REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tolimųjų reisų vairuotojai visame pasaulyje priklauso padidėjusios rizikos grupei užsikrėsti ŽIV ar lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI), Lietuvoje - taip pat. Kai kuriose ES šalyse tolimųjų reisų vairuotojams vaistinėlėse privaloma turėti prezervatyvų. Apie tai pradėta kalbėti ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vairuotojai - rizikos grupė

ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“ Lietuvoje planuoja vykdyti projektą „Saugumas kelyje", kurio metu bus siekiama šviesti tolimųjų reisų vairuotojus ir taip apsaugoti juos nuo rizikingų atsitiktinių lytinių santykių.

REKLAMA

Kaip „Respubliką“ informavo „Demetros“ vadovė Svetlana Kulšis, tolimųjų reisų vairuotojai - viena iš ŽIV ir LPI rizikos grupių. Programos tikslas - propaguoti prezervatyvus, kad visi tolimųjų reisų vairuotojai savo transporto priemonės vaistinėlėje jų turėtų.

„Lietuvoje vis sparčiau plinta ŽIV infekcija, o jos plitimą skatina nesaugus lytinis elgesys, kurio pasekmės gali būti labai pavojingos, - sakė S.Kulšis. - Įvairiose šalyse, taip pat ir Lietuvoje, susikūrė ištisas seksualinių paslaugų tinklas, stebinantis savo įvairove. Tai merginos, keliaujančios kartu su vairuotojais, merginos, dirbančios pasienio ruože, muitinių terminaluose, moteliuose, tiesiog pakelėse. Dėl laiko bei informacijos stokos vairuotojai dažnai rizikuoja užsikrėsti įvairiomis lytiškai plintančiomis ligomis, ŽIV\AIDS".

REKLAMA
REKLAMA

„Demetros" turimais duomenimis, apie 82 proc. tolimųjų reisų vairuotojų naudojasi sekso darbuotojų teikiamomis paslaugomis, todėl visame pasaulyje tolimųjų reisų vairuotojai priskiriami rizikos grupei ŽIV plisti.

„2000 m. Pasaulinėje AIDS konferencijoje, vykusioje Durbane, Afrikoje, viena sesija buvo skirta tolimųjų reisų vairuotojams. Konstatuota, kad vienas iš nepalankių rizikos faktorių - didžiulis ir ilgalaikis šiai profesijai priklausančių asmenų mobilumas", - teigia S.Kulšis.

Pasak „Demetros" vadovės, glaudūs ekonominiai ryšiai sieja didžiulius pramonės miestus bei uostus, kurie yra epideminiai minėtų infekcijų plitimo židiniai. Intensyvėja prekybos ryšiai su Rytų Europa. Beveik visi transporto keliai, vedantys į Vakarų Europą, kerta Lenkijos teritoriją, kuri garsėja kaip palanki darbo vieta sekso darbuotojoms iš Rytų Europos - merginos ten kaip grybai stovi pakelėse. Kaliningrado srityje daugiau nei 60 proc. moterų, teikiančių seksualines paslaugas, yra infekuotos ŽIV. Baltarusijoje pernai atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei 60 proc. moterų, teikiančių seksualines paslaugas, ten nenaudoja apsaugos priemonių. Visa tai sudaro palankias sąlygas plisti įvairioms LPI, tarp jų ir ŽIV\AIDS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori pakeisti požiūrį

„Kad visa tai vyksta - niekam ne paslaptis. Tuo tarpu prezervatyvai yra gana brangūs, neretai pakeliui jų nėra kur nusipirkti, tad dažniausiai lytiniai santykiai vyksta be apsaugos priemonių, - teigia S.Kulšis. - Todėl mūsų tikslas - šviesti ar apsaugoti mūsų tolimųjų reisų vairuotojus, informuoti juos, kad lytinių santykių metu galima užsikrėsti ŽIV bei LPI".

„Demetra" planuoja organizuoti akciją ir vežėjams nemokamai padalyti prezervatyvų. Ateityje laukia ir pokalbis su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais - bus siūloma reglamentuoti, kad tolimųjų reisų vairuotojams prezervatyvai vaistinėlėse būtų privalomi.

REKLAMA

„Mes norime pakeisti požiūrį į prezervatyvus. Tai, kad įdėsime juos į vaistinėlę, visiškai nereiškia, kad vyrai privalės naudotis sekso paslaugomis. Tiesiog norime, kad jie suvoktų, jog turi rūpintis savo sveikata, o prezervatyvas šiuo metu yra efektyviausia priemonė, apsauganti nuo lytiškai plintančių infekcijų ir ŽIV. Mes nesiruošiame skaityti vairuotojams paskaitų - mes tiesiog norime juos apsaugoti".

SKAIČIAI

2009 m. Lietuvoje diagnozuota 180 naujų užsikrėtimo ŽIV atvejų ir tai beveik dvigubai daugiau nei 2008 m. (buvo 95 nauji ŽIV atvejai).

REKLAMA

Pernai naujai užsikrėtė 131 vyras ir 49 moterys.

Iš viso 2010 m. sausio 1 d. Lietuvoje diagnozuoti 1581 ŽIV infekuoti asmenys.

ŽIV infekuotų vyrų beveik 5 kartus daugiau nei moterų. Atitinkamai 1314 ir 267.

43 asmenys (23,9 proc. visų naujai registruotų atvejų) pernai užsikrėtė ŽIV per lytinius santykius.

Užsikrėtusių ŽIV amžiaus vidurkis kasmet jaunėja. 2009 m. užsikrėtusiųjų ŽIV amžiaus vidurkis - 34 metai (2008 m. - 35 metai).

Lietuvoje 2009 m. dėl chlamidinės infekcijos ištyrus 16 355 asmenis aptikti 1775 užsikrėtimo atvejai. Tai reiškia, kad vienas iš dešimties besitiriančių asmenų gavo teigiamą tyrimo rezultatą, t.y. buvo diagnozuota chlamidinė infekcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2009 m. Lietuvoje buvo registruotas 391 gonorėjos atvejis, 330 - sifilio.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro inf.

Algimantas KONDRUSEVIČIUS - Vežėjų asociacijos „Linava" prezidentas:

Mes jau esame bendradarbiavę su Lietuvos AIDS centru ir vykdę prevencines akcijas, kurių metu vairuotojams buvo dalijami prezervatyvai, teikiama informacija apie lytinių santykių metu plintančias ligas. Tokios praktikos jau turime. Manau, toks dalykas reikalingas, nes žmogus yra žmogus... Kai kurie automobilių gamintojai jau dabar komplektuodami vaistinėles įdeda į jas prezervatyvų.

Tačiau nemanau, kad reikėtų reikalauti, jog prezervatyvai būtų privalomi tolimųjų reisų vairuotojų vaistinėlėse. Jeigu žmogus yra pakankamai sąmoningas, disciplinuotas, jis neieško nuotykių ant kiekvieno kampo. Tie, kuriems reikia, prezervatyvais gali pasirūpinti patys. O bet kokia prievarta sukelia atmetimo reakciją, gimdo pasipriešinimą. Be to, toks reikalavimas gali būti dar viena galimybė nesąžiningiems pareigūnams bausti vairuotojus ar reikalauti iš jų kyšių. Tai, ar rizikuoti savo ir artimųjų sveikata, kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Vaistinėlėse privalomai turi būti tai, kas reikalinga pirmajai pagalbai suteikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų