamento laikinai einantis pareigas direktorius Juozas Raguckas. Jis pasidžiaugė, jog iš žurnalistų teko išgirsti žinią, kad besirengiant šiam konkursui Lietuvoje buvo panaudotos visos įmanomos plaukimo priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūras pritraukęs ežerų kraštas

Įvertinus visus projektus buvo nuspręsta, kad labiausiai patraukliausios vandens turizmo vietovės Lietuvoje vardo yra vertas Zarasų kraštas. Projektą „Zarasų kraštas – dangaus kraštas žemėje“ šiam konkursui parengė Zarasų rajono turizmo informacijos centras kartu su Gražutės ir Sartų regioninių parkų direkcijomis.

„Rašydami šį projektą suskaičiavome bent dešimt tiesioginio ir netiesioginio sąlyčio su vandeniu galimybių turistams“, – šypsojosi G. Ragauskaitė. Anot jos, vandens pramogų Zarasų krašte ras kiekvienas. „Čia galima plaukti baidarėmis, kajakais, valtimis, katamaranais, turime senas žvejybos tradicijas. Be to, Gražutės regioniniame parke turime Jūrų muziejų, o tai, kad ežerų kraštas pritraukė prie savęs jūras – reiškia daug“, – sakė Zarasų rajono turizmo informacijos centro vadovė.

REKLAMA

Projekto nugalėtojui – tarptautinis dėmesys ir reklama

Šių metų EDEN projekto Lietuvos nugalėtojo laukia nemažai dėmesio. „Planuojama nusifilmuoti ir pranegti tris televizijos laidas apie projekto dalyvius, vandens turizmo galimybes Lietuvoje. Taip pat bus sukurta speciali EDEN projekto vyksmui Lietuvoje skirta interneto svetainė, projekto dalyvius reprezentuojantys filmukai, o reklaminė ir informacinė medžiaga bus platinama rugsėjo pabaigoje Briuselyje vykstančiame turizmo dienų forume“, – pasakojo Turizmo departamento Turizmo projektų administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Rubikaitė.

Antrąją vietą po Zarasų krašto pasiūlyto projekto užėmė Lazdijų rajono projektas „Nacionalinė vandens turizmo trasa Pietų Dzūkijoje Ančios ežeru, Baltosios Ančios upe iki Nemuno“. Trečią vietą pelnė Dubysos regionio parko pateiktas projektas „Dubysa – vandens turizmo ir darnios plėtros santarvė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų