REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi puikiai žino, kad neretai profesija žmogui uždeda tam tikrą žymę. Kaip nepakliūti į šiuos spąstus, o pakliuvus iš jų išsivaduoti?

REKLAMA
REKLAMA

Teisininkas

Teisininką pažinsite iš tolo. Tvarkinga šukuosena, griežtas kostiumas ir portfelis - visai kaip Keanu Rivsas (Keanu Reeves) filme “Velnio advokatas". Be oficialumu dvelkiančios išvaizdos, dauguma Temidės sargų pasižymi ir pabrėžtinai santūriu elgesiu. Šie žmonės labai tiksliai ir nuosekliai atsakinėja į klausimus ir mėgsta žarstytis profesiniais terminais. Šios profesijos žmonių informuotumas ilgainiui gali viršyti leistinas ribas, ir laikui bėgant jie tiesiog tampa nuobodūs. Paprastai šią profesiją renkasi priekabūs ir pedantiški žmonės. Kadangi šios savybės ugdomos metų metus, perdėtas įtarumas tampa daugelio teisininkų charakterio bruožu. Net bendraudami asmeniškai jie yra linkę ieškoti klastos.

REKLAMA

Jei nusprendėte kovoti su “profesine deformacija", nereikia nusiteikti: “Niekada netapsiu tokiu užkietėjusiu nuoboda kaip..." Tokiu atveju pernelyg sutelksite dėmesį į kovą su pačiu savimi, todėl dar labiau imsite save kontroliuoti. Psichologų patarimas - ugdyti humoro jausmą. Gebėjimas pasijuokti iš savęs padeda išsaugoti blaivų protą ir nevirsti nuobodžiu sausuoliu.

Buhalteris

Kai kurie psichologai juokauja: buhalteris - tai diagnozė. Ko gera, pakeisti specialybę buhalteriui būtų gerokai sunkiau nei bet kurios kitos profesijos atstovui. Nemažai žmonių taip įsijaučia į dalykiško žmogaus vaidmenį, kad pedantiškumą ir pomėgį viską tiksliai fiksuoti perkelia į asmeninį gyvenimą. Buhalteriai viską daro teisingai, bet kokie kraštutinumai juos gąsdina ir nuteikia įtariai. Mokykloje jie mokosi dešimtukais, aukštąsias mokyklas baigia su pagyrimu. Jie vienoje darbovietėje mielai dirbtų iki pensijos. Pedantiškumą buhalteriai neretai perkelia ir į šeimą. Jų sutuoktiniai gali būti ramūs - šeimos biudžeto planavimas yra patikimose rankose, o bute visada bus tvarka ir švara. Bijote virsti nuoboda? Atsiplėškite nuo popierių ir daugiau bendraukite su žmonėmis. Aplinkui vyksta daug įdomaus. Pramogaukite, išbandykite neįprastas sporto šakas. Formalistui gali daug padėti giminės ir draugai, akivaizdžiai įrodydami, kad neapibrėžtumas ir rizika kartais turi savų pliusų.

REKLAMA
REKLAMA

Kariškis

Šie žmonės nuo mažumės pripranta prie griežtos drausmės. Paprastai kariškiai “rikiuoja" namiškius, versdami juos paklusti. Atsargos kariškis - klasikinis namų tirono ir diktatoriaus pavyzdys. Psichologų manymu, kariškio profesija asmenybę deformuoja būtent taip, kad ką nors atitaisyti yra nebeįmanoma. Kariškis - ne profesija, o gyvenimo būdas, čia nepadeda net humoro jausmas, kurio kariškiai arba neturi, arba jis būna itin specifinis. Kartu kariškiai puikiai prisitaiko prie civilio gyvenimo. Didelis kariškių pranašumas yra tas, kad jie tampa puikiais šeimos žmonėmis ir gynėjais. Palikti šeimą jiems neleidžia garbės kodeksas, be to, tvirta šeima yra karininko įvaizdžio dalis. Tad nesukite galvos dėl trūkumų - geriau ugdykite teigiamas savybes, būdingas jūsų profesijos atstovams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas

Gydytojo darbas yra labai atsakingas, o darbas ekstremaliomis sąlygomis paveikia asmenybės bruožus. Visiems žinomas medikų cinizmas tampa savotiška psichologine gynyba nuo ligonių baimės ir kasdienių kančių. Juodasis humoras, kurį gydytojas gali sau leisti tarp kolegų, nepastebimai perkeltas į draugų ir artimųjų aplinką, gali užgauti aplinkinių jausmus. Kai kada medikai taip įpranta slėpti emocijas, kad nepasakoja apie darbą ir savo išgyvenimus. Į tragiškus kasdienio gyvenimo įvykius gydytojai reaguoja santūriai ir net abejingai. Tačiau tai, kas atrodo abejingumas, iš tiesų būna pačių susiręsta psichologinė siena. Psichologai pataria pasakoti apie savo išgyvenimus artimiesiems ir nepamiršti užuojautos, kurios jie taip laukia. Nemalonumus palikite darbe, o už medicinos įstaigos sienų darykite viską, kad išvengtumėte papildomo streso: vaikštinėkite, skaitykite knygas ir žiūrėkite filmus, kuriuose nėra prievartos.

REKLAMA

Psichologas

Dažniausiai psichologo profesiją žmonės renkasi norėdami pirmiausia susigaudyti savyje. Kažkas jiems kelia nerimą ir jie nori išmokti susidoroti su savo specifinėmis problemomis, tik keista, kad paprastai psichologai iki gyvenimo pabaigos taip ir nesugeba jų atsikratyti. Vienu atveju jie nepastebi “konteksto" ir pradeda kapstytis kituose žmonėse, juos tardo ir, baisiausia, bando piršti savo patarimus. Kitas profesinio nukrypimo variantas yra susijęs su meistrišku mokėjimu manipuliuoti. Tokie žmonės moka bendrauti, puikiai pastebi kitų silpnybes. Išnaudodamas aplinkinius, psichologas lengvai pasiekia savo, o kiti taip ir nesupranta, kaip jam tai pavyko. Patarimas: pasistenkite aiškiai atskirti asmeninį gyvenimą ir darbą. Aplinkinių nevertinkite kaip mokslinių tyrinėjimų objektų. O manipuliuoti asmeniniuose santykiuose yra visiškai nepriimtina, juo labiau kad ieškodami poteksčių ir bandydami prasiskverbti į pasąmonę netenkate paprasto, nuoširdaus bendravimo džiaugsmo.

REKLAMA

Pardavimo vadybininkas

Šis darbas moko gudrumo ir vinklumo. Gebėjimas įkišti nepaklausią prekę - tai tikras menas, o prasta prekės kokybė verčia gudrauti. Dar vienas šios profesijos žmonių trūkumas - plepumas. Darbe jiems tenka daug kalbėti, ir tai tampa įpročiu. Taip pat jiems yra būdingas tam tikras artistiškumas. Pasistenkite bent laisvalaikiu atsiriboti nuo minčių apie darbą. Taip pat šie žmonės išsiskiria pernelyg dideliu priekabumu: net pirkdamas kokį menkniekį vadybininkas negali atsikratyti minties, kad jį yra bandoma apmauti. Nepagrįsto įtarumo atsikratyti yra nesunku: kadangi įpratote naudotis didelio masto informacija, bandykite pirkiniui ruoštis iš anksto, pavyzdžiui, beveik viską apie prekę ar paslaugą galima sužinoti internete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokytojas

Mokytojai visur dirba mėgstamą darbą - moko. Paprastai pedagogai yra linkę save pervertinti, ir tai visiškai nepriklauso nuo jų padėties. Mokytojams yra sunku pasikeisti, jie įprato primesti savo požiūrį aplinkiniams ir nemoka paklusti kitiems, iš čia jų diktatoriškas elgesys ir valdingumas. Jie atkakliai siekia įrodyti aplinkiniams, kad yra lyderiai, ir sulaukti pripažinimo.

Jei pakeitėte veiklos rūšį, mokykitės paklusti - privalote suprasti hierarchijos dėsnius. Pasistenkite pakeisti savo vaidmenį, tapkite mokiniu, kuris mokosi naujo dalyko. O šeimoje reikia būti išmintingesniems. Viena yra per pamoką pataisyti mokinį, o kita - išsakyti pretenzijas sutuoktiniui. Sutuoktinis ar sutuoktinė - ne vaikas, ir tai būtina įsisąmoninti. Pabandykite įsivaizduoti save pašnekovo vietoje, sąmoningai ieškokite situacijų, kuriose užimtumėte “žemesnę" padėtį. Galbūt, savo kailiu patyrę įsakymų ir komandų “žavesį", atsargiau komanduosite kitiems. Nuolatinė saviugda ir kantrybė - toks psichologų patarimas mokytojams.

Parengta pagal "Respublikos" priedą "Julius/Brigita"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų