REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip rašo „Financial Times“, britų naftos gavybos kompanija „British Petroleum“ nustojo tiekti degalus Irano reisiniams lėktuvams.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių veiksmų imtasi vykdant naujas JAV sankcijas prieš Iraną.

Praeitą savaitę JAV prezidentas Barackas Obama patvirtino naujas sankcijas. Pagal šį teisės aktą numatyta, kad JAV paskirs baudą bet kuriai tarptautinei kompanijai, pardavinėjančiai Iranui naftos produkcijos už kainą, sieksiančią 1 milijoną dolerių. Baudos taip pat bus skiriamos kompanijoms, pardavinėjančioms naftos produktus, kurių vertė prilygs 5 milijonams dolerių per dvylikos mėnesių laikotarpį.

REKLAMA

„British Petroleum“ yra viena didžiausių reisinių lėktuvų degalų tiekėjų. Britų naftos gavybos kompanijos sprendimas netiekti degalų Irano lėktuvams jau turėjo pasekmių: Irano lėktuvams nebuvo tiekiami degalai dviejuose Jungtinių Arabų Emyratų miestuose. Vis dėlto, šiems lėktuvams pavyko gauti degalų iš kitų tiekėjų.

Sankcijos Iranui, neseniai priimtos JAV, yra pačios griežčiausios per 10 metų. Jomis yra ribojami perdirbtos naftos produkcijos pardavimai. Numatyta, kad bus baudžiami ir bankai, kurie sudarys sandorius su šešiolika Irano bankų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos sankcijos buvo priimtos dėl Irano tebesitęsiančios urano sodrinimo programos. Įtariama, kad taip siekiama sukurti atominį ginklą. Iranas tikina, kad atominė programa plėtojama taikiais tikslais, t.y. gaminti elektros energiją.

Baudos kompanijoms yra daug sunkiau apeinamos, kadangi jos yra išleistos Kongreso. To pasekmė – daugelis kompanijų nutraukė sandorius su Iranu netgi prieš priimant teisės aktu numatytas sankcijas.

Daugeliui kompanijų iš anksto buvo patarta geriau nesudarinėti sandorių su Irano kompanijomis dėl rizikos susidurti su kuria nors įrašyta „juodajame sąraše“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų