REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis 2010 metų birželį buvo minus 12 procentų. Palyginti su gegužę, jis nepasikeitė. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis, palyginti su praėjusiu mėnesiu, padidėjo 2, statybos pasitikėjimo rodiklis – 6, mažmeninės prekybos – 10, paslaugų sektoriaus – 3 procentiniais punktais. Pramonės pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 5 procentiniais punktais.

REKLAMA
REKLAMA

Palyginti su 2009 metų birželiu, ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 21 procentiniu punktu. Pramonės pasitikėjimo rodiklis padidėjo 14, paslaugų sektoriaus – 32, statybos – 55, mažmeninės prekybos – 29, vartotojų – 7 procentiniais punktais.

REKLAMA

2010 metų birželio pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad verslo tendencijos pramonėje truputį suprastėjo.

Produkcijos gamybos apimtis didėjo, tačiau lėčiau nei per praėjusius mėnesius: gamybos padidėjimą nurodė 33 procentai apklaustųjų, sumažėjimą – 27 procentai (prieš mėn. –atitinkamai 33 ir 17 proc.). Produkcijos paklausos vertinimas vis dar išlieka žemas: daugiau negu pusė (60 proc.) įmonių vadovų teigė, kad produkcijos paklausa per maža. Artimiausiais mėnesiais ne tokios optimistinės ir produkcijos gamybos bei produkcijos eksporto prognozės: beveik trečdalis (31 proc.) įmonių vadovų numato gamybą didėsiant, 26 procentai – mažėsiant (prieš mėnesį – atitinkamai 33 ir 25 proc.). Gamybos eksporto didėjimą prognozuoja 26 procentai apklaustų įmonių vadovų, mažėjimą – 14 procentų. Artimiausiais mėnesiais dauguma (68 proc.) apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus neketina keisti, 20 procentų – žada mažinti. Dauguma įmonių vadovų teigia, kad kainos artimiausiais mėnesiais nesikeis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak įmonių vadovų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, pramonės įmonių produkcijos gamybą riboja nepakankama paklausa (nurodė 65 proc. įmonių) ir finansiniai sunkumai (27 proc.), 15 procentų įmonių vadovų teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas.

Statybos sektoriuje verslo tendencijos geresnės nei praėjusiais mėnesiais.

Statybos įmonių vadovų teigimu, birželio mėn. darbų padaugėjo: daugėjimą nurodė 47 procentai įmonių vadovų, o mažėjimą – 19 procentų (gegužės mėn. – atitinkamai 27 ir 26 proc.). Kaip ir ankstesniais mėnesiais, dauguma (69 proc.) apklaustų įmonių vadovų teigė, kad statybos darbų paklausa yra nepakankama. Tačiau artimiausiais mėnesiais mažiau įmonių prognozuoja statybos darbų užsakymų daugėjimą: ketvirtadalis (26 proc.) apklaustų įmonių vadovų prognozuoja, kad statybos darbų užsakymų daugės, o 15 procentų – kad mažės (prieš mėnesį – atitinkamai 39 ir 15 proc.). Pusė apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus neketina keisti, o 33 procentai – ketina didinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugumos įmonių vadovų teigimu, svarbiausi statybos veiklą ribojantys veiksniai šiuo metu yra paklausa (nurodė 68 proc. įmonių) ir finansiniai sunkumai (42 proc.). 10 procentų įmonių vadovų teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas.

Birželį mažmeninės prekybos įmonių apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta pirmą kartą per ilgesnį nei vienų metų laikotarpį padidėjo.

28 procentai apklaustų įmonių teigė, kad prekių apyvarta per praėjusius 2–3 mėnesius padidėjo, 21 procentas – kad sumažėjo (gegužės mėn. padidėjo 21 proc., sumažėjo 22 proc.). Taip pat pagerėjo ir prekybos įmonių ekonominė būklė: birželio mėn. 19 procentų apklaustų įmonių teigė, kad ekonominė būklė pagerėjo (prieš mėn. – 7 proc.), 20 procentų nurodė, kad pablogėjo (prieš mėn. – 28 proc.). Artimiausiais mėnesiais, apklaustų įmonių teigimu, ekonominė būklė dar pagerės: 22 proc. prognozuoja, kad pagerės, 11 proc. – kad pablogės (prieš mėn. gerai ir blogai prognozuojančių buvo po 19 proc.). Darbuotojų skaičių ketina mažinti 18 procentų prekybos įmonių vadovų, didinti – 6 procentai. Dauguma (84 proc.) įmonių teigia, kad kainos mažmeninėje prekyboje artimiausiais mėnesiais nesikeis.

REKLAMA

Pasak įmonių vadovų, mažmeninės prekybos įmonių veiklai labiausiai trukdo nepakankama paklausa (nurodė 62 proc. įmonių), konkurencija (55 proc.), netobuli įstatymai (54 proc.) ir finansiniai sunkumai (41 proc.). Tik 2 procentai įmonių nurodė, kad jų veiklos neriboja niekas.

Birželį paslaugų sektoriaus įmonių apklausos rezultatai parodė, kad įmonių ekonominė būklė šiek tiek gerėjo.

33 procentai apklaustų įmonių nurodė, kad jų ekonominė būklė gera, o 8 procentai – kad bloga (prieš mėn. – 32 ir 9 proc.). 19 procentų įmonių vadovų teigė, kad teikiamų paslaugų paklausa per praėjusius mėnesius padidėjo ir tiek pat – kad sumažėjo (gegužės mėn. atitinkamai 19 proc. ir 23 proc.). Artimiausiais mėnesiais įmonių vadovai tikisi teikiamų paslaugų paklausos didėjimo: 22 procentai įmonių vadovų prognozuoja paklausos didėjimą, o 15 procentų – mažėjimą (prieš mėn. – atitinkamai 19 ir 14 proc.). Artimiausiais mėnesiais 71 procentas apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus keisti neketina, o 14 procentų – žada didinti. Didžioji dauguma (78 proc.) įmonių vadovų teigia, kad kainos artimiausiais mėnesiais nesikeis, o 14 proc. teigia – kad mažės.

Įmonių vadovai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, teigė, kad paslaugų sektoriaus įmonių veiklą labiausiai riboja nepakankama paklausa (52 proc.) ir finansiniai sunkumai (40 proc.), 17 procentų respondentų teigė, kad jų įmonės veiklos neriboja niekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų