REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Likus „savaitėms“ iki sprogimo naftos platformoje Meksikos įlankoje, BP buvo perspėta dėl rastų saugumo įrangos spragų, teigia darbuotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša BBC, kuri remiasi naftos platformos „Deepwater Horizon“ darbininku Tyrone'u Bentonu, saugumo spragos buvo žinomos, tačiau nuspręsta netaisyti sugedusio įrenginio, o jį išjungus pasikliauti atsarginiu.

REKLAMA

BP teigia, kad už naftos platformos priežiūrą ir įrangą yra atsakinga „Transocean“. Ši savo ruožtu teigia, kad prieš avariją visi įrenginiai buvo patikrinti ir jie veikė puikiai.

Balandžio 20 dieną įvykus sprogimui naftos platformoje žuvo 11 žmonių. Šiandien žinoma, kad nelaimė įvyko todėl, kad nesuveikė vadinamoji apsauga nuo naftos tryškimo iš gręžino (angl. Blowout preventer, BOP).

BOP sukonstruotas taip, kad įvykus nelaimei galėtų nutraukti naftos gavimą pagrindiniame gręžinio vamzdyje. Kaip teigia BBC šaltinis, būtent šio įrenginio „smegenys“, atsakingos tiek už elektroniką, tiek už hidrauliką, buvo sugedusios.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak T. Bentono, platformos darbuotojai apie gedimą informavo įmonės atstovus, tačiau jie, nenorėdami stabdyti produkcijos, paprasčiausiai vietoj sugedusio įrenginio įjungė atsarginį. „Jie turi kontrolės kambarį, iš kurio galima vieną įrenginį išjungti, kitą įjungti. Jie taip padarė tam, kad nebūtų stabdoma gamyba“, – cituojamas T. Bentonas.

Jis teigia nežinantis, ar sugedęs prietaisas buvo įjungtas prieš pat nelaimę. Pasak ekspertų, norint pakeisti sugedusią įrangą reiktų vienai dienai stabdyti naftos gamybą, o BP tai būtų kainavę 500 tūkst. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Henry'is Waxmanas, JAV Atstovų rūmų kongresmenas, tiriantis naftos išsiveržimo priežastis jau apkaltino BP taupymu saugumo sąskaita.

„BP dėl finansinių priežasčių darė daugybė sprendimų, kurie buvo pavojingi ir sukėlė katastrofą“, – cituojamas demokratas H. Waxmanas.

Pasak kongresmeno, BP taupė ne tik BOP remontui, tačiau ir pati naftos platforma nebuvo saugiai suprojektuota, buvo atlikta daugybė neleistinų modifikacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų