REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italai kovos už teisę mokyklose kabinti kryžius

Italijos vyriausybė nusprendė pateikti apeliaciją Europos žmogaus teisių teismui dėl ankstesnio šios institucijos sprendimo uždrausti kryžius mokyklų klasėse.

REKLAMA
REKLAMA

Kryžiai mokyklose buvo uždrausti po to, kai į Europos žmogaus teisių teismą kreipėsi viena moteris, kuri aiškino, kad, remianti Italijos Konstitucija, jos vaikai turi teisę į sekuliarų išsilavinimą. Praėjusiais metais teismas sutiko su moterimi ir išaiškino, kad tėvams turi būti sudarytos galimybės auklėti vaikus taip, kaip jiems atrodo tinkama.

REKLAMA

Toks teismo sprendimas sukėlė šurmulį Italijoje, kur 90 proc. žmonių laiko save krikščionimis. Italijos vyriausybė tokį teismo sprendimą įvertino kaip kišimasi į šalies kultūrą, istoriją ir religiją.

Jei Italijos apeliacija bus atmesta, tai reikš, kad visoje Europos Sąjungoje iš klasių turės būti pašalinti visi religiniai simboliai.

Vatikanas jau anksčiau pareiškė, kad Europos žmogaus teisių teismas neturi jokios teisės kištis į šį grynai itališką klausimą.

REKLAMA
REKLAMA

Italijos vyriausybė teismo sprendimą vadino gėdingu, o švietimo ministrė Mariastella Gelmini teigė, kad kryžius ir italų tradicijos, o ne katalikybės simbolis.

Įstatymas, reikalaujantis, kad klasėse kabotų kryžiai, Italijoje buvo priimtas XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje ir iki šiol niekam nebuvo užkliuvęs. Tiesa, nuo 1984 metų katalikybė nebėra laikoma valstybine Italijos religija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų