REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rukloje ketvirtadienį vyks iškilminga Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kovinės vėliavos ženklinimo ceremonija. Algirdo bataliono kovinė vėliava bus paženklinta bronziniu ženklu su plokštele už pusmečio budėjimą NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl. NATO Response Force, NRF) trišalio Baltijos bataliono sudėtyje.

REKLAMA
REKLAMA

Algirdo batalionas kartu su kitais Baltijos bataliono kariais, priskirtais NATO greitojo reagavimo pajėgų keturioliktosios pamainos (NRF-14) Sausumos komponentui, budėjo nuo 2010 m. sausio 1 d. iki birželio 30 d., primenama Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

REKLAMA

Ceremonijos metu budėjimą baigusiems Algirdo bataliono kariams bus įteikti apdovanojimai.

Iškilmingoje vėliavos ženklinimo ceremonijoje dalyvaus Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, Sausumos pajėgų ir Motorizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis Vilkas" vadovybė, kiti svečiai.

Karinio vieneto vėliava iškilmingoje rikiuotėje yra ženklinama kariniam vienetui sugrįžus iš operacijos ar baigus budėjimą. Kovinė vėliava ženklinama juosta (krašto apsaugos sistemos medalio "Už tarptautines operacijas" kaspino spalvų austa juosta, prie kurios yra tvirtinamas ženklas ir plokštelė), ženklu (bronziniu, pasidabruotu ar paauksuotu, nurodančiu operacijos pobūdį) ir plokštele (atitinkamo metalo plokštele, kurioje pateikiama informacija apie operacijos pavadinimą, vietą ir trukmę).

REKLAMA
REKLAMA

Karinio vieneto vėliava ženklinama paauksuotu ženklu ir plokštele, jeigu karinis vienetas dalyvavo kolektyvinės gynybos operacijoje, pasidabruotu ženklu ir plokštele už dalyvavimą kitose tarptautinėse operacijose, bronziniu ženklu ir plokštele - už budėjimą NATO ir Europos Sąjungos greitojo reagavimo pajėgose. Ženkluose pavaizduoti sukryžiuoti kalavijai simbolizuoja kovą, ąžuolo lapai - stiprybę ir šlovę.

Algirdo bataliono kovinė vėliava jau yra paženklinta juosta su pasidabruotu ženklu ir plokštele, pažyminčiais, kad ši vėliava kartu su Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės trečiąja Lietuvos karių pamaina (PAG-3) 2006 metais dalyvavo tarptautinėje misijoje Afganistane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NRF budėjęs trišalis Baltijos batalionas (BALTBAT) suformuotas 2007 metų rugsėjo mėnesį, batalionui vadovavo Lietuva. Baltijos batalioną sudarė Estijos ir Lietuvos kariniai padaliniai ir Latvijos štabo kariai. Iš 800 trišalį batalioną sudariusių karių, daugiau nei 600 buvo Lietuvos kariai. Kovinėms grupėms priskirti nacionaliniai kariniai vienetai budėjo savo šalyse būdami aukštos parengties.

NRF-14 Sausumos pajėgų komponentui, kuriam budėjimo metu priklausė Baltijos batalionas, vadovavo Danija. Komponentą sudarė dvi JAV pėstininkų brigados ir Graikijos pėstininkų brigada. NRF-14 Sausumos komponente taip pat dalyvavo kariai iš Nyderlandų, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Čekijos, Norvegijos, Lenkijos, Vengrijos, Bulgarijos, Italijos.

NRF - tai aukštos parengties ir technologiškai pažangios NATO pajėgos, kurias sudaro sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų pajėgų komponentai.

NATO narės NRF kas pusmetį rotacijos principu priskiria atskirus vienetus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų