REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų pabaigoje pradėto modernizuoti dvylikaaukščio daugiabučio namo Tilžės g. 26 gyventojai dabar jaučiasi vargingesni už vargšę pusiau skustą, pusiau luptą ožkelę. Neseniai bendrijos gyventojai gavo Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnų pranešimą, kad dėl ikiteisminių tyrimų namo renovacijos darbai negalės vykti dar tris mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Po trijų mėnesių išardyti pastoliai

Vasario 10 dieną Tilžės g. 26 daugiabučio namo savininkų bendrija gavo STT pranešimą, kuriame teigiama, jog Šiaulių miesto apylinkės nutartimi namo modernizavimo darbai sustabdomi tris mėnesius (apie šią situaciją ir gyventojų blogas nuojautas "Šiauliai plius" savaitraštyje buvo rašyta kovo mėnesio 12 dienos numeryje – aut. pastaba), o gegužės 11 dieną - dar vieną pranešimą: namo modernizavimo darbai stabdomi dar tris mėnesius.

REKLAMA

Kai gegužės pradžioje buvo pradėti ardyti bei vežti pastoliai, namo gyventojai pasijuto dar dramatiškesnėje situacijoje. Išvežus pastolius, atsivėrė susitraukusi, spalvą ir gerąsias technines savybes praradusi šiltinimo medžiaga bei lyg peilių kotai į sienas įgręžti pastolių tvirtinimo elementai. Negana to, virš daugiabučio namo savininkų bendrijos narių galvų pakibo ir naujos sąskaitos.

Rangovas pateikė sąskaitas

Tilžės g. 26 daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkė Jolita Kaupienė sako, kad gegužės mėnesį iš rangovo UAB "Sanda" atėjo ir sąskaita–faktūra apmokėti už atliktus darbus ir medžiagas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Kaupienės, sąskaitas-faktūras gegužės mėnesį gavo ir Būsto bei urbanistinės plėtros agentūra. Tačiau kol vyksta ikiteisminis tyrimas, Būsto agentūra už renovacijos darbus atsisakė mokėti.

"Rangovas už atliktą darbų dalį ir panaudotas medžiagas paprašė sumokėti 120 tūkst. litų, - sakė J. Kaupienė. - Tikrai negalėtume pasiskųsti, kad darbai buvo atlikti blogai. Dvi sienos buvo uždengtos dviejų sluoksnių šiltinimo medžiaga, kaip ir priklauso. Tačiau bėda ta, kad kai vasarį "Sanda" darbus sustabdė, tai, kas buvo atlikta, liko neužkonservuota, tad visas gerai atliktas darbas nebeteko savo vertės."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi rangovai konservavimo darbais nepasirūpino, namo savininkų bendrijos atstovų gegužės 30 dienos susirinkime buvo nutarta už atliktus darbus ir panaudotas medžiagas nemokėti.

Valstybės parama gali nuplaukti

Pasimetę ir nusivylę - taip keliais žodžiais gyventojų nuotaikas, gegužės 30-ąją tvyrojusias bendrijos narių susirinkime, apibūdino bendrijos pirmininkė J. Kaupienė. Gyventojams akivaizdu, kad šiltinimo medžiaga jau sugadinta, išplyšusi, ją reikia pakeisti, o renovacija žlunga. Renovacija, kurią bendrija pagal sutartį su Būsto agentūra privalo atlikti iki 2011 m. pradžios, blogiausiu atveju – iki kitų metų vidurio. Tačiau net pusmečiui nukėlus namo modernizavimo pabaigą bendrija nesijaustų išgelbėta.

REKLAMA

"Jei šią vasarą nebus baigta įrengti nauja šildymo sistema, žiemą tų darbų neužbaigs jokia specialistų firma, - gyventojų nusivylimą žurnalistams išsakė J. Kaupienė. – Kol kas pakeisti tik karšto vandens ir kanalizacijos vamzdynai, bet tik butuose; rūsyje betonavimo darbai kol kas nebaigti, namo šildymo sistema nesujungta su miesto vamzdynu. Mums gresia ir pusės milijono litų valstybės paramos netekimas, nes vienas iš sutarties su Agentūra punktų pabrėžia, jog parama nutraukiama, jeigu darbai stabdomi ilgiau nei tris mėnesius."

REKLAMA

Dalis gyventojų įsiskolino bankui

Pagal sutartį su banku nuo nepanaudotos sumos bendrijai kasdien skaičiuojamos 0,2 proc. palūkanos, paskola – milijoninė, o pinigus iš banko reikia panaudoti iki 2011 m. pradžios.

"Bankui kas mėnesį bendrija sumoka po 165 Lt. Vien už dokumentų tvarkymą ir draudimą sumokėti beveik 35 tūkstančiai litų. Jei sutartis su rangovu nutrūks, namo gyventojams niekas nekompensuos šių išlaidų", - nelinksmai pastebi J. Kaupienė.

Tik trečdalis 48 butų namo gyventojų galėjo apsieiti be banko paskolos. Jiems dar gali tekti mokėti už nebaigtus darbus, kuriuos atliko rangovas "Sanda".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai jaučiasi apgauti du kartus

Pirmą kartą, pasak J. Kaupienės, juos apgavo valstybė, žadėjusi kompensuoti 50 proc. darbų ir tik vėliau prabilusi apie 35 proc. Antras kartas – tai renovacijos sustabdymas. Kodėl negalėjo leisti bent tas dvi sienas (apie 800 kv. m – aut. pastaba), apdengtas šiltinimo medžiaga, uždengti dar ir viršutiniu šiltinimo sluoksniu, kad vata nebūtų sugadinta? To gyventojai klausia tik vienas kito, nes teisėsauga jiems jokių atsakymų neduoda.

J. Kaupienė pasakojo, kad gyventojų susirinkime buvo nuspręsta prašyti leisti rengti kitą konkursą. Bendrija taip pat prašė galimybės vienašališkai nutraukti sutartį su UAB "Sanda". Kol kas leidimas organizuoti kitą konkursą neduotas.

REKLAMA

"Šiuo metu vykstančiame ikiteisminiame tyrime tiriama, ar vykdant rangos darbų pirkimo konkursą nebuvo padaryta pažeidimų, - sakoma Būsto rūmų prezidento Juozo Antanaičio pasirašytame rašte Tilžės g. 26 namo savininkų bendrijai. - Bendrijos darbuotojams nėra pareikšti jokie įtarimai šioje byloje. Namo gyventojai nekalti dėl visos šios sumaišties, konkursus bendrija vykdė laikydamasi nustatytų norminių aktų ir kontroliuojant Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Šiaulių padaliniui. Tačiau kol kas būtent bendrija ir būtent namo patalpų savininkai labiausiai nukenčia dėl atliekamo tyrimo, dėl to, kad sustabdyti namo rangos darbai. Pagaliau šis tyrimas pradėtas tam, kad būtų apgintos pažeistos patalpų savininkų teisės dėl netinkamai organizuoto konkurso, siekiant pašalinti pažeidimo pasekmes, ir neturėtų būti vykdomas taip, kad sukeltų neigiamas pasekmes bendrijai ir jos nariams. Mūsų vertinimu, šioje byloje šio namo patalpų savininkai ir jų atstovė – bendrija – laikytini nukentėjusiais, nes kasdien patiria nuostolius dėl neįsisavintų paskolos sumų, panaudotos statybinės medžiagos dėl nebaigtos technologijos paranda kokybę, pažeistas namo sienų vientisumas ir pan. Pagaliau gyventojai visiškai nieko nežino apie galimybę tęsti darbus."

REKLAMA

Būsto rūmų prezidentas savo nuomonę dėl prokuratūros ir STT pareigūnų veiksmų išreiškė diplomatiškai. Jo manymu, pareigūnai šioje situacijoje turėtų labai atsargiai taikyti laikinąsias apsaugos priemones, tokias kaip darbų sustabdymas, kai darbai jau buvo gerokai pasistūmėję ir kai dėl darbų sustabdymo iškyla reali grėsmė neužbaigti darbų laiku, kai tokios priemonės nenaudingos patalpų savininkams. Pareigūnai turėtų kruopščiai įvertinti, ar jų veiksmai nepakenks gyventojų ekonominiams interesams, ir pagal tokios analizės išvadas pakoreguoti savo veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Manome, kad tikslinga leisti tęsti namo atnaujinimo darbus, nes rangovo veiklos apribojimas, sustabdant pradėtų namo atnaujinimo darbų vykdymą, labiausiai sąlygoja namo patalpų savininkus ir kenkia jų ekonominiams ir finansiniams interesams", - sakoma Būsto rūmų prezidento pasirašytame rašte.

Rangovai bijo konkursų?

Nors Būsto bei urbanistinės plėtros agentūros ketinimai geri, į bėdą pakliuvusiems namo gyventojams jie nedaug padeda. Maža to, surasti gerą darbų rangovą, atrodo, tampa neįveikiama užduotimi.

"Jeigu mums ir būtų leista rengti antrąjį konkursą, dar nežinia, ar atsirastų rangovų, norinčių tame konkurse dalyvauti", – atvirai kalbėjo bendrijos pirmininkė J. Kaupienė. Pasak pirmininkės, ji tikrai žino, kad pakliuvusiai į analogišką situaciją namo bendrijai ir namų gyventojams geriausia išeitis – skelbti naują konkursą, bet ir tai negarantuos, kad visos problemos tuo ir pasibaigs.

REKLAMA

Panaši istorija nutiko Sevastopolio gatvės daugiabučio namo gyventojams. Jų situacija gal buvo šiek tiek geresnė, nes darbai dar nebuvo pradėti. "Kai teiravausi apie kainas, išgirdau atsakymą - nieko negalime pasakyti, nes nesulaukėme nė vienos įmonės pasiūlymo, - pasakojo J. Kaupienė. - Bendrija turėjo skelbti konkursą antrą kartą."

Akivaizdu, kad rangovai ir subrangovai bijo dalyvauti konkursuose. Bijo, kad nebūtų sustabdyti jų pradėti darbai?

Kas kam skolingas?

Kada bus pratęsta renovacija ir kas gyventojams kompensuos patirtus nuostolius? Į šiuos klausimus, kol nesibaigė teismo procedūros, deja, niekas negali aiškiai atsakyti.

REKLAMA

"Namo gyventojai situaciją modeliuoja paprasčiau, - teigia bendrijos pirmininkė J. Kaupienė. – Jei konkursas buvo neteisėtas, tai kaltininkas visiškai aiškus. Tada ir namo gyventojai iš kaltininkų galės prisiteisti patirtus nuostolius."

Į kieno pusę pasisuks teisingumo ruletė teismo labirintuose ir ar iš tikrųjų Projektų rengimo centras neleistinai sudarė sąlygas konkursą laimėti UAB "Sanda"? Į šiuos klausimus atsakys teismas. Tačiau ar nuo to bus geriau renovuojamų namų gyventojams?

"Mano žiniomis, dokumentai STT tyrimams buvo paimti iš šešių Šiauliuose registruotų bendrijų. Tačiau kitų bendrijų yra gerokai geresnė situacija. Vienoms numatyti darbai dar nebuvo pradėti arba tų darbų jau buvo atlikta tiek daug, kad neliko nieko kito, tik juos baigti, - situaciją aiškino J. Kaupienė. - Bendrija M. Valančiaus gatvėje nutarė už atliktus darbus atsiskaityti gyventojų lėšomis - jiems iš agentūros buvo belikę atsiimti 30 tūkst. Lt, taigi jie beveik visus darbus buvo atlikę. Renovacijos jiems nesustabdė, nes buvo likę tik pusę sienos uždengti. Blogiausia yra mūsų bendrijai."

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu, pasak bendrijos pirmininkės J. Kaupienės, džiaugtis galima nebent tuo, kad nuimti pastoliai, kuriais vasarą, kai langai pradaryti, o šeimininkai atostogauja, neužsikabaros nepageidaujami neaiškaus plauko "alpinistai".

Palikti kautis vieni

Bendrijos atstovas civiliniame procese Algimantas Puklevičius taip pat baisisi susidariusia socialine ir teisine situacija.

"UAB "Sanda" jau antrą kartą prašo, kad Apygardos teismas panaikintų Šiaulių apylinkės teismo nutartį pratęsti darbų sustabdymą dar tris mėnesius ir leistų bendrovei toliau dirbti, - kalbėjo namo gyventojas A. Puklevičius. – Tikrai norėčiau, kad namo, kuriame gyvenu, modernizavimo darbai būtų pagaliau pratęsti ir viskas vyktų normaliu tempu. Deja, negaliu nepastebėti – esu dėl to ir bendrijos įpareigotas – labai keistos prokuratūros bei teismų pozicijos, kad pastarieji nesivadovauja jokiais protingumo kriterijais ir vidury renovacijos stabdo pradėtus namo modernizavimo darbus, neleisdami netgi konservuoti to, kas jau atlikta. O baisiausia, kad tose painiose bylų peripetijose namo gyventojai palikti kautis visiškai vieni. "

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų