REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biudžeto deficitas: stebimųjų sąraše atsidūrė Kipras, Danija ir Suomija

Kipras, Danija ir Suomija pateko tarp valstybių, kurių biudžeto deficitas pernelyg didelis ir gali kelti pavojų Europos ekonomikai. Europos Komisija rekomenduoja įtraukti šias šalis į valstybių, kurių viešųjų finansų sistemos turi būti atidžiai stebimos, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Stebimų valstybių sąraše, į jį įtraukus šias tris valstybes, bus beveik visos ES šalys, išskyrus Liuksemburgą. Tik jo biudžeto deficitas neviršija 3 % bendrojo vidaus produkto - ES limito. 2009 m. pabaigoje Liuksemburgo biudžeto deficitas buvo apie 2 %.

REKLAMA

Iki šiol sumažinti deficitą įsipareigojo 12 ES šalių. Šiuo tikslu jos mažina valstybės išlaidas ir imasi pajamų didinimo priemonių. Anot Komisijos, šios priemonės veiksmingos. Tarp šių valstybių - Airija, Italija, Portugalija ir Ispanija - 4 šalys, kurių didelė nacionalinė skola slegia visos euro zonos pečius.

Vokietija, atsiliepdama į susirūpinimą, kad didelis jos prekybos perteklius kenkia kitų ES šalių ekonomikai, ėmėsi skatinti vartotojų išlaidas. Vokietija taip pat parengė deficito mažinimo priemones 2011 metams ir vėlesniam laikotarpiui.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausioje Komisijos ataskaitoje taip pat analizuojama Austrijos, Belgijos, Čekijos, Prancūzijos, Nyderlandų, Slovakijos ir Slovėnijos biudžeto deficito padėtis.

Kaip ir visoms kitoms į stebėjimo sąrašą įtrauktoms šalims, Komisija pasiūlė Kiprui, Danijai ir Suomijai terminą, iki kurio šios šalys turi ištaisyti biudžeto deficitą. Suomija tai padaryti turės iki 2011 m., Kipras - iki 2012 m., o Danija - iki 2013 m.

Kipro biudžeto deficitas praėjusiais metais buvo 6,1% BVP. Tikimasi, kad šiais metais Danijos biudžeto deficitas bus 5,4 %, o Suomijos - 4,1 % BVP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol šios šalys atrodė finansiškai stabilios. Už pinigų reikalus atsakingas ES Komisijos narys Ollis Rehnas tvirtino, kad staigiai išaugęs biudžeto deficitas rodo, kad ekonomikos krizė labai stipriai paveikė valstybių išlaidas.

EU stabilumo ir augimo pakte nustatytu 3 % biudžeto deficito limitu siekiama apsaugoti euro zoną nuo pusiausvyros sutrikimų, dėl kurių gali kilti nepasitikėjimas euro zona, kaip praėjusį mėnesį per Graikijos skolų krizę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų