REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš pusmetį startavusio žurnalo „Gala“ vyriausioji redaktorė Livija Gradauskienė mieliau mestų žurnalistiką nei nepelnytai įskaudintų žurnalo herojų.

REKLAMA
REKLAMA

Žiūrėti į akis

− Ar vadovavimas žurnalui − radikalus profesijos pasikeitimas? – „Balsas.lt savaitė“ pasiteiravo žurnalistės, radijo bei televizijos laidų vedėjos L. Gradauskienės.

REKLAMA

− Ne. Radikalus profesinis pasikeitimas būtų, jei nuspręsčiau operuoti skrandžio opą. Sritis yra ta pati, bet, kaip ir kiekviename darbe, keičiasi specifika.

− Jūsų vadovaujamam žurnalui − pusė metų. Gal jau girdėjote kokių nors atsiliepimų?

− Malonu išgirsti atsiliepimų, kokių ir tikėjaisi. Norėjosi, kad žurnalas turėtų savo savastį, kad skaitydamas jį žmogus maloniai ir įdomiai praleistų laiką, o svarbiausias mano rūpestis − išlaikyti elementarų padorumą, žmogiškumą ir, kiek įmanoma, nutolti nuo mus bangomis užplūstančio bulvaro ir nesibaigiančio juodo kapstymosi po žmonių gyvenimus. Puikiai suprantu, kad egzistuoja ir intriga...

REKLAMA
REKLAMA

Be to, padorumo kriterijus sunku pritaikyti kartais absoliučiai nepadoriai besielgiantiems ir mūsų išlaikomiems politikams bei valdininkams. Čia žurnalistas privalo nepamiršti, kad jis – sarginis šuo. Gal ir nekomerciškai nuskambės, bet išlikti žurnalo redaktore man nėra taip gyvybiškai svarbu, kad pasiryžčiau padaryti bet ką: tikrai nestovėsiu po langais ir nefotografuosiu, o ir bet ko nerašysiu. Man svarbiau susitikus žurnalo herojų – drąsiai žiūrėti jam į akis.

Aplinkybės verčia keistis

− Ar galite visiems žiūrėti į akis?

− Nemanau, kad kaip žurnalistė būčiau labai smarkiai kam nors ko nors pridirbusi. Žinoma, „mergaičių“ laikais mes su Asta Stašaityte patraukdavome per dantį ne vieną spaudos herojų, bet to niekada nedarydavome su pykčiu ar pagieža – tik aštrus liežuvis ir smagus humorėlis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stengiuosi nepatekti į situaciją, kurioje reikėtų daryti tai, kas man nepriimtina. Žinoma, viskas gana sudėtinga, nes keblu ir iš esmės neįmanoma iš anksto atspėti, koks bus projektas, kai jis išvys dienos šviesą.

Pavyzdžiui, laida „TV Antis“. Jos sumanymas buvo kitoks nei tai, ką vėliau pamatė žiūrovai.  Humoro laidoje apie šiandienes aktualijas atsirado nuo mūsų visiškai nepriklausančių aplinkybių. Lietuvoje nutiko Drąsiaus Kedžio istorija, ir mes tiesiog negalėjome išvengti tos temos. Atsidūrėme spąstuose. Privalai apie tai šnekėti. Rimtai, nerimtai arba išvis nešnekėti negali. Ir štai griuvo visa laidos koncepcija. Buvau dėl to šiek tiek nuliūdusi.

REKLAMA

Bulvaras

− Ar jums visi gali žiūrėti į akis?

− Turiu nemalonią istoriją su vienu leidiniu, kuris vėliau numirė liūdna mirtimi. Kaip draugai juokauja: „su tavim, ragana, susidėti yra pavojinga“. Situacija buvo absoliučiai bulvarinė.

Pasimatymų šou „Myli nemyli“, kurią tuo metu vedžiau, dalyvavo viena mergina. Ji, kaip vėliau paaiškėjo, internete publikuodavo savo erotines nuotraukas. Iš būsimų laidos dalyvių laidos prodiuseriai gaudavo anketas ir, jei mums tikdavo, kviesdavo juos į laidą.

To leidinio redaktorė, ieškodama, ką galėtų pateikti smagaus ir pikantiško, susirado tą mergaitę ir padarė viršelio medžiagą, kuri atrodė taip: didžiulė Gradauskienės nuotrauka ir antraštė „TV laidoje – sekso maniakė“.

REKLAMA

Kažkur kamputyje buvo ir tos „išdykusios“ laidos dalyvės mažutė pikantiška nuotraukytė. Man paskambinusi žurnalistė „pasiteisino“, kad vidiniuose leidinio puslapiuose viską parašys, kaip iš tiesų yra, bet štai viršelio reikia intriguojančio. Nervų tuomet ta istorija kainavo. Nors liūdniausia, kad jauna žurnalistė paklūsta liepimams vykdyti tokias idiotiškas užduotis.

Tikiu, kad visada gali rinktis, kaip elgtis, o kaip − nesielgti. Jokiu būdu nesakau, kad bulvaras neturi teisės egzistuoti, tik nežinau, juokinga ar graudu, kad žmonės dirbdami pošlykščius darbelius net tų milijonų nesusikrauna. Juk jei jau parduodi sąžinę, tai bent brangiai, ar ne? Čia, žinoma, juodokai juokauju... O jei rimtai, jau seniai supratau, kad pasaulyje egzistuoja ir teigiami, ir neigiami reiškiniai – tik mes patys atsakingi už tai, kuriuos į savo gyvenimą įsileidžiame. Nereikia nieko kaltinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TIK faktai

L. Gradauskienė 2004 metais dalyvavo tarptautiniame Rusijos ir Baltijos šalių rengtame televizijos konkurse „Baimės faktorius“ ir jį laimėjo.

Ji taip pat dalyvavo LNK televizijos rengtame muzikiniame realybės šou „Žvaigždžių duetai“ antrame sezone su Radžiu.

Livijos vestos radijo ir televizijos laidos: „Tarp mūsų mergaičių“ (M-1), „Prie kavos“ (LTV), „Nacionalinė muzikos lyga“ (LNK), „Myli nemyli“ (LNK), „Mano žvaigždė“ (LNK), nacionalinė Eurovizijos konkurso atranka „Dainų daina“ (LTV), nacionalinis chorų konkursas „Lietuvos balsai“ (LTV), „TV Antis“ (TV3).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų