REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pensininkams specialiuosius poreikius nustatinės NDNT

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, kad keičiasi institucija, nustatanti specialiuosius poreikius pensinio amžiaus žmonėms. Nuo liepos 1 d. jiems, kaip ir visiems negalią turintiems žmonėms, šias paslaugas suteiks Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT).

REKLAMA
REKLAMA

Šioje institucijoje pensinio amžiaus žmonėms, kaip ir kitiems neįgaliesiems, bus nustatomi nuolatinės slaugos ir priežiūros (pagalbos) poreikiai, taip pat specialieji transporto išlaidų ir lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikiai. Anksčiau ši tarnyba nustatinėjo specialiuosius poreikius vaikams iki 18 metų ir darbingo amžiaus asmenims, o pensinio amžiaus žmonėms - gydytojų konsultacinės komisijos asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

REKLAMA

Tikimasi, kad vienoje įstaigoje sutelkus specialiųjų poreikių nustatymą visiems neįgaliesiems pagerės šių paslaugų kokybė, kontrolė bei administravimas.

Nuo šiol žmogų į NDNT specialiesiems poreikiams nustatyti siųs nebe asmens sveikatos priežiūros įstaigų gydytojų konsultacinės komisija, o gydantis gydytojas. Jis įvertins žmogaus sveikatos būklę atsižvelgdamas į tai, kad, taikant gydymą ir (ar) reabilitacijos priemones, išlieka organizmo funkcijų sutrikimų.

REKLAMA
REKLAMA

Pažymas, patvirtinančias, jog pensinio amžiaus sulaukusiam asmeniui yra nustatyti specialieji poreikiai, Gydytojų konsultacinė komisija gali išduoti iki birželio 30 d.

Tvarkos pasikeitimai įtvirtinti socialinės apsaugos ir darbo ministro bei sveikatos apsaugos ministro 2010 m. birželio 4 d. įsakyme.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad kaip ir iki šiol negalią turintys pensinio amžiaus žmonės, norėdami pasinaudoti socialinėmis lengvatomis, garantijomis ar gauti neįgaliojo pažymėjimą, turės kreiptis į savivaldybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų