REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Žmogaus teisės ir laisvės turi likti svarbiausiu kriterijumi vertinant valstybių pasiektą pažangą“ 2010 m. liepos 2-4 d. Krokuvoje vyko Demokratijų bendrijos, kuriai šiuo metu pirmininkauja Lietuva, Aukšto lygio susitikimas, skirtas šios organizacijos įkūrimo dešimtosioms metinėms pažymėti.

REKLAMA
REKLAMA

Aukšto lygio susitikimo rėmuose 2010 m. liepos 3 dieną buvo surengtas Demokratijų bendrijos Parlamentinio forumo susitikimas, kurio metu daugiau nei 30 valstybių parlamentų atstovai aptarė demokratinių šalių parlamentų veiklos galimybes išsaugant bei plėtojant demokratijos pozicijas globaliame pasaulyje.

REKLAMA

Demokratijų Bendrijos Parlamentinio Forumo pirmininko Ermanuelio Zingerio teigimu, „ekonominė krizė sukėlė nepasitikėjimą valdžia ir demokratinių verybių krizę bei nepasitikėjimą partine sistema net ir daugelyje klasikinės demokratijos šalių. Tačiau neturime pamiršti, kad ekonomika yra antrinė, o demokratija – pirminė, būtent ekonomika yra demokratijos produktas, bet ne atvirkščiai.“

Anot E.Zingerio, „demokratijos plėtra ir įtvirtinimas išlieka esminių ES, JAV bei kitų demokratinių šalių prioritetu, o vienintelis ir esminis valstybių vertinimo kriterijus yra pagarba žmogaus teisėms ir laisvėms."

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentinis forumas, kurio susitikime dalyvavo Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzek, Mongolijos Užsienio reikalų ministras parlamentaras Gombojav Zandanshatar, JAV Kongreso bei kitų šalių parlamentų atstovai, patvirtino rezoliucijas dėl padėties Baltarusijoje, Gruzijoje, Kuboje ir Ukrainoje, Rezoliuciją dėl parlamentų indėlio į demokratijų bendrijos Aukšto lygio susitikime Krokuvoje svarstytą Pasaulinį demokratijos veiklos planą, bei Parlamentinio forumo Krokuvos susitikimo baigiamąją rezoliuciją, kurioje pabrėžiama parlamentinės veiklos svarba įtvirtinant ir puoselėjant demokratiją pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzek ir kiti Krokuvoje į Demokratijų bendrijos Parlamento forumo veiklą naujai įsijungę parlamentarai iškilmingai pasirašė Vilniaus deklaraciją, kurioje teigiama, jog „Demokratijų bendrijos Parlamentinis forumas yra panašiai mąstančių parlamentarų koalicija, pasiryžusių dirbti kartu stiprinant demokratiją, remti taiką, vystymąsi ir žmogaus teises bei laisves, lyčių lygybę ir lygias galimybes savo šalyje ir visame pasaulyje“.

Šiuo metu virš 100 demokratinių valstybių vienijanti Demokratijų bendrija buvo įsteigta 2000 m. tuometinių JAV Valstybės sekretorės Madlena Albright ir Lenkijos Užsienio reikalų ministro Bronislaw Geremek iniciatyva. Demokratijų bendrijos tikslas – stiprinti demokratijos normas ir institucijas globaliame pasaulyje. Dvimetį pirmininkavimą Demokratijų bendrijai Lietuva perėmė 2009 m. liepos mėn.

Demokratijų bendrijos Parlamentinį forumą 2010 m. kovo 11 d. įsteigė 18 valstybių parlamentų atstovai, susirinkę Vilniuje Demokratijų bendrijai pirmininkaujančios Lietuvos iniciatyva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų