REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anapilin iškeliavusio prezidento Algirdo Brazausko sugrįžimas į didžiąją politiką 2001-aisiais nebuvo atsitiktinis. A. Brazauskas apie premjero postą galvojo dar 1997-ųjų pabaigoje, kai apsisprendė prezidento rinkimuose nedalyvauti, prisiminė tuometinis premjeras, Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius.

REKLAMA
REKLAMA

A. Brazauskas 1998-aisiais nurodė dvi atsisakymo dalyvauti prezidento rinkimuose priežastis: esą nebenori, kad Lietuvai būtų priekaištaujama dėl prezidento – buvusio komunisto ir tai, kad atėjo laikas susitvarkyti asmeninį gyvenimą. Apie norą būti vykdomosios valdžios A. Brazauskas tąsyk neužsiminė.

REKLAMA

1997-ųjų pabaigoje apie būsimus premjerus A. Brazauskas privačiai kalbėjosi ir su tuometiniu premjeru G. Vagnoriumi. „Jis nurodė atsisakymo kandidatuoti motyvus. Pagrindinis buvo tas, kad reikia užleisti vietą jauniems politikams, be komunistinės kupros. Tačiau jis taip pat užsiminė, kad nori pabandyti ką nors naudingo nuveikti vykdomojoje valdžioje“, - sakė G. Vagnorius.

Jis taip pat priminė, kad Tėvynės sąjunga tuo metu gan palankiai žiūrėjo į A. Brazauską, mat šis jiems buvo kur kas priimtinesnis nei Naujosios sąjungos kūrėjas Artūras Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA


„Viena priežasčių buvo ta, kad konservatoriai mane užkankino. Tokių chamų kaip jie nesu sutikęs. O juk visi iš inteligentiškų šeimų, tėvai profesoriai. O chamų chamai. Jei dar pagyvenčiau, norėčiau senatvėje apie tai knygą parašyti“, - interviu „Lietuvos rytui“ apie apsisprendimą nekelti kandidatūros yra sakęs A. Brazauskas.

Vienas iš tuometinių konservatorių lyderių, ekspremjeras G. Vagnorius sutinka, kad „buvo įtampų su kai kuriais TS nariais ar jų grupėmis“, tačiau, jo teigimu, konservatoriai tuo metu dėl apsisprendimo A. Brazauskui įtakos daryti negalėjo.

„Neabejotinai didžiausias prezidento A. Brazausko nuopelnas yra tai, kad dar būdamas Lietuvos komunistų partijos pirmuoju sekretoriumi jis pasirinko Lietuvą ir tuo keliu nuvedė daugumą anų metų įtakingų Lietuvos visuomenės veikėjų", - sakė G. Vagnorius.

Po sunkios ir ilgos ligos pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos prezidentas A. Brazauskas mirė šeštadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų