REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidurio ir Rytų Europos (VRE) šalys iki šiol gana gerai išgyveno finansinę krizę ir įrodė, kad plačiai paplitęs nerimas ir skepticizmas, vyravęs prieš metus, buvo perdėti, teigia Europos bankininkystės tinklo „UniCredit“ ekonomistai.

REKLAMA
REKLAMA

Vidurio ir Rytų Europos ekonomika: atsigaunama dviem greičiais

Atsigavimas jau įsibėgėja, todėl „UniCredit“ ekonomistai didina prognozę dėl regiono bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo 2010 metais nuo 2,8% iki 3,1%.

REKLAMA

Turkijos (5,6%), Rusijos (3,4%) ir Slovakijos (3,5%) padėtis, pasak ekonomistų, yra stabili, o kai kurioms kitoms šalims, pavyzdžiui, Kroatijai (-1,5%) ar Bulgarijai (-1,0%), išbristi iš recesijos bus sunkiau. Kitaip tariant, regione atsigavimas vyksta dviem pagreičiais. Pagrindinį pavojų, anot ekonomistų, kelia euro zona, kurios finansinė rinka vėl patiria įtampą, kurią sukėlė nerimas dėl valstybių skolų.

Nors panašu, kad ateinančiais mėnesiais šalių rezultatai ir toliau bus skirtingi, keli plėtros rodikliai, susiję su pramonine gamyba ir eksportu, patvirtina, kad atsigavimo tendencijos išlieka. Atsigavimas per pastaruosius tris mėnesius ypač paspartėjo Rusijoje ir Estijoje, įrodydamas didelį šių šalių potencialą. Kadangi paklausa Azijoje ir Vakarų Europoje vis dar didėja, eksportas tampa pagrindiniu plėtros regione šaltiniu. Iš to ypač daug naudos gaus šalys, kurios yra atviriausios pasauliniam prekybos ciklui, įsitikinę „UniCredit“ specialistai. Iš kitos pusės, skirtumas tarp pasitikėjimo rodiklių ir tikrų produkcijos skaičių šiek tiek pagilėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Dviejų pagreičių atsigavimas: verslo sektorius lenkia privatųjį

Dėl griežtų priemonių, įgyvendintų sprendžiant fiskalines problemas, ir vis dar didelio nedarbo lygio, privatus vartojimas išlieka nedidelis, todėl ekonomistai nesitiki, kad ateinantį ketvirtį ši situacija keisis. Priešingai, - skolinimo dinamika labai nežymi, o atlyginimų augimas dabar yra lėtesnis negu prieškriziniu laikotarpiu ir tai prisideda prie prastų mažmeninės prekybos sektoriaus rezultatų. Dėl šių priežasčių, ekspertų vertinimu, vidaus vartojimas ir toliau turėtų lėtėti, o pagrindiniu ekonomikos atsigavimo ir greitėjančios pramoninės gamybos varikliu liks eksportas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Namų ūkių sektorius vis dar silpnas, ypač pramonės atžvilgiu

Vidaus rinkos atžvilgiu gera naujiena yra ta, kad kelios šalys imasi plačių infrastruktūrinių plėtros programų. Keli pavyzdžiai: Lenkija ir Ukraina ruošiasi 2012 metais organizuoti Europos futbolo čempionatą, Kazachstanas siekia modernizuoti savo infrastruktūrą, Rusija ruošiasi 2014 metais Sočyje vyksiančioms Olimpinėms žaidynėms, o Serbija taip pat vykdo kelis projektus. Dėl šių programų daugėja statybų, o jos palengvina „pagirias“, sukeltas ankstesnio statybų bumo. Apskritai kalbant, VRE regionas, „UniCredit“ ekonomistų įsitikinimu, išlieka svarbiu ekonomikos plėtros varikliu, nes turi didelį potencialą ir lėtai, bet stabiliai atgauna pasitikėjimą po krizės padarinių

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų