REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę „Microsoft“ paskelbė tris mėnesius Lietuvoje vykusio interneto naršyklės „Internet Explorer 8“ papildukų konkurso nugalėtojus.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją vietą laimėjo papildukas (add-on), kuris leidžia lankomame tinklalapyje pažymėti adresą, pamatyti jį mini žemėlapyje arba iškart atverti „Maps.lt“ žemėlapyje. Iš viso konkursui buvo pateikta daugiau nei 50 originalių lietuviškų papildukų. Nugalėtojais buvo pripažinti tik labiausiai vartotojams patogūs papildukai, leidžiantys neišeinant iš naršyklės lango pamatyti santrauką apie naršyklės lange pažymėtą tekstą ir pasirinkti tolesnius veiksmus, teigiama bendrovės pranešime.

REKLAMA

Pasak „Microsoft Lietuva“ produktų rinkodaros ir verslo planavimo grupės vadovo Aleksandro Golod, „Internet Explorer 8“ papildukai padeda paprasčiau atlikti kasdienes naršymo užduotis internete. Įdiegus reikiamą papilduką, norint atlikti paprastą užduotį, nebereikia naršyti kitoje svetainėje. Bet kuriame tinklalapyje pažymėjus tekstą  ir paspaudus mėlyną papildukų žymą, galima pasirinkti norimą veiksmą: išversti žodį, rasti kelionės maršrutą, siųsti el. laišką ir t.t., todėl vartotojams nereikia kopijuoti teksto arba atidarinėti kitų tinklalapių langus.

REKLAMA
REKLAMA

„Internet Explorer 8“ papildukai  leidžia sparčiai pasiekti paieškos sistemą „Bing“, laisvąją enciklopediją „Wikipedia“ ar naršyti „Amazon.com“ prekybos portale. Bendrovės „Microsoft“ organizuotas konkursas Lietuvoje vartotojams pateikė gerą šūsnį originalių, lietuviškiems tinklalapiams pritaikytų papildukų, teigiama pranešime.

Pirmąją vietą ir kelionę į Las Vege vyksiančią „MIX11“ konferenciją, kurioje pristatomos ateities žiniatinklio naujovės, bei papilduko reklamą internete už 10 tūkst. litų sumą laimėjo „Maps.lt“ papildukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Idėja sukurti „Maps.lt“ papilduką kilo pamačius ir išbandžius panašius užsienietiškus. Nusprendžiau padaryti lietuviškąjį variantą, kuris, pažymėjus adresą internete ir papildukų meniu pasirinkus „Rodyti Maps.lt žemėlapyje“, iš karto atskirame lange atidaro „Maps.lt“ svetainę ir suranda ieškomą adresą. Patį papilduką sukurti nebuvo sudėtinga – daugiausiai laiko užėmė mūsų pačių „Maps.lt“ portalo sistemos paruošimas,“ - pasakojo pirmos vietos laimėtojas „Maps.lt“ svetainės administratorius Arvydas Dotas.

REKLAMA

 

Antrąją vietą užėmė ir mobilųjį telefoną su „Windows Mobile“ operacine sistema laimėjo papildukas „Tekstų vertimas“, kuris, pažymėjus tekstą tame pačiame naršyklės lange pasiūlo kelias vertimo tarnybas. „Nusprendžiau sukurti kalbos vertimų papilduką, nes lietuviško analogo konkurso pradžioje nebuvo. Apskritai, lietuviškų papildukų kol kas sukurta mažai, todėl lieka daug neišnaudotų galimybių“, – teigia antrosios vietos laimėtojas Žilvinas Ledas. Jo manymu, būtent papildukai naršyklę „Internet Explorer 8“ išskiria iš kitų naršyklių.

REKLAMA

Trečiąją vietą užėmė ir žaidimų konsolę „Xbox 360 Elite“ laimėjo „Filmų informacija“ papilduko kūrėjai. Šis papildukas pateikia filmų aprašymus anglų ir lietuvių kalbomis iš užsienietiškojo „IMDB.com“ ir lietuviškojo „Obuolys.lt“ tinklalapių. Nusprendęs save išbandyti naujoje srityje, „Internet Explorer 8“ konkursui šį papilduką sukūrė trečiojo kurso studentas Marius Balčytis, programavimu besidomintis nuo 3 klasės.

„Nesudėtingus papildukus gali sukurti ir programavimo žinių neturintys žmonės. Sukurti paprastą papilduką – pritaikyti jau esamą interneto paslaugą ar padaryti nuoroda į vieną tinklalapį – galima pasinaudojus informacija ir msdn.microsoft.com tinklalapyje pateiktomis instrukcijomis. Norint sukurti visiškai naują papilduką, kuris informaciją rinktų iš kelių tinklalapių, yra sudėtingiau ir tai reikalauja programavimo žinių,“ - sakė M.Balčytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didžioji dauguma konkursui pateiktų papildukų buvo labai aukštos kokybės ir aktualūs interneto naršytojams. Laimėtojus išrinkti buvo labai sunku, todėl prizus skyrėme ne tik pirmosioms trims vietoms, bet dar keturiems papildukų autoriams. Po šio konkurso „Internet Explorer 8“ tapo daugiausiai lietuviškų papildukų turinti naršyklė“, -  pranešime cituojamas Aleksandras Golod.

Keturis papildomus prizus - „Microsoft“ paslaugos programuotojams „MSDN“ prenumeratas - laimėjo papildukus „Vikipedia“, „Gaspadine.lt“, „Garsiai.lt“ ir „Matų konvertavimas“ sukūrę konkurso dalyviai. Pasak organizatorių, visi konkurse dalyvavę programuotojai gaus „Internet Explorer 9“ marškinėlius.

Konkursui pateiktus papildukus galima parsisiųsti ir išbandyti tinklalapio narsykirlaimek.lt papildukų galerijoje.

Primename, kad „Balsas.lt“ skaitytojai gali parsisiųsti IE8 naršyklei skirtą „Balsas.lt“ portalo papilduką spustelėję šią nuorodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų