REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimo, paskelbto žurnale „Royal Society journal Proceedings“, rezultatai patvirtina, jog menopauzinio amžiaus moterys yra labai linkusios padėti auginti savo anūkus, rašo „bbc.co.uk“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai paaiškina kodėl žmonių, beždžionių ir banginių patelės gyvena gerokai ilgiau nei trunka jų reprodukcinis amžius.

REKLAMA

Vadinamoji „močiutės hipotezė“ buvo suformuluota dar 1950-aisiais. Ji teigė, kad vaisingas moters gyvenime periodas baigiasi anksčiau nei ji miršta todėl, jog taip ji gali padėti savo socialinei grupei prisiimdama „močiutės vaidmenį“ ir padėdama auginti tik gimusius anūkus.

Exterio universiteto mokslininkas Rufus Johnstoneas, pasakojo, jog išbandyti šią hipotezę nuspręsta ir su gyvūnais. Pasirinkti banginiai, kadangi tai vieninteliai žinduoliai, kurių patelių vaisingumo amžius, palyginus su gyvenimo trukme, yra panašus į moterų.  Be to, orkų patelės kaip ir moterys patiria menopauzę.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, jog egzistuoja studijos, teigiančios, kad ir šimpanzės bei gorilos patiria menopauzės periodą, tačiau parodymai prieštaringi.

Rufus Johnstoneas su kolegomis tyrė genties santykius tarp kelių rūšių banginių bei žmonių. Jų tyrimas patvirtino, jog menopauzės periodą patiriančios patelės daug labiau prisiriša prie vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų