REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirus Prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui Seime vyks gedulingas Seimo posėdis. Apie tai sekmadienį pranešė Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Bus paminėta ne tik tylos minute. Bus rengiamas iškilmingas gedulingas posėdis. Noriu priminti, jog A. Brazauskas buvo ne tik Prezidentas, Ministras Pirmininkas, bet ir Seimo Pirmininkas“, - sakė I. Degutienė.

REKLAMA

Šeštadienį valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą dėl prezidento Algirdo Brazausko laidotuvių komisijos sudarymo.

Prezidento Algirdo Brazausko laidotuves ketinama rengti ketvirtadienį, liepos pirmąją.

„Tokia data yra svarstoma ir kol kas yra preliminari“, - Eltai teigė A. Brazausko laidotuvių komisijos narys, Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys.

Į pirmąjį oficialų posėdį Prezidento A. Brazausko laidotuvių komisija rinksis pirmadienį. Jai vadovaus Prezidentūros kancleris.

REKLAMA
REKLAMA

Po sunkios ir ilgos ligos pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos Prezidentas mirė šeštadienį.

Reiškė užuojautą

Užuojautą dėl Brazausko mirties pareiškė Europos Komisijos Pirmininkas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuel Barroso).

„Reiškiu gilią užuojautą Lietuvos žmonėms dėl Lietuvos Prezidento ir Ministro Pirmininko Algirdo Mykolo Brazausko mirties.

Būdamas Prezidentu ir Ministru Pirmininku Algirdas Mykolas Brazauskas labai daug prisidėjo prie savo šalies integracijos į Europos Sąjungą. Mes glaudžiai bendradarbiavome, aš pažinojau jį kaip tikrą valstybės veikėją, kuris tvirtai rėmė mūsų Europos projektą ir jo vertybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu su manimi užuojautą ir pagarbą reiškia visa Europos Komisija“, - sakoma Europos Komisijos Pirmininko pareiškime.

Su Lietuva dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) derėjęsis tuometinis plėtros eurokomisaras Giunteris Ferhoigenas (Guenter Verheugen), reikšdamas užuojautą dėl Prezidento Algirdo Brazausko mirties, sako jį visada prisiminsiąs kaip stiprų lyderį, savo šaliai norėjusį geriausio.

„Aš asmeniškai jo niekada nepamiršiu. Mes vedėme labai naudingas derybas, jis stengėsi padaryti tai, ką galėjo. Ponas Brazauskas išliks savo šalies istorijoje“, - reikšdamas užuojautą dėl netekties Eltai sakė G. Ferhoigenas.

REKLAMA

Buvęs eurokomisaras sako prisimenantis Prezidentą A. Brazauską kaip žmogų, kuriuo galima pasitikėti, besilaikančią žodžio, stiprią asmenybę.

Žvelgdamas į praeitį iš dabarties perspektyvos G. Ferhoigenas sako manantis, kad A. Brazauskui pavyko per derybas dėl narystės ES pasiekti tai, kas yra geriausia jo šaliai.

„Svarbiausia, kad tapote ES nariais. Tai padaryti pavyko", - teigė buvęs ES plėtros komisaras.

Nuoširdžią užuojautą mirusiojo artimiesiems ir visiems Lietuvos žmonėms, agentūrai LETA pranešė Latvijos prezidento spaudos tarnyba.

REKLAMA

Laiške Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei Latvijos prezidentas Valdis Zatleras pabrėžė asmeninį A. Brazausko indėlį formuojant Latvijos ir Lietuvos santykius lūžio momentais.

„Neabejotinai Lietuvos patrioto Algirdo Brazausko vardas užrašytas naujausioje Baltijos šalių istorijoje“, - pažymėjo Latvijos prezidentas.

Užuojautą dėl Prezidento A.Brazausko mirties pareiškė ir kiti užsienio bei Lietuvos politikai.

Politologai: Lietuva neteko vieno ryškiausių politikų

Politologai sako, kad Lietuva neteko vieno ryškiausių politikų, išsiskyrusių savo stipriom lyderio savybėm ir charizma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„A. M. Brazauskas – vienas iš poros paskutinių trijų dešimtmečių Lietuvos politikų, kurie darė didžiausią įtaką Lietuvos valstybei ir jos tapsmui nepriklausoma valstybe. Ne jis buvo iniciatorius, bet jis, turėdamas galimybę priešintis ir vykdyti Kremliaus liniją, to nedarė.

// // //

A. Brazauskas, kaip ir daugelis racionalesnių tos nomenklatūros atstovų, nesitapatino 100 proc. su Kremliaus ideologija. Tam tikra prasme buvo Lietuvos patriotai, viešai deklaruodami kitus dalykus ir prisitaikydami prie aplinkybių“, – komentavo politikos apžvalgininkas Antanas Kulakauskas.

REKLAMA

„Nežinau, kiek tai yra mano galvoje susiformavęs vaizdinys, o kiek pačiam A. Brazauskui tai buvo svarbus, kiek jis buvo kaip lūžis – tada, kai jis baigė savo pirmąją kadenciją. Pirmiausiai tai buvo jo viešas argumentavimas atsisakant antros kadencijos. Ir tada jis viešai liudijo, kad galbūt Lietuvai iš tikrųjų reikia kitokių žmonių. Vis tik mes ateinam su labai prieštaringa praeitimi, vis tik mes esam iš anos praeities, o Lietuvos proveržiams reikėtų kažko naujo.

Mano akyse tai buvo neišpasakytai doras ir kilnus pasakymas, kuris išduoda ir paties A. M. Brazausko požiūrį į save, į savo biografiją nepaisant, kaip toje oficiozinėje plotmėje visa tai galėjo būti komentuojama“, – kalbėjo istorikas Egidijus Aleksandravičius.

REKLAMA

„Algirdas M. Brazauskas buvo išskirtinis politinės lyderystės pavyzdys Lietuvoje. Jam tarsi natūraliai buvo būdingas sugebėjimas kreiptis į žmones suprantama kalba, suprantamu teksu, mintimis ir   tokiu būdu, kuris to pasitikėjimo jausmo tiesiog įkvėpdavo.

Žiūrėdami į daugelio kitų partijų lyderius, valstybės, vyriausybės vadovus, na, kartais žmonėms tiesiog pritrūksta to tikėjimo, kurį A. Brazauskas suteikdavo natrūraliai“, – LTV naujienų tarnybai komentavo politikos apžvalgininkas Vladimiras Laučius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų